16
Ma, Apr
13 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Oameni de cultură din Turda dar și politicieni au fost prezenți la prima dintre "Întâlnirile colocviale" din acest an, organizată la Casa Zăhan din centrul orașului, pentru a omagia un profesor de limba română, totodată poetă și artist plastic, Maria Larisa Oniș. Manifestarea a beneficiat de prezența următorilor: scriitorul Mircea Ioan Casimcea, regizorul Ovidiu Cosac, viceprimarul PDL Mircea Irimie, profesoara Dora Arion, șefa organizației de femei a PSD Turda, , Cristian Matei, preşedintele PSD, împreună cu soția, candidatul aceluiași partid la funcția de primar, Radu Stoica, cu soția, arhitectul turdean Nicolae Lubinschi, profesorii de arte plastice Valer Suciu, Thumbnail imageManole Ciui şi Alin Bâlc dar și alți artiști cum ar fi Flaviu Bugnaru, Iosif Stegaru sau Nicușor Țigănilă. Sperăm să nu fi uitat pe cineva, dar dacă am făcut-o ne cerem scuze apriori.

Thumbnail imageCuvântul de introducere a aparținut, ca aproape de fiecare dată gazdei. „Cu cât cunoaştem mai bine oameni de cultură, cu cât cunoaştem viaţa şi activitatea lor, cu atât fiecare dintre noi ne îmbogăţim spiritual. De multe ori descoperim şi recunoaştem oameni din mijlocul nostru care, într-un mod decent şi într-un mod creativ, îşi aduc un aport de inimă şi un Thumbnail imageaport de suflet şi un aport de talent la ceea ce înseamnă cultura cetăţii, cultura oraşului nostru", a spus Dan Zăhan, gazda evenimentului.
Profesoara Dora Arion a analizat poezia colegei sale de breaslă, ca un dascăl veritabil de limba română. În „Lumini difuze" a regăsit tematica iubirii, dorul de dragoste, aspiraţia spre frumos şi împlinirea și iubirea ca formă de cunoaştere, pe când în „Eliberarea de tenebre" remarca o estetică a urâtului, o „dorinţă de-a a transforma urâtul în frumos şi de a renaşte după ce ai trecut prin toate etapele pe care viaţa ţi le-a dat".
Ovidiu Cosac a fost unul dintre cei care au pregătit această ediție a "Întâlnirilor colocviale". El a dat glas unei nelămuriri personale: „Cum se poate ca o Thumbnail imagedoamnă aşa agreabilă la figură, cu o meserie aşa minunată, să practice o poezie aşa tenebroasă, aşa aproape de Bacovia", referindu-se la poeziile cuprinse într-unul dintre volumele de versuri prezentate de autoare, „Eliberarea de tenebre".
Thumbnail imageMircea Ioan Casimcea a vorbit mai mult despre activitatea Mariei Larisa Oniș, mai puțin cunoscută profanilor, din cadrul cenaclurilor literare din care face parte de ceva timp dar a făcut și referire la câteva dintre poeziile acesteia. „Personajul liric feminin e o Ană a lui Manole care se auto-zideşte în tăcere şi în cuvintele folosite în poeme", a spus Mircea Ioan Casimcea, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Maria Larisa Oniş este membră a unor cenacluri precum „Pavel Dan" din Turda sau „Octavian Goga" şi „Haiku" din Cluj-Napoca. Ioana Zăhan, fiica gazdei, a recitat din poeziile "sărbătoritei", acompaniată de tatăl său, Dan Zăhan. Consemnat aproape ca un debut, Thumbnail imageIoana a fost încurajată de toți cei care au ascultat-o și au răsplătit-o cu aplauze.
Despre poezia colegei sale de partid a vorbit și Mircea Irimie, cel care a trecut cu brio și examenul pe care și l-a impus prin propria voință a recitării unei poezii. Cei prezenți i-au apreciat prestația, mai ales cei care nu-l știau ca un consumator deThumbnail image lirism.
Despre arta plastică, o altă pasiune de suflet a Larisei Oniş au vorbit profesorii Valer Suciu, şi Alin Bâlc, deopotrivă dascăli de desen și pictori. Ei au și prezentat câteva dintre lucrările Larisei, așezate cuminți, la intrarea în Casa Zăhan. Valer Suciu a pus accent în prezentarea sa pe acea latură a artistei care exprimă flacăra lăuntrică, căldura şi forţa dar a subliniat și vigoarea şi luminozitatea. La rândul său, Alin Bâlc a spus: „Gestualismul abstract care îi caracterizează majoritatea lucrărilor este trecut prin filtrul creativităţii, prin filtrul sufletesc Thumbnail imagesensibil al autoarei, emanând din aceste lucrări foarte interesante, în primul rând, pentru ochiul publicului, pentru că te absorb în universul fiecăreia dintre exponate, încercând să spună cât mai mult, să transmită mesaje complexe, fiecare privitor descoperind şi descifrând alte şi alte mesaje".

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh