16
Ma, Apr
13 New Articles

Categorii Articole

Grid List

CAA - Protejați contoarele împotriva înghețului!

Visit Turda

Înscrieri la baschet!

Dave-Wedding Studio

Alin Pop Photography

Înscrieri la BOX

box turda bordi

Video CAA

ȘI ALTELE

Grid List

Turdaleaks
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 gil-3Ședinţă pe teren, în țigănie…

Grupul de Iniţiativă Locală pentru problemele rromilor și-a desfăşurat şedinţa lunară… pe teren, în zonele locuite de țigani. De această dată reprezentanţii instituţiilor locale nu au mai intrat în sala de şedinţă a Primăriei Turda ci au luat la pas zonele locuite de cei mai săraci dintre turdeni, membri ai etniei rrome. Hotărârea ca membrii GIL să se deplaseze în teren a fost luată la ultima şedinţă a grupului şi s-a dorit o luare la cunoștință de către reprezentanţii instituţiilor, la propriu, despre problemele cu care se confruntă  țiganii turdeni.

 

Ei spun că vor să muncească, evidențele AJOFM îi contrazic

 

Deşi proiectul GIL ar avea ca direcţie principală educaţia, rromii din comunităţile vizate nu au părut interesaţi. În principal, problemele lor se rezumă la lipsa banilor, a locurilor de muncă, a   apei potabile şi nu în ultimul rând a locuinţelor. Oamenii au acuzat autorităţile că multe dintre probleme lor se puteau rezolva de ani de zile putându-se evita astfel situaţia în care s-a ajuns. Cei din comunităţile țigănești au spus că ei nu vor să fie nevoiţi să fure sau să adune fier vechi dar că numai aşa pot pune pe masă ceva de mâncare copiilor. Mai mult, ei se simt discriminaţi când vine vorba de angajări, spunând că degeaba depun CV-uri că nu-i mai sună nimeni.

Cu toate acestea reprezentantul celor de la AJOFM le-a explicat că trebuie să vină să fie trecuţi în baza de date pentru a facilita găsirea unui loc de muncă. Nu în ultimul rând, rromilor li s-a spus că dacă nu-şi vor trimite copii la şcoală aceştia nu vor avea nici o şansă pentru că firmele private caută personal calificat, cu acte doveditoare care atestă calificarea.

 

Promisiuni

 

gil-1Viceprimarul turdean, Lucian Nemeș, prezent şi el în cadrul vizitei, le-a spus oamenilor că problemele lor vor fi ascultate şi se va încerca rezolvarea acelora care ţin de instituţia pe care el o reprezintă.

Grupul de Inițiativă locală (G.I.L.) este destinat conlucrării la Strategia Locală de Incluziune și Dezvoltare a Comunității rrome având la bază problemele cu care se confruntă  comunitatea.

Astfel, în cadrul grupului condus de Mitică Ferencz – care lucrează ca asistent social în cadrul serviciului de specialitate al Primăriei municipiului Turda – reprezentanții   instituțiilor, serviciilor, ONG-urilor, comunității rrome, etc. discută, studiază, analizează, conlucrează la Strategia Locală de Incluziune și Dezvoltare a Comunității rrome având la bază problemele cu care se confruntă  comunitatea informând structurile menționate  cu privire la acestea.

În acest scop a fost creionat și un document intitulat Strategie de Incluziune și Dezvoltare a Comunității Rome din municipiul Turda al cărei principal obiectiv

este includerea ca prioritate pe agenda  executivului, consiliului local, a instituțiilor si serviciilor locale și județene, ONG-urilor, etc,  a unor măsuri concrete care să conducă până în anul 2020 către incluziunea socio-economică şi culturală a minorităţii romilor.

Ce-și doresc, de fapt cei care vor să muncească pentru binele comunităților țigănești de la nivelul municipiului Turda?  Creşterea investiţiilor în dezvoltarea educaţiei formale şi informale, a abilităţilor şi competenţelor femeilor, copiilor şi tinerilor romi, cu un procent de 20 %, până în anul 2020;  Creşterea ratei de ocupare, în rândul minorităţii romilor, cu un procent de 11 %, până în anul 2020;  Combaterea sărăciei spirituale şi materiale care afectează minoritatea romilor, cu un procent de 9 % faţă de perioada actuală.

Durata Strategiei Locale este de 8 ani (2012 - 2020) cu un plan de măsuri pe termen mediu pentru perioada 2012 – 2016 și cu o continuitate pe încă 4 ani, respectiv 2016 -2020, având în vedere că strategia va fi modificată şi completată în funcţie de evoluţiile de la nivel local, județean, național și european.

În cadrul Grupului de Inițiativă locală se vor forma comisii pe diferite domenii de activitate care se vor întruni cu o frecvență cel puțin lunară.

 

Concluzie

 

gil-2Problema este însă că țiganii din Turda consideră că acest grup nu îi prea ajută cu nimic. Ei sunt revoltați împotriva tuturor autorităților locale, nu doar a Poliției, acuzându-le că nu îi ajută cu nimic. Aceasta după ce turdenii cheltuiesc sume imense pentru asistența social de care beneficiază în principal țiganii, care nici măcar nu dau nimic în schimb comunitatea țigănească este cu atât mai dezbinată cu cât acum există două partide politice care le promit să le servească interesele, însă la ultimele alegeri, ei au fost prostiți de partide neetnice, astfel că niciun reprezentant al partidelor rromilor nu a ajuns în Consiliul Local.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh