10
Lun, Dec
39 New Articles

Turda
Typography

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului local al municipiului Turda, din data de 26 octombrie 2017, a trecut, aproape neobservat,  proiectul de hotărâre inițiat de primarul municipiului Turda, Cristian Matei, privind înființarea unei locuințe protejate cu un număr de 10 locuri, pentru persoane adulte, cu probleme de sănătate mintală, prin transformarea Adăpostului pentru femei și copii, victime ale violenței domestice, situat în mun. Turda, str. Avram Iancu nr. 12. Noi am mai scris despre problemele persoanelor cu handicap neuropsihic și cu probleme de sănătate mintală, așa că, în cele ce urmează vă vom desluși o parte a programului administrației locale în favoarea acestor categorii defavorizate de persoane.

Proiectul de hotărâre respectiv a fost fundamentat pe prevederile art. 84 (1) din Legea asistenței sociale nr. 292 din 2001, act juridic normativ, care instituie responsabilitatea autorităților administrației publice locale de a organiza, administra și finanța servicii sociale adecvate nevoilor speciale de îngrijire și asistare și, de asemenea, în temeiul HG privind aprobarea strategiei naționale privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, pentru perioada 2014-2020 „Politici sociale de la reabilitarea individului la reformarea societății”. Obiectivul general al strategiei este acela de a oferii persoanelor cu dizabilități, cetățeni cu drepturi egale, capacitatea de a se bucura de drepturi depline într-o societate umană fără discriminări.

Strategia mai sus amintită a fost riguros elaborată în urma consultărilor avute cu organizațiile neguvernamentale, din cadrul societății civile, care activează în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități în raport cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Justiția socială, demnitatea și prețuirea persoanei umane, proclamate de Carta ONU. Scopul declarat al strategiei este acela de a contura o platformă de gândire și acțiune politică menită să determine creșterea calității vieții persoanelor cu handicap.

Abordarea venită din partea primarului Cristian Matei, inițiatorul proiectului de hotărâre, constituie, fără discuție, încă o dovadă a faptului că actualul primar, spre deosebire de predecesorul lui, este o persoană responsabilă, capabilă de empatie și compasiune față de unii dintre semenii lui, aflați într-o groaznică și nemeritată suferință, dovadă a bunei credințe civice de a veni în întâmpinarea nevoilor celor din această categorie, în scopul de a le ușura, pe cât posibil, viața. Dovadă de netăgăduit a faptului că Cristian Matei, spre deosebire de Tudor Ștefănie, recunoaște că trebuie să respecte constituția, art. 50, privind protecția persoanelor cu handicap, și, de asemenea, legile speciale, cu caracter imperativ, din domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu handicap, înțelege să respecte jurământul făcut la investitură și îndatoririle care îi revin conform legii nr. 215/2001, privind administrația publică, printre care se numără, în primul rând, obligația de a asigura respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, fără deosebire.

Cunoaștem suferința familiei Maier, despre care am scris foarte multe articole, o familie de bunici care au îngrijit două nepoate cu handicap neuropsihic, viața lor transformându-se în ultimele trei decenii, taman la etatea bătrâneții, într-un calvar fără sfârșit. Cu scopul de a-și pune nepoatele la adăpost, Ioan Maier  a înființat Asociația Umanitară „Evlavie” la care a aderat și alte familii aflate în aceeași situație. Fiind la curent, așadar, cu proiectul acestei asociații, de a realiza, pe terenul și în imobilele donate de familia Maier, în colaborare cu Serviciul Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Turda o instituție protejată, pentru persoane din această categorie, ne întrebam dacă, după transformarea Adăpostului pentru femei și copii, victime ale violenței domestice într-o locuință protejată cu un număr de 10 locuri, administrația Matei va mai continua proiectul cu Asociația „Evlavie”.

Citește, pe marginea aceluiași subiect, și:

Drama familiei Maier din Turda continuă: Ocrotire și după moarte!

 

Un strigăt de disperare pe care nimeni nu-l aude: Familiile cu handicapați neuropsihic și bolnavi mintali trăiesc o dramă în fiecare zi

 

Consiliul Local Turda a semnat un contract de colaborare cu Asociația Umanitară ”Evlavie”

 

„Din cauza abuzului lui Ștefănie, dăm casa, terenul și agoniseala de-o viață”

 

Așadar, în contextul dat, având în vedere demersurile și sacrificiile făcute de Asociația Umanitară „Evlavie”, de-a lungul timpului, în scopul înființării unei locuințe maxim protejate pentru un număr de șase persoane, printre care se numără și cele două nepoate materne, orfane și cu probleme de sănătate  mintală, sacrificii care au culminat cu donația proprietății aparținând  familiei Maier, către Asociația Umanitară „Evlavie”, pe care asociația urmează, la rândul ei, să îl doneze Primăriei Municipiului Turda, cu titlu de cotă parte la realizarea proiectului, l-am contactat pe președintele Asociației, Ioan Maier, pentru a-l întreba dacă înființarea de către Primărie a acestei locuințe protejate, cu o capacitate de 10 locuri, exclude realizarea proiectului comun. Răspunsul acestuia a fost că a primit toate asigurările din partea primarului Cristian Matei că nu se va renunța la proiectul comun și că primarul, personal, nu se dezice de înțelegerea și promisiunea făcută reprezentanților Asociației Umanitare „Evlavie” și că, dimpotrivă, intenția și dorința sa este ca, în continuare, să înființeze și alte asemenea locuințe, care să acopere, pe cât posibil, nevoile celor aflați în această situație. „Spre dezamăgirea unora, primarul Cristian Matei nu se dezminte”, a puctat Ioan Maier.

Vorbim, să nu uităm, de persoane cărora li s-au nesocotit și încălcat drepturile legitime, fiind vitregite de astfel de măsuri pe tot parcursul „domniei” lui Tudor Ștefănie și a acoliților săi. De aceea, salutăm intențiile și demersurile de până acum, dar și proiectele pe care actuala administrație le are pentru această categorie, extrem de vulnerabilă, de persoane nevinovate. În opinia noastră, primarul Matei are posibilitatea, prin edificarea locuinței maxim protejată, în proiectul de colaborare cu Asociația Umanitară „Evlavie”, nu numai să dea un exemplu de normalitate și omenie în administrația publică locală ci și să instituie standarde și etaloane de bune practici în acest domeniu social, la care politicieni ca actualul președinte al Consiliului Județean, Alin Tișe, și colegii săi de partid, Emil Boc și Tudor Ștefănie, au ales să fie „surzi și orbi”, aplicând politica struțului, în timp ce au ridicat la Cluj-Napoca o arenă sportivă pe care sunt incapabili să o gestioneze.

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh