28
Joi, Mar
23 New Articles

Categorii Articole

Grid List

CAA - Protejați contoarele împotriva înghețului!

Visit Turda

Înscrieri la baschet!

Dave-Wedding Studio

Alin Pop Photography

Înscrieri la BOX

box turda bordi

Video CAA

ȘI ALTELE

Grid List

Turdaleaks
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Problemele sociale sunt multiple la Turda și ar merita o atenție specială, defalcată pe fiecare aspect, cu atât mai mult cu cât afectează bugetul Consiliului local într-o măsură destul de importantă. Asistența socială, pe de altă parte, este o obligație prevăzută de legile organice dar și o piatră de atârnată de piciorul administrației locale. Dar cel mai urât aspect al protecției sociale este folosirea categoriilor defavorizate ca mase de manevră în războiul electoral purtat de diferitele partide.

 

„Lupii tineri” nu „joacă” cinstit 

Concret, am observat că „lupii tineri” din politica turdeană s-au agățat cu disperare în aceste zile de proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței din 30 septembrie a Consiliului local Turda, proiect privind acoperirea datoriilor restante la consumul de energie electrică şi apă pe care le au locatarii din locuinţele sociale, fată de SC F.D.E.E. Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi SC Compania de Apă Arieş SA. O problemă pusă strâmb, nerezolvată, ca-n România.

De la bun început trebuie să spunem că istoria asistenței sociale de la Turda este una care ascunde multe decizii obscure, de care cei care guvernează la această oră orașul nu se fac vinovați. De fapt, era evident încă de dinainte de campania electorală pentru alegerile locale din iunie 2016 că oricine ar fi câștigat primăria ar fi trebuit să astupe găurile lăsate de guvernarea Ștefănie. La această oră nici nu s-a reușit contabilizarea tuturor minusurilor produse de o conducere a orașului care după primele două mandate lăsa aparența că e capabilă să intre în istoria pozitivă a acestui oraș.

Oricât de mult aș vrea să găsesc pozitivul, dreptatea sau măcar corectitudinea în luările de poziție ale celor de la PNL Turda și T9, legate de acest subiect, nu găsesc decât ipocrizie și, din nou, pentru a câta oară de la căderea lui Ștefănie, încercarea de a dezinforma  și a arunca toate relele făcute tocmai de șeful lor de partid în cârca primarului actual. Aceste încercări nu sunt doar nedrepte ci și nedemne. În cele ce urmează am să argumentez aceste afirmații pentru că, nu-i așa, memoria unui ziarist cu aproape două decenii de experiență este mai bună decât a unei mâini de care nu au curajul să recunoască greșelile la care unii dintre ei au fost parte.

 

Doar fasciștii au găsit „soluția finală”

 

La această problemă este greu de găsit de găsit o soluție finală. Soluțiile temporare s-au dovedit, până acum, greșeli. Punctual, înainte de a trece în revistă adevărul legat de acest subiect, să mai spunem că, așa șmecherește cum au încercat să prezinte situația, poziția consilierilor PNL nu este una de condamnat în totalitatea ei. Dacă scoatem omisiunile intenționate făcute de ei, jumătățile de adevăr și încercarea desuetă de a provoca o scindare a turdenilor, comunicatul remis presei de PNL Turda (ceea ce înseamnă că inclusiv președintele Tudor Ștefănie l-a încuviințat, deși mă îndoiesc, întrucât întreaga tevatură pusă pe tapet de consilierii liberali îi fac un rău cum nu se poate mai mare, în perspectiva unei posibile candidaturi pentru un loc în Camera Deputaților, subiect asupra căruia, bineînțeles, o să revenim cu seriozitate) conține și o poziție corectă, care descrie dorința celei mai mari părți a turdenilor care au habar
ce li se întâmplă din cauza politicii și politicienilor locali. „Ne dorim, așadar, ca acest demers să fie doar începutul unei dezbateri reale cu privire la situația persoanelor vulnerabile din Municipiul Turda și opțiunile pe care le putem identifica împreună pentru a soluționa aceste probleme”, spun liberalii și au 100% dreptate.

În paragraful anterior însă, auto-numitul Grup al consilierilor liberali din Consiliul Local Turda, aruncă, din nou, în spațiul public o nouă dezinformare, deja, din păcate, marcă înregistrată a PNL Turda: „ - ne încearcă, însă, o undă de regret cu privire la modul în care Petiția prin care solicităm cetățenilor să declare dacă doresc să le fie acoperite și lor utilitățile de către Primărie a rămas în sfera aparenței, esența ei fiind de fapt să evidențieze că aplicarea hazardată a unor măsuri sociale nefundamentate nu diminuează, ci mai degrabă adâncește inegalitatea cetățenilor în raport cu autoritatea locală”. De ce dezinformare? Pentru că trebuie să știe toți turdenii că „aplicarea hazardată a unor măsuri sociale nefundamentate” care „nu diminuează, ci mai degrabă adâncește inegalitatea cetățenilor în raport cu autoritatea locală”, sunt exact faptele șefului lor de partid și a colegilor care au fost majoritari în ultimele trei Consilii locale turdene, adică timp de 12 ani, cu o foarte scurtă întrerupere  în perioada 2012-2013.

 

 

 

Instigarea ca metodă de lucru a reprezentanților locali

 

De ce spunem asta? Pentru că, iată, acești consilieri PNL au inițiat o petiție online „Dacă doriți ca Primăria Turda să vă plătească facturile”. Nimic altceva decât o nouă metodă, falsă și ușor de manipulat, de a crea o o aversiune față de acțiunea adversarilor lor politici, fără să prezinte adevărul: Tuturor ne-ar prinde bine să ne plătească altcineva facturile la utilități. Dar niciunuia dintre noi, cetățeni onești, care ne plătim la timp toate obligațiile, nu ni se pare corect să plătim facturile celor care aleg să-și cheltuie veniturile, mai mici sau mai mari, pe altceva. Proiectul prin care primarul Cristian Matei dorește să achite datoriile la utilități ale asistaților sociali din municipiu, exact asta își propune să facă: să acopere din banii tuturor (taxe și impozite locale pe care le plătim la timp) restanțele unora dintre noi, ceea ce nu ni se pare corect!! Dacă Primăria este dispusă să acopere cheltuielile cu utilitățile pentru cetățeni, credem că toți cetățenii merită același tratament! Dacă doriți, semnați mai jos!”, își prezintă PNL-iștii turdeni acțiunea pe care o puteți găsi la adresa: http://www.petitieonline.com/petitie_daca_doriti_ca_primaria_turda_sa_va_plateasca_facturile

”Având în vedere faptul că, la inițiativa primarului Cristian Octavian Matei, în cadrul ședinței ordinare de Consiliu Local din 29 septembrie 2016 se va dezbate un Proiect de Hotărâre privind acoperirea integrală a restanțelor la energie electrică și apă acumulate, în intervalul 2013-2016, de către cetățenii asistați social de pe străzile Nicolae Teclu și Tineretului (48 560 RON), și aducând în discuție principiul egalității tuturor cetățenilor în fața taxelor și impozitelor, îi întrebăm pe toți cetățenii din Turda dacă sunt interesați să le plătească și lor Primăria facturile la utilități? Prin urmare, dacă doriți ca Primăria să vă plătească facturile, semnați aici!”, continuă incitarea turdenilor de către membrii Partidului Național Turda din Consiliul local Turda.

 

 

 

 

 

 

Absolutism la Turda și în problema protecției sociale. Dovezi

 

Și acum să vedem ce a făcut fostul primar Tudor Ștefănie, cel care a deținut puterea absolută la Turda, și îmi asum această afirmație, din 2004 până în iunie 2016, cu mica excepție precizată mai sus. Consilierii locali care formau majoritatea în toți acești ani, când ridicau mâna asemeni unor macarale strălucind în soare făceau un curent de aer de-ți dădeau părul pe spate. Ei bine, să vedem ce a făcut această echipă condusă de fostul „împărat” din care au făcut parte inclusiv unii dintre consilierii PNL din „Grupul consilierilor liberali”.

În data de 28.12.2011, adică în urmă cu două mandate de primar și de consilieri locali, a fost aprobată Hotărârea nr. 215 care stipulează Art. 1. Se aproba achitarea debitelor restante la Eon Gaz SA si Electrica SA din bugetul
local, pentru chiriasii din locuintele sociale cu utilitatile sistate pentru neplata, in suma de 4.006,71 lei, conform anexei nr. 1.”
Hotărâre luată cu 14 voturi din 15 prezenți.

Mergem mai departe. În data de 25.07.2013 adoptă Hotărârea nr.184 care, ce să vezi, stabilea:

„Art. 1. Se aprobă alocarea sumei de 32.089,04 lei din bugetul local, pentru acoperirea datoriei restante la consumul de energie electrică pe care o au locatarii din blocul de locuinţe sociale tip Module, str. Nicolae Teclu, nr. 5 faţă de Electrica Furnizare SA.

Art. 2. Se aprobă alocarea sumei de 39.712,17 lei din bugetul local, pentru acoperirea datoriei restante la consumul de energie electrică pe care o au locatarii din blocul de locuinţe sociale Electroceramica, str. Tineretului, nr. 28 faţă de Electrica Furnizare SA”.

Adică exact ce se va face, probabil, și acum, pentru că proprietarul modulelor și a Blocului Electroceramica este Municipiul Turda, deci clientul furnizorilor de servicii nu sunt chiriașii de acolo. Ca urmare, Primăria Turda ori va plăti acum sumele de pe facturile emise, ori vor înregistra și alte penalități de întârziere și alte plăți ca garanțiile la rebranșare etc.

Deci cine se face vinovat de „aplicarea hazardată a unor măsuri sociale nefundamentate”? Actualul executiv, care încă nici nu a apucat „să-și intre bine în pâine”?

 

Protecție socială ca armă electorală. Istoric

Dar haideți să vedem ce s-a mai făcut în acest mirific domeniu al protecției sociale prost înțelese la Turda în mandatele lui Ștefănie. Cei care cunosc istoria deceniilor de după revoluție își aduc aminte că precedenții primari reușiseră, totuși, să țină sub control situația din blocurile de locuințe sociale.

În data de 28.07.2005, prin Hotărârea nr. 135 referitoare la „acordarea unor inlesniri la plata obligatiilor restante la Consiliul Local ( chirii si redevente )” sunt anulate dobânzile și penalitățile pentru neplata în termen a chiriei unui număr de 18 de locatari ai unor locuințe sociale dar și ale

 Inspectoratului de Politie Cluj, respectiv Directia Judeteana a Arhivelor Nationale, in baza cererii nr.4950/24.03.2005, SC. GABI FARM COM SRL cu sediul in com. Micesti nr.43, in baza cererii nr.5588/10.05.2005 și SC. HOLCIM SA cu sediul în Turda, str. Stefan cel Mare nr.4, in baza cererii nr. 4984/28.03.2005. Hotărârea a fost adoptată cu 21 de voturi (unanimitate). Ce spunea atunci raportul de specialitate care poartă semnătura de aprobare a primarului Tudor Ștefănie? „Toti solicitantii au achitata chiria la zi, dar avand in vedere faptul ca este vorba despre familii cu o situatie materiala precara, la limita subzistentei, cu multi copii si fara surse de venit , propunem scutirea acestora de la plata majorarilor acumulate pana in prezent , cu obligatia corelativa din partea acestora ca pe viitor sa-si achite la timp obligatiile contractuale”. Adică ceea ce, probabil, se va susține și în ședința din 30 septembrie 2016.

Cine a aprobat în 15.02.2007, prin Hotărârea nr. 13 cumpărarea imobilului de la SC Electroceramica contra sumei de 1.000.000 lei? Cine a decis apoi, în data de 17.06.2010, prin Hotărârea nr. 78,

aprobarea Documentatia de avizare a lucrarilor de interventie si indicatorii tehnico-economici aferenti obiectivului  de investitii: “Reabilitarea şi eficientizarea energetică a blocului de locuinţe sociale Electroceramica, str. Tineretului nr. 28”? Adică alt 1.000.000 lei din bani publici, din banii comunității?

Cine a hotărât, nu mai departe de luna februarie anul curent,  să aprobe încheierea unui contract de locațiune, intre Municipiul Turda in calitate de locatar si SC ACSA SA, in calitate de locator, pentru suprafață de 5587 mp teren, situat administrativ în municipiul Turda, str. Nicolae Teclu nr. 2, înscris in CF nr. 53837 Turda, nr. top. 3189/2/2/2/1, 3190/2/1,3191/2/1, 3189/1/2/2/1, 3189/2/1/2/1 la prețul de 0,20 lei/ mp/luna + TVA, pentru un an?

Cine credeți că au fost inițiatorii tuturor acestor hotărâri? Dar președinții de ședință care le-au semnat? Cine i-a scos pe oameni din Blocul H și i-a mutat „provizoriu” pe veci în niște module pe care s-au plătit chirii exorbitante pentru ca apoi să le cumpărăm? Cine i-a uitat acolo pe bieții oameni, în module ieșite de mult din garanție? Acestea toate sunt întrebări la care ar fi trebuit să răspundeți înainte de a încerca să aruncați totul, după obiceiuri vechi dar proaste, în „spinarea” actualului primar. Atunci turdenii v-ar fi apreciat poziția și v-ar fi perceput ca adevărați reprezentanți ai comunității în Consiliul local Turda.

 

 

Opinia autorului

Ei bine, domnilor consilieri locali PNL, dacă ați fi recunoscut toate aceste fapte ale membrilor PD-L și PNL, în frunte cu actualul dvs. președinte de filială locală Tudor Ștefănie, aș fi salutat poziția de a fi împotriva protecției sociale cu orice preț practicată la Turda. Dar așa nu ați făcut altceva decât să încercați din nou, a câta oară, să vă „aburiți” electoratul, atâta cât v-a mai rămas.

Sunt de acord în totalitate cu dorința dvs. manifestată public de a se rezolva, odată și odată, această problemă. Am mai scris-o și în alte materiale, pe vremea când unii consilieri liberali nu erau în Turda sau nu erau deloc preocupați de problemele locale, nu îmi convine să plătim din banii noștri facturile unor personaje care umblă cu lanțuri masive de aur la gât sau merg la sediul Serviciului Public de Asistență Socială cu taxi. Desigur că zonele locuite de rromii din Turda se conduc după legi aproape tribale. Desigur că, probabil, când iei câteva milioane ajutor social, plus alte sume ca alocație pentru copiii mulți pe care îi ai, poți ajunge la concluzia că nu are rost să mergi la muncă pentru o sută-două de lei în plus. Dar societatea este singura datoare să-i educe, să-i integreze și să-i sprijine pentru a intra în rândul ei ca membri deplini, egali la drepturi și responsabilități cu celelalte categorii de persoane.

În fine, acum este misiunea executivului condus de Cristian Matei să oprească acest mod de lucru inechitabil și necontrolat. Este momentul să clarificăm realitățile din oraș, să identificăm cine are dreptul cu adevărat, conform legii, la ajutor social și cine nu, cine are dreptul să locuiască în imobilele de locuințe sociale. A verificat cineva câte persoane au domiciliul sau flotant într-un apartament sau modul ori altfel de locuință în Turda? Câți au primit cărți de identitate în perioadele de dinaintea alegerilor din 2004, 2008, 2009, 20012 și pe ce bază? De ce nu este funcțional sistemul de contorizare separată pe care tot noi l-am plătit?

Desigur că liberalii au dreptate că trebuie găsite metode de recuperare a acestor bani pe care noi îi plătim pentru respectivele facturi, dacă un audit sau alt gen de control stabilite că acele persoane nu se  încadrau în prevederile legale.

 

Concluzie

 

Nimănui nu-i convine că unora li se plătesc facturile, altora nu. Însă în viață unii alegem să muncim, alții să fentăm munca. Însă toți vrem să trăim cât mai bine. Unora le convine să fie milogi, altora le dă mâna să fie generoși. Problemele noastre, ale comunității, nu se rezolvă însă prin declarații și acțiuni cu efect electoral, ci prin competență și implicare. Iar consilierii liberali, ca singurii aleși locali rămași în opoziție, pot avea un rol foarte important. Însă, pentru asta, trebuie să lăsăm deoparte demagogia și să nu mai ascundem gunoiul sub preș. Să găsim vinovații pentru situația în care s-a ajuns și să îi tragem la răspundere. Numai atunci Turda va deveni ce dorim cu toții.

Însă deocamdată, domnilor liberali, aud că vă veți prezenta la alegerile parlamentare din 11 decembrie încercând să-i oferiți imunitate lui Tudor Ștefănie, după tot ce a făcut? Celui care a obținut la Turda sub 3 % din rezultatul PNL pe județ?

 

 

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh