20
Sam, Apr
20 New Articles

Categorii Articole

Grid List

CAA - Protejați contoarele împotriva înghețului!

Visit Turda

Înscrieri la baschet!

Dave-Wedding Studio

Alin Pop Photography

Înscrieri la BOX

box turda bordi

Video CAA

ȘI ALTELE

Grid List

Turdaleaks
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

lucian-cordis-art-proces-salina

V-am promis că vom fi prezenți la procesul demarat de primarul Tudor Ștefănie și consilierul local Lucian Cordiș, împotriva lui Dorin Apahidean, cel care a solicitat prin executor judecătoresc să le comunice membrilor actualului Consiliu de Administrație de la Turda Salina Durgău că ocupă funcțiile de administratori ai Turda Salina Durgău SA în mod nelegal. Refuzând să pună în aplicare somația emisă de Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătorești Stolnean Romeo Marius și Stolnean Oana, în dosarul execuțional Nr. 397/2015, primarul și respectiv președintele de ședință a Consiliului local Turda au depus la instanța de la Judecătoria Turda câte o contestație la executare.

 

Cronica unei ședințe judecătorești anunțate

 

A rezultat procesul din dosarul cu nr. 3530/328/2015 care azi, 1 octombrie, a avut primul termen de judecare.

Este vorba de un proces extrem de important, el producând efecte nu doar în relația cu solicitantul Dorin Apahidean, ci putând duce la revocarea actualului Consiliu de Administrație de la SC Turda Salina
 Durgău SA și reinstalarea vechii conduceri de acolo.

La apelul instanței nu a fost prezent nici Dorin Apahidean, nici avocatul său, iar pentru cei doi aleși locali (absenți) s-a prezentat consilierul juridic Călin Petridean. Aici este un prim aspect care ar trebui marcat: Călin Petrideanu nu este consilier juridic la Primăria Turda ci este Șef Serviciu Patrimoniu și GIS. Bineînțeles că nici nu este plătit pentru această activitate pe la instanțele de judecată, misiunea sa fiind însă de a trage de timp.

Președinta instanței, a decis că instanța de la Judecătoria Turda este competentă să judece acest dosar, a solicitat obținerea dosarului execuțional și a aprobat proba cu înscrisuri și a estimat durata necesara pentru cercetarea procesului la trei luni, apoi s-a pronunțat vizavi de cele trei excepții depuse de părți.

Prima dintre acestea a fost excepția nelegalei timbrări, însă instanța a constatat că a fost anexată dovada achitării taxei de timbru legale.

A doua excepție, cea a lipsei calității procesuale active a Consiliului local, a fost și ea combătută de Călin Petrideanu care a susținut că trebuie respinsă întrucât Hotărârea Instanței Tribunalului Cluj a fost dată în contradictoriu cu Consiliul local Turda ceea ce îi conferă acestuia calitate procesuală activă, poziție însușită de președinta instanței.

S-a mai susținut că respectiva contestație la executare nu a fost semnată de primarul municipiului Turda. Petrideanu a arătat că acesta se afla la data formulării acțiunii în concediu de odihnă iar printr-o dispoziție a primarului a fost desemnată o altă persoană care să-i preia prerogativele. Instanța i-a solicitat să fie depuse la dosar cererea de concediu a primarului și dispoziția emisă de acesta de numire a unui înlocuitor.

La finalul ședinței, instanța a dat un nou termen de judecată pentru data de 29 octombrie 2015.

 

Putea Lucian Cordiș să decidă fără consultarea plenului?

 

Referitor la legalitatea actelor din acest dosar se pot ridica niște semne de întrebare, întrucât noi considerăm că Lucian Cordiș, exercitându-și mandatul dat de colegii săi, acela de președinte de ședință, și-a depășit atribuțiile conferite de această poziție. Susținem acest lucru întrucât președintele de ședință a Consiliului local nu poate decide pe seama și în numele acestui for, ci poate doar semna documentele emanate de acesta, în baza unei împuterniciri legale. Pentru a dovedi că forul legislativ local nu a avut cunoștință de somația depusă către acesta, am contactat mai mulți aleși locali, toți susținând că nu li s-a adus la cunoștință existența unui asemenea document nici în ședințele de plen, nici în cele de comisii. Toți consilierii intervievați au susținut că au aflat din presă, de pe site-ul Turdainfo despre existența unui astfel de document, fapt considerat de ei anormal.

 

Ce spune Cordiș?

 

Pentru a lămuri situația creată, l-am contactat telefonic pe consilierul local Lucian Cordiș, președintele de ședință din perioada în care s-a decis (de către cine vom vedea mai încolo) să se conteste hotărârea de executare. Acesta ne-a declarat că demersul său de a contesta în instanță execuția decisă de executorul judecătoresc are la bază două Hotărâri ale Consiliului local Turda: HCL nr. 192/29 noiembrie 2012 și, respectiv, HCL nr. 114 din 16 aprilie 2013.

 

Vana sau Petrideanu?

 

Aceste HCL-uri ne fac să revenim la cele subliniate în debutul acestui articol și anume faptul că juristul Călin Petrideanu nu este consilier juridic la Primăria Turda ci este Șef Serviciu Patrimoniu și GIS, iar cele două HCL-uri invocate de consilierul Lucian Cordiș îl mandatează pe consilierul juridic  Adrian  Vana să formuleze, să reprezinte şi să depună în instanţele de judecată, toate diligenţele pentru apărarea intereselor legitime ale Consiliului Local al municipiului Turda. Spre exemplu, la art. 2 din HCL nr. 192/29 noiembrie 2012 se precizează că: „Împuternicirea şi documentele corespunzătoare pentru judecarea litigiului vor fi semnate de preşedintele de şedinţă al Consiliului Local al municipiului Turda în exerciţiu, iar în lipsa acestuia de preşedintele Comisiei de specialitate nr. 2 a Consiliului Local al municipiului Turda administraţie publică locală, servicii publice, regii, pieţe, comerţ, agricultură, relaţii cu publicul, juridic, ordine publică şi apărare”.

Deci vedem imediat că Lucian Cordiș ar fi trebuit să semneze împuternicirea lui Vana, o împuternicire dată de Consiliul local pentru fiecare caz în parte. O Hotărâre a Consiliului Local Turda nu poate să dea președintelui de ședință puteri mai mari decât cele prevăzute în legea organică.

Cât privește cealaltă HCL invocată de Cordiș, aceasta are următorul conținut: „Art. 1. Se completeaza art. 2 al Hotararii Consiliului Local al municipiului Turda nr. 192/2012 cu alin. 2 care va avea urmatorul cuprins: “ Toate documentele care intra in sfera de competenta a consiliului local al municipiului Turda sau sunt adresate acestuia, respectiv procese verbale de afisare, comunicari ale hotararilor consiliului local comunicari catre instantele de judecata, raspunsuri la solicitarile adresate forului deliberativ precum si orice alte inscrisuri care se circumscriu celor mentionate mai sus vor fi semnate de preşedintele de şedinţă al Consiliului Local al municipiului Turda în exerciţiu, iar în lipsa acestuia de preşedintele Comisiei de specialitate nr. 2 a Consiliului Local al municipiului Turda administraţie publică locală, servicii publice, regii, pieţe, comerţ, agricultură, relaţii cu publicul, juridic, ordine publică şi apărare.”

Art. 2. Toate celelalte prevederi ale HCL nr. 192/2012 isi mentin valabilitatea.

Art. 3. Cu punerea în aplicare a prevederilor prezentei hotărâri se încredinţează Secretarul municipiului Turda, domnul Vana Adrian şi persoanele nominalizate.”

 

Să semnezi o împuternicire e una, să decizi tu, de capul tău, e alta!

 

Deci președintele de ședință a Consiliului local, Lucian Cordiș, este îndrituit, într-adevăr, să semneze – subliniem – să semneze anumite documente, însă nu poate decide nimic de unul singur. Consiliul local în plenul său decide dacă să conteste o somație a executorului judecătoresc sau nu, cu atât mai mult cu cât o astfel de decizie implică banul public. Codul de procedură civilă prevede sume de bani cuprinse între 100 și 1.000 lei pentru fiecare zi de întârziere. Din 9 iunie până în prezent s-a strâns o sumă frumușică, nu-i așa, pe care Municipiul Turda o datorează celui nedreptățit de aleșii locali și de primarul turdean, dacă instanța va stabili astfel. De aceea reiterăm întrebările: „Cine va plăti acei bani? Nu cumva tot turdenii, așa cum s-au plătit două salarii de viceprimar pentru o perioadă de câteva luni, din bugetul local? De ce nu se impută acei bani celor vinovați? Există o cârdășie între aleși care aduce pagube bugetului local, al turdenilor?”

Oricare ar fi răspunsul la întrebările puse de noi, cei aflați la putere la Turda, respectiv coaliția PNL-UDMR își văd scopul atins, se prelungește nepermis de mult rămânerea Consiliului de Administrație de la Turda Salina Durgău la conducerea acestei societăți, chiar dacă instanța a anulat HCL-urile prin acre acesta ajuns acolo. Iar timpul înseamnă bani. Bani pe care turdenii îi bagă în buzunarele unor persoane care nu au ce căuta acolo.

 

Consilierii locali dorm, sau se fac că „plouă”?

 

Până când actualii membri ai Consiliului local Turda vor îngădui să le fie ascunse documente destinate lor? Dacă această lipsă de interes din partea aleșilor locali va continua, ei se supun riscului ca la următoarele alegeri, mulți dintre turdeni să nu mai voteze listele pe care apare numele vreunuia dintre ei.
Somația despre care am vorbit în acest material nu este singurul document care nu ajunge la unii sau alții dintre consilierii locali. Ultimul exemplu de acest fel ar putea fi raportul depus – conform propriei declarații – de reprezentantul Consiliului Local în AGA Asociației Șoimul, Cristian Matei, în urmă cu circa două luni la Consiliul local, raport despre care consilierul Cristian Felezeu susținea la ultima ședință că nu l-a văzut.

Pentru lămurirea acestor mistere, demne de „Dosarele X”, consilierul independent Sorin Bichiș a solicitat executivului, să i se prezinte un raport privind circuitul acestor documente în primărie și între primărie și Consiliul local.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh