25
Joi, Apr
3 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Joi, 29 decembrie, cu două zile înaintea sărbătoririi Zilei Naționale a României, membri Societății Cultural Patriotice ”Avram Iancu” din Turda au organizat la Colegiul Național ”Mihai Viteazul”

o manifestare destinată, prin tradiție, slăvirii Crăișorului Munților, celui care dă și numele asociației.

 

Astfel, de la ora  13.00, Sala festivă a CNMV Turda a fost gazda unei manifestări calde, patriotice, de suflet, rezultată din munca elevilor acestei instituții, coordonați de inimosul lor dascăl, prof. dr. Alexandru Dărăban.

Și muzica a avut rolul său în cadrul serbării: un cor de peste 30 de copii din clasele 1-8 a interpretat cântece patriotice în acompaniamentul a patru chitare. S-a intonat, bineînțeles, și Imnul Național al României.

De fapt, conducerea Societății Cultural Patriotice ”Avram Iancu” din Turda, a pregătit pentru aceste zile de emulație patriotică națională și alte activități pentru membrii societății. Vineri, 30 noiembrie, de la ora 12.30, un alai format din ”fanii” Crăișorului Munților s-au deplasat de la sediul acestei asociații cultural-patriotice la Statuia lui Avram Iancu, din Centrul istoric al municipiului Turda. Au fost depuse trei coroane în culorile naționale, dintre care una din partea Școlii Gimnaziale Avram Iancu din Turda. O delegație de elevi însoțiți de directorul Ioan Groza și directorul adjunct Liana Stan au depus cu respect și pioșenie o jerbă la picioarele statuii celui care dă numele instituției lor școlare.

A urmat deschiderea expoziției fotografice "70 de ani de la premiera piesei istorice ”Avram Iancu”

jucată pe scena Teatrului din Turda, în luna martie a anului 1942 de elevii de la Liceul Ferdinand ( astăzi Colegiul Național ”Mihai Viteazu”). Rolul Avram Iancu a fost interpretat de Alexandru Pop Aruncuteanu, prezent la vernisaj. Un adevărat exemplu de viață, un veteran în vârstă de 92 de ani,  colonel (rez.), doctor, venerabilul A. P. Aruncuteanu ne-a declarat că este decis să trăiască până în 2062, pentru că ”așa scrie pe cartea sa de identitate”, la data expirării.

Sâmbătă de la ora 9.00 în sala mare a Primăriei Turda va fi lansat albumul "Pe urmele Iancului - tradiții și artă" și va fi conferit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Turda generalului (r.) Sever Mureșian.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh