20
Sam, Apr
20 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local Turda vor fi cel puțin două-trei subiecte „fierbinți”, unde opoziția, reprezentată exclusiv de PNL, și societatea civilă, prin Asociația T 9 care și-a anunțat participarea la lucrările ședinței,  vor avea opinii contrare celor care formează „puterea” în forul legislativ local.

Primul dintre subiectele fierbinți: planul tarifar al Companiei de Apă Arieș pentru viitorii ani (2017-2023), parte componentă a proiectului prin care operatorul regional de apă-canal dorește să acceseze fonduri europene de peste 170 de milioane de euro! Prețurile pentru cele două servicii, de apă și canal, sunt prevăzute în acel document, despre care directorul general al CAA Turda, Bogdan Bobic, spune că este o condiție sine qua non pentru ca respectivul contract de finanțare să fie semnat cu Comisia Europeană. Banii respectivi ar urma să rezolve problema alimentării cu apă și a canalizării pentru întreaga regiune Turda-Câmpia Turzii și comunele limitrofe, membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apa Văii Arieșului (ADI AVA).

Puteți vedea, în tabelul alăturat, cum ar urma să crească prețul apei și al serviciului de canal, an de an.

Despre modul de întocmire a acestui plan tarifar a oferit explicații același director general al CAA, despre care opozanții primarului Cristian Matei aleg să precizeze doar că este ginerele acestuia, tocmai pentru a scădea din calitățile manageriale ale lui Bogdan Bobic și a inocula opiniei publice senzația unui nepotism practicat de primarul social-democrat. Așa este în politică, total diferit decât în dragoste, fiecare parte scoate în evidență doar ce îi folosește, despre acțiunile și comportamentul adversarilor. Revenind la planul tarifar, Bobic susține că principiile care stau la baza politicii tarifare propuse sunt: 1. Principiul recuperării costurilor; 2. Principiul tarifului unitar; 3. Principiul remedierii cu prioritate la sursă a daunelor mediului; 4. Principiul solidarității; 5 Principiul poluatorul plătește.

În plus, Bogdan Bobic a arătat în cursul unei conferințe de presă organizată azi la sediul Companiei de Apă Arieș, că o mare influență în stabilirea planului tarifar l-a avut „venitul mediu pe gospodărie”, furnizat, conform directorului general al CAA, de Institutul Național de Statistică pentru Județul Cluj. Acelui indice referitor la venitul mediu pe gospodărie i s-a aplicat o reducere de 20% pentru zona Turda, acceptat de cei cu care se negociază contractul de finanțare.

Acum, evident că liberalii turdeni, nu pot scăpa un moment ca acesta. Sunt puține momente în care votul lor este important în ansamblul Consiliului local Turda. Importanța proiectului de 151 de milioane de euro pentru întreaga zonă este una istorică, un astfel de contract de finanțare este ceea ce și-ar dori orice comunitate din România. Cu acest proiect, nu va mai rămâne niciun turdean fără apă și canal. Poate fi aceasta comparat cu ceva? Cu orice? Sigur că ne dorim costuri pentru apă și canal cât mai mici. Cei care au făcut proiectul ne asigură că le-au dus la minimum posibil. Însă, până la urmă, cei care stabilesc nivelul tarifelor sunt cei care ne-au dat, până acum vreo 60 de milioane de euro, pentru Pasul I al reabilitării apă-canal, și care ne pot da acum nu mai puțin de 151 de milioane de euro.

Ce politician poate refuza celor care nu au apă și canal visul de a a intra în rândul lumii civilizate?  Iar aici nu este vorba doar de turdeni. Decizia consilierilor locali din fiecare comunitate ce compune ADI AVA se răsfrânge și poate influența viața tuturor locuitorilor acestui areal. Adică ploscoșenii și ciurilenii vor avea apă și canal doar „dacă vrea mușchii” consilierilor locali din fiecare localitate membră ADI AVA.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh