25
Joi, Apr
6 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Evenimentele prilejuite de Centenarul Ion Rațiu, 100 de ani de la nașterea apreciatului om politic turdean, au fost de o consistență și o varietate lăudabile, organizatorii depunând eforturi în ultimele luni pentru ca totul să fie perfect. O serie de evenimente au fost programate la Cluj-Napoca și s-au desfășurat cu larga participare a celor care consideră că rezonează cu principiile și preceptele pentru care Ion Rațiu a luptat întreaga sa viață. O serie de personalități din România și din străinătate au participat la aceste evenimente, răspunzând invitației Centrului Rațiu pentru Democrație, omagiind prin prezența lor pe OMUL Ion RAȚIU. Prezența însă, a Excelenței Sale Paul Brummel, ambasadorul Marii Britanii în România, la Cluj-Napoca și la Turda, dar mai ales a Prințului Charles al Marii Britanii și Irlandei de Nord, indică destul de exact poziția familiei întemeiată de Ion Rațiu pe teritoriul britanic în ochii Guvernului Majestății Sale și a familiei regale din insulă.

Așadar, evenimentul de înaltă ținută promovat în stilul rețelelor de socializare ca #rațiu100 Friends and Family Weekend, a început la Cluj-Napoca, vineri, 2 iunie, de la ora 10.30, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai cu conferința susținută de Michael Clarke, expert în cadrul Comitetului Național Mixt privind Strategia de Securitate a guvernului Majestății Sale și fost director general al Royal United Services Institute (RUSI), întitulată „Moscova sfidează lumea”.  

A urmat, de la ora 15, decernarea Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism 2017, jurnalistului Ovidiu Vanghele, eveniment găzduit de Muzeul de Artă din P-ţa Unirii, Nr. 30, Cluj-Napoca. Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism a fost lansat în 2015 pentru a promova jurnalismul de investigație. Premiul răsplătește efortul jurnaliștilor de a menține publicul informat în legătură cu subiecte de interes național. Laureații anteriori sunt Emilia Șercan (2016) și Cătălin Tolontan (2015).

Tot Muzeul de Artă a fost locația desfășurării expoziției „Ion Rațiu, un destin pentru România”, o expoziție cu fotografii din arhiva familiei Rațiu, curatoriată de Diana Racu cu susținerea lui Indrei Rațiu, pornind de la un concept al lui Răzvan OrășanuPrima zi a manifestărilor dedicate lui Ion Rațiu s-au finalizat la Turda, în frumoasa sală de spectacole a Teatrului „Aureliu Manea”, unde de la ora 19.00 a avut loc concertul centenar Ion Rațiu 100, un recital Alexandru Tomescu & Angela Drăghicescu.

A doua zi, în 3 iunie 2017, de la ora 10, Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai a fost locul unde s-a organizat o masă rotundă cu laureații Premiului Ion Rațiu pentru Democrație: Eleonora Cercavschi (Moldova), Mustafa Nayyem (Ucraina) & Oleg Kozlovsky (Rusia), eveniment intitulat „Ascensiunea populismului în Europa de Est”.

De la ora 14, s-a lansat cartea „Ion Rațiu, Note Zilnice volumul I (1940-1954)”, volum care a văzut lumina zilei la Grupul Editorial Corint. Lansarea de carte de la Book Corner Librarium Cluj-Napoca, a beneficiat de prezența moderatorului Stejărel Olaru, editor, și a invitaților: Prof. Virgil Țârău, CNSAS și

Petre Răileanu, editor al Notelor Zilnice (1989-1999) și critic literar.

Un alt eveniment important a fost decernarea Premiului Elisabeth Pilkington Raţiu pentru Sănătate Mintală 2017, eveniment desfășurat de la ora 14.30 la Muzeul de Artă. Laureatul ediției din 2017 este prof. Mircea Miclea de la Universitatea Babeș-Bolyai, iar finaliști au fost dr. Laura Bârdeanu și  dr. Alexandru Paziuc. Prin acest premiu se dorește recunoașterea celor mai importanți și inovatori specialiști în domeniul sănătății mintale din România în ceea ce privește cercetarea, educația, serviciile și politicile publice.  Premiul susține o mai bună cunoaștere asupra sănătătii mintale, contribuind la diminuarea și, în final, eradicarea rușinii, stigmatului și discriminării împotriva sănătății mintale.

În cea de-a treia, și ultima, zi a evenimentului #rațiu100 Friends and Family Weekend, activitățile programate s-au derulat exclusiv la Turda. De la ora 9, în Sala Mare a Primăriei Turda, Familia Rațiu și invitații săi, printre care ambasadorul Marii Britanii la București, E.S. Paul Brummel, au asistat la o prezentare a proiectelor de dezvoltare a municipiului Turda și au participat la o discuție informală cu reprezentanții autorităților locale și partenerilor lor strategici despre planurile de dezvoltare ale municipiului, proiecte, strategii și parteneriate.

De la ora 10, Nicolae Rațiu (fiul cel mic al lui Ion Rațiu) și colaboratorii săi ai prezentat arhiva Ion Rațiu de la Fundația Rațiu din Londra care conține și materiale aflate în Turda. Este o colecție de peste un milion de documente și fotografii care au fost catalogate, scanate, digitizate și încărcate pe o platformă online care acum devine accesibilă publicului larg.

De la ora 11.15 minute, PNȚCD Turda a dezvelit o placă comemorativă (realizată de artista plastică Stanca Țop) amplasată la intrarea în clădirea istorică din centrul Turzii unde această formațiune politică, la a cărei revigorare pe plan național a pus umărul și Ion Rațiu în ultima decadă din viața sa, își are sediul.

A urmat, la Biserica Greco-Catolică de pe strada Dacia, un parastas în memoria soției lui Ion Rațiu, Elisabeth Pilkington, decedată în octombrie 2016. Imediat după aceea, familia Rațiu și invitații săi s-au deplasat în Cimitirul Vechi din Turda unde au îngropat cenușa lui Elisabeth Pilkington Rațiu în cimitirul familiei, alături de cel căreia distinsa doamnă i-a stat alături la bine și la rău, de lungul vieții.

În fine, de la ora 15, a avut loc deschiderea Sălii Rațiu la Muzeul de Istorie Turda, unde este găzduită o expoziție dedicată ilustrei familii turdene.

În afara acestor evenimente programate și anunțate pentru publicul larg, la Fabrica de Timp Liber din Turda (fosta Fabrică de Bere) a avut loc, în 3 iunie 2017, o vizită privată a moștenitorului Coroanei Marii Britanii, prințul Charles, care a fost pus la curent cu planurile Familiei Rațiu pentru dezvoltarea respectivului proiect și a făcut cunoștință cu producătoarea uleiurilor Luna Solai, furnizoare a Casei Regale a României și căreia Pamela Roussos Rațiu i-a făcut lobby inclusiv în rândul familiei regale din Marea Britanie. Tot acolo, Prințul Charles s-a întreținut cu primarul Cristian Matei, care i-a relatat pe scurt despre proiectele de dezvoltare a orașului de baștină a familiei Rațiu, pe care actuala administrație dorește să le pună în practică.

Așadar, la 100 de ani de la nașterea lui Ion Augustin Rațiu, îi felicităm pe organizatorii evenimentelor prezentate extrem de succint aici și mai pe larg în alte materiale realizate de noi, constatând că Ion Rațiu trăiește, la 17 ani de la trecerea sa în neființă, el transformându-se într-un veritabil brand cultural, istoric și, mai ales politic, al orașului Salinei, venind să întregească gama largă a atracțiilor și valorilor perene ale meleagurilor noastre.

////////////////////////

Amănunte puteți găsi pe pagina de Facebook a Centrului Rațiu pentru Democrație, la adresa https://www.facebook.com/RatiuCenterforDemocracy/, de unde am preluat și noi fotografiile care nu sunt marcate cu sigla redacției noastre, Turda Info.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh