20
Sam, Apr
20 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Thumbnail imagePrimarul municipiului Câmpia Turzii, Radu Ioan Hanga ne-a dezvăluit că se gândește, împreună cu alți membri ai executivului și cu conducerea SC Domeniul Public Câmpia Turzii să diversifice activitatea de la zona de agrement "La Trei Lacuri". Nu numai să o diversifice ci, mai ales, să o eficientizeze, să o rentabilizeze.

Pentru că socoteala de acasă

(când s-a pornit proiectul de pescuit la cele trei lacuri) nu s-a potrivit cu cea din târg (când s-au socotit încasările și s-au scăzut investițiile, lucrurile nu stăteau tocmai bine, din punct de vedere financiar), primarul din Câmpia Turzii a căutat soluții pentru ca zona să fie, totuși, valorificată și să devină rentabilă din punct de vedere financiar, fără ca oamenii care muncesc acolo să își piardă locurile de muncă, ba chiar să existe posibilitatea apariției unora noi.
"În zona aceea, iniţial, poate puţin cam optimişti, am zis că vom face o zonă de agrement de primă mână. Am populat lacurile cu peşte, am angajat nişte oameni, am amenajat zona din jurul lacurilor, am strâns bălării şi aşa mai departe am cumpărat o moto-coasă cu care întreţinem spațiul verde ca să nu arate ca un imaş comunal, dar veniturile pe perioada de vară nu sunt suficiente ca să acopere cheltuielile pe un an de zile. Pe de altă parte, analizând piaţa locală, banii, catastrofa de la Mechel a afectat destul de sensibil buzunarele oamenilor şi a afectat şi comercianţii. Noi anticipăm că va fi o problemă pe termen mediu până în cinci ani şi oamenii nu vor dispune de bani să meargă la distracţie, vor avea alte priorităţi. Asta nu înseamnă că nu se vor duce, dar nu se vor duce suficienți ca să meargă treaba", și-a făcut calculele Hanga.
Thumbnail imageAșa că i-a venit o altă idee, anii de experiență managerială spunându-și cuvântul: "Și atunci, pe lângă aspectul de valorificare turistică, ne-am orientat şi am avut nişte discuţii cu un inginer de la Tăureni, unde sunt lacuri şi sunt specialişti în piscicultură, pentru că noi avem acolo 20 de hectare de apă, trei lacuri, unul de vreo 10 hectare, unul de vreo 6 hectare şi unul de vreo 4 hectare şi atunci am zis, domnule, trebuie să facem nişte bani, totul trebuie să se autosusţină financiar. Am consultat specialistul din Tăureni şi omul ne-a dat sfaturi și informații. Piscicultura presupune anumite condiţii pe care trebuie să îndeplineşti și noi le vom explora în continuare pentru că piscicultura poate să aducă bani buni. El a spus în bune condiţii un lac poate să producă 2500 kg de crap la hectar pe an, 2500 kg/ha ori 10 lei kilogramul este 25000 lei pe an hectarul, 10 hectare e 250.000 lei, 16 hectare sunt cam 400.000 lei, deci ar putea în bani vechi să iasă un venit de vreo 4 miliarde pe an", își continuă primarul Câmpiei Turzii socotelile.
Conform specialiștilor, ne-a mai spus Radu Ioan Hanga, popularea şi furajarea fondului piscicol ar costa inițial mai puțin de jumătate din suma care va fi obținută prin valorificare, astfel că, după socotelile șefului executivului "ar rămâne un profit de vreo 200.000 lei pe an, care poate să îmbunătăţească situaţia şi să permită şi investiţii".
În România se consumă patru mii de tone de crap pe an şi din asta cam două mii de tone sunt peşte de provenienţă autohtonă, restul de două mii de tone vin din import, deci este loc pentru valorificarea peştelui fără probleme.
Aceasta nu ar însemna că pescuitul va fi interzis la "La Trei Lacuri" ori că nu se va continua dezvoltarea zonei de agrement. "Poţi să faci turism şi dacă în baltă este cultură de peşte , crapul din baltă nu ştie ce se întâmplă pe mal. Puţin diversificăm paleta de activităţi acolo, cu o activitate de agrement pe lacul mic iar pe cele două lacuri, mijlociu şi cel mare, ne gândim să trecem şi la o exploatare industrială, repet, care nu afectează cu nimic componenta turistică, atâta doar că lumea nu va mai pescui în toate lacurile ci va pescui într-un lac de patru hectare", spune Hanga care conchide: "Deci, repet, nu am alterat proiectul iniţial de agrement ci l-am completat cu un proiect industrial care aduce un venit suplimentar şi ne poate permite să acoperim costurile şi chiar să subvenţionăm pe cei care merg la distracţie".
Lucrurile nu sunt deja hotărâte, sunt în studiu, o decizie urmând să fie luată de comun acord de factorii de decizie din Câmpia Turzii.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh