18
Joi, Apr
20 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Primăria Municipiului Turda a făcut tot posibilul pentru adoptarea celei mai bune strategii în ceea ce privește asfaltarea străzilor. Așa cum am spus în repetate rânduri, pentru a se putea moderniza cât mai multe străzi din municipiu, sunt absolut necesare finanțări externe.

Pentru asfaltarea și modernizarea tuturor străzilor din municipiu, este nevoie de 264.299.952,3 lei (57.456.511,3 euro), fără a fi luate în calcul sumele aferente lucrărilor curente de întreținere.  

Asta ar înseamna bugetul dedicat investițiilor pe 26 de ani, în cea mai bună perspectivă, având în vedere că bugetul destinat reparației și modernizării străzilor este de maxim 10.000.000 de lei (2.173.913 euro) pe an.

Pentru ca populația să poată beneficia urgent de asfaltarea a cât mai multor străzi și să nu așteptăm 26 de ani pentru asta, am fost nevoiți să apelăm la fonduri europene și guvernamentale. Aceste solicitări presupun o muncă titanică, criteriile de finanțare fiind foarte stricte. Pentru fiecare proiect în parte a trebuit să trecem prin etapele enumerate mai jos (pag2) și cel mai important, a trebuit realizat Planul de Mobilitate Urbana Durabilă, un document pentru care s-a muncit 10 luni de zile și care a fost desemnat de Comisia Europeană drept cel mai bun plan de la nivelul întregii Uniuni Europene. (acesta constă în planificarea modernizării tuturor modalităților de deplasare a oamenilor și modernizarea infrastructurii orașului). Este foarte important ca populația să înțeleagă că pentru a aduce acești bani în Turda am fost obligați să trecem prin toate aceste etape, pe care le-am parcurs într-un timp record printr-un efort susținut al tuturor celor implicați. Practic, toate problemele orașului au fost preluate de la zero! După cum se poate observa, deja roadele acestor mari eforturi îndelungate se văd, fiind tot mai multe contracte de finanțare semnate.

În prezent se lucrează la licitații pentru toate proiectele de asfaltare ale municipalității, în paralel cu licitațiile demarate de Compania de Apă Arieș pentru implementarea proiectului de modernizare a infrastructurii apă - canal în tot municipiul. Până în acest moment, am obținut bani pentru modernizarea Cartierului Industrial, modernizarea a 20 de străzi în cartierul Băi și urmează semnarea finanțării pentru cele 4 coridoare de mobilitate urbană (străzile pe care circulă autobuzele, străzile principale). De asemenea, vor fi executate lucrări și cu bani de la bugetul local.

Vă redăm mai jos lista tuturor străzilor care urmează să fie asfaltate, pe fiecare proiect în parte, și stadiul în care se află:

 

  1. Modernizarea a 4 coridoare de Mobilitate Urbană (finanțare europeană)

Prin aceste proiecte vor fi asfaltate și modernizate străzile (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video), se vor achiziționa 20 de autobuze electrice și se va implementa sistemul de Bike Sharing.

Fază proiecte: a trecut de cea mai importantă etapă, cea de verificare a conformității administrative și eligibilității, aflându-se în etapa de verificare tehnico-economică.

Valoare: 31.997.726,91 Euro

  1. Modernizarea a 20 de străzi în cartierul Băi (finanțare europeană)

Proiectul prevede modernizarea celor 20 de străzi din Cartierul Băi: asfaltarea străzilor și a trotuarelor, rigole, modernizarea utilităților, amenajarea spațiilor verzi.

Fază proiect: Se află în etapa finală, în faza de contractare. Licitație în desfășurare, demarată sub clauză suspensivă.

Valoare: 4.996.920,77 Euro

 

  1. Modernizarea Cartierului Industrial (finanțare guvernamentală, prin PNDL)

Proiectele prevăd modernizarea a 19 străzi în cartierul Industrial, dispuse pe două loturi. Vor fi asfaltate străzile și trotuarele, se vor reabilita rigolele de colectare a apei pluviale, amenajarea spațiilor verzi.

Fază proiecte: S-au semnat contractele de finanțare, licitație finalizată pentru execuție, licitație pentru proiectare în faza de evaluare a ofertelor.

Valoare: 24.762.120 Lei

  1. Străzi finanțate de la Bugetul Local (inclusiv credit) – 2018 - 2020

Numărul de străzi va fi suplimentat în funcție de posibilitățile de alocare de sume mai mari din bugetul local și din alte surse care vor fi atrase în perioada care urmează.

Valoarea totală estimată: 31.311.972 Lei

 

!!! TOATE lucrările mai sus menționate urmează a fi corelate cu lucrările prevăzute în proiectul Companiei de Apă Arieș

!!! Acolo unde s-a pus deja asfalt, Compania de Apă va efectua lucrări prin forare orizontală dirijată, astfel încât să nu fie afectat covorul asfaltic realizat

 

APĂ ȘI CANALIZARE

Străzi incluse în Proiectul Companiei de Apă Arieș,  Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea  Turda – Câmpia Turzii, în perioada 2014 – 2020”

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh