26
Vi, Apr
1 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

afis-colocviu-mnitMuzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca organizează în ziua de joi, 12 decembrie 2013, începând cu orele 9.00, Colocviul Național Frontierele Imperiului Roman: Dacia. Limes forum II, care va avea loc în Aula Ferdinand a Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, str. Napoca, nr. 11.

În cadrul deschiderii oficiale vor lua cuvântul preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, d-nul Horea Uioreanu, dr. Mircea Angelescu din partea Ministerul Culturii și d-na Carmen Ciongradi, directorul general al MNIT Cluj. În continuare vor fi susținute mai multe comunicări științifice privind granița romană a Daciei, de către cercetători români din Cluj, Bistrița, București, Tg. Mureș, Timișoara, Satu-Mare, Sf. Gheorghe, precum şi cercetători străini din Austria şi Bulgaria.

Comunicările se vor concentra pe diferite studii de caz, fiind prezentată detaliat situația actuală a monumentelor care compun granița romană din Dacia, cu accent pe prezentarea istoricului și a structurii sistemului de promovare și management al frontierei romane după modelul celor similare din Anglia și Germania, care fac deja parte din UNESCO. Vor fi prezentate avantajele metodelor moderne de analiză detaliată a unor suprafețe mari de teren, cum este cazul graniței romane din Dacia ce străbate circa 1000 de kilometri, cu ajutorul noilor metode interdisciplinare de cercetare reprezentate de geofizică și teledetecție.
Prelegerile vor fi urmate de o masa rotunda unde se vor purta dezbateri privind crearea unui cadru omogen de promovare a graniței romane de pe teritoriul României, care să coordoneze activitatea de înregistrare, cercetare și management a graniței Daciei romane, obiectivul principal fiind înscrierea monumentului, în ansamblul său, în listele UNESCO, pentru o mai bună protecție și promovare culturală și turistică.
Manifestarea ştiinţifică este organizată în cadrul unui proiect finanţat de către Ministerul Culturii.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh