26
Vi, Apr
2 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Centrul Rațiu pentru Democrație anunță laureatele Premiului Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală, prof. Cătălina Tudose și dr. Bogdana Tudorache. Ceremonia de decernare are loc în data de 9 iunie, ora 15.30 la Muzeul de Artă Cluj Napoca, în cadrul evenimentului anualRațiu Friends & Family Weekend.

Prin acest premiu se recunosc inovatori specialiști în domeniul sănătății mintale din România în ceea ce privește cercetarea, educația, serviciile și politicile publice. Premiul susține o mai bună cunoaștere asupra sănătătii mintale, contribuind la diminuarea și, în final, eradicarea rușinii, stigmatului și discriminării împotriva sănătății mintale.

Prin această inițiativă onorăm activitatea lui Elisabeth Pilkington Rațiu care a inițiat și coordonat acțiunile filialei Kensington & Chelsea a organizației MIND, de advocacy în domeniul sănătății mintale. Juriul care a evaluat nominalizările premiului este prezidat de catre prof. Eliot Sorel (Washington), alături de membrii juriului prof. Doina Cozman (Cluj) și lect. Florina Rad (București).

Prof. Cătălina Tudose a fost nominalizată “pentru contribuțiile sale la elaborarea strategiei naționale împotriva demenței”. Dr. Bogdana Tudorache a fost nominalizată “pentru contribuția și activitatea profesională exemplară în domeniul sănătății mintale”.

Juriul a desemnat ca finaliști pe Domnica Petrovai, psiholog & Ovidiu Damian, psiholog.

Despre laureate:

Prof. Cătălina Tudose

Este medic primar psihiatru, profesor universitar, șef al disciplinei Psihiatrie, Departamentul de Neuroștiințe Clinice  din Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”,  București.

Cu o activitate științifică, profesională și academică desfășurată în domeniul psihiatriei clinice, Cătălina Tudose are ca arii speciale de expertiză: psihiatria vârstnicului, tulburările neurocognitive și neuroștiințe, neuropsihologie, managementul sanitar și organizațional și etica medicală. A acordat un interes deosebit recunoaşterii şi prioritizării bolii Alzheimer ca o problemă de sănătate publică în România, fiind fondator și președinte al Societăţii Române Alzheimer.

Este fondator al Centrului Memoriei, instituție unică specializată în diagnosticul precoce și tratamentul tulburărilor cognitive, în special Boala Alzheimer (din 2000);Centrului de asistență comunitară pentru vârstnici; Centrului de zi pentru persoane suferinde de demenţă în Boala Alzheimer. Cătălina Tudose a inițiat proiectul pilot de asistenţă la domiciliu pentru persoane suferinde de demenţă în Boala Alzheimer și a contribuit la includerea în cadrul nomenclatorului de meserii a profesiei de îngrijitor la domiciliu pentru persoane vârstnice cu tulburări psihice.

Dr. Bogdana Tudorache

Este medic primar psihiatru, cercetător științific principal (1975) în cadrulInstitutului de Neurologie și Psihiatrie din București, având dublă specializare atât în neurologie cât și în psihiatrie.

În 1990 a fost prima specialistă din psihiatria românească care a introdus tema sănătăți mintale și a înființat Liga Română pentru Sănătate Mintală (LSRM), militând pentru protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu tulburări de sănătate mintală,  modelelor internaționale de bune practici și susținând diversificarea serviciilor de sănătate mintală. A sprijinit înființarea Centrului Pilot de Suport Medico-Psihologic "Trepte", a Asociației ARIPI (prima asociație a beneficiarilor serviciilor de sănătate mintală) și a Punctului de informare și documentare în sănătate mintală SINAPSE (în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Al. Obregia").

Dr. Bogdana Tudorache a colaborat îndeaproape cu Ministerul Sănătății pe parcursul diferitelor etape ale Reformei în domeniul sănătății mintale, făcând parte din grupul de specialiști care au elaborat Legea Promovării Sănătății Mintale și a Protecției Persoanelor cu Tulburări Psihice, a Normelor de aplicare ale acestei legi, a Strategiei în domeniul sănătății mintale a Ministerului Sănătății și a Planului de Acțiune pentru implementarea acestei strategii. A reprezentat România în grupurile de lucru din Comisia Europeană, coordonând în calitate de expert național numeroase programe ale OMS și UE, inclusiv cel  de monitorizare a implementăriDeclarației de la Helsinki și a Planului său de acțiune.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh