26
Vi, Apr
1 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Şoc în lumea politică din Cluj şi Turda. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, turdeanul Radu Bica (P-DL) a fost în seara de 31 octombrie de procurorii DNA Cluj. Era debutul unui Haloween îngrozitor și neaşteptat pentru mulţi PD-L-işti din Cluj dar mai ales din Turda, oraşul de unde Bica fusese trimis la Cluj cu mândrie şi speranţe. Sentimente niciodată înşelate de cel care a fost săltat cu mascaţii, ca un infractor de drept comun, ca şi cum ar fi fost cine ştie ce mare karatist, un om violent sau periculos.

Surse din rândul anchetatorilor susţineau că Radu Bica ar fi promis unor oameni de afaceri un contract de întreținere a stadionului Cluj Arena în schimbul unor sume de bani. Sursele citate de Mediafax în seara cu pricina dar şi de ziarele clujene a doua zi afirmă că Bica a fost reţinut luni seară, pentru 24 de ore. Consiliul Judeţean Cluj a fost informat telefonic de către DNA Cluj cu privire la luarea măsurii reţinerii vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica. Într-un comunicat al Consiliului Judeţean Cluj, remis presei în dimineaţa zilei de 1 noiembrie, se afirmă că nu se cunosc aspectele legate de problemele juridice ale acestui caz, instanţele competente fiind cele în măsură să comunice orice informaţie.

Seara târziu, după ore de prezenţă în faţa instanţei de judecată, Radu Bica, a primit un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Avocaţii lui au făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un recurs care cel mai probabil va fi judecat în debutul acestei săptămâni.

Ce spune DNA

S-au spus multe de la declanșarea "cazului Radu Bica" despre faptele de arme ale DNA, s-a pomenit chiar de implicarea SRI în ascultarea unor convorbiri ale vicepreședintelui clujean. Pe scurt, Radu Bica este acuzat că a promis unor oameni de afaceri că le va înlesni atribuirea unui contract de întreținere la stadionul Cluj Arena, în schimbul unor sume de bani.
DNA arată într-un comunicat remis presei că "în cursul lunii octombrie 2011, inculpatul Bica Radu Vasile a acceptat oferta a două persoane de a primi suma de 25.000 de euro pentru ca, în calitatea sa de vicepreşedinte al Consiliului judeţean Cluj, să le furnizeze informaţii obţinute în virtutea funcţiei şi, astfel, să faciliteze câştigarea unei licitaţii privind serviciile de mentenanţă pe stadionul Cluj Arena pentru anul 2012. În aceleaşi împrejurări, inculpatul Bica Radu Vasile a pretins ca la data de 27 octombrie 2011 să-i fie remisă o primă tranşă, în sumă de 10.000 de euro. La data de 31 octombrie 2011 inculpatul Bica Radu Vasile a primit de la una dintre persoanele cu care făcuse înţelegerea suma de 43.000 de lei, echivalent a 10.000 de euro, ca obiect al infracţiunii de corupţie, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante".

Cine ar fi dat mita și pentru ce

Aspazia Droniuc – o fostă jurnalistă de la Monitorul, măritată cu fostul administrator al Polus Center și care deţine în Cluj două firme care au declarat un singur angajat – este cea care i-ar fi dat mita vicepreşedintelui CJ Cluj Radu Bica. De altfel, DNA a ajuns la Radu Bica ascultând convorbirile femeii respective care era cercetată într-un dosar penal instrumentat de Direcția Națională Anticorupție.
Radu Bica a fost preşedintele comisiei de licitaţie care au ales constructorii stadionului şi a supravegheat lucrările şi a prezentat rezultatul acestora reprezentanţilor UEFA. După finalizarea stadionului însă, Bica şi-a pierdut atribuţiile legate de arena sportivă odată cu înfiinţarea societăţii SC Cluj Arena SA, societatea administratoare. Directorul societăţii SC Cluj Arena SA, Radu Raţiu, a fost și el audiat ieri de procurori în dosarul lui Radu Bica în încercarea de a dovedi obiectul infracțiunii de luare de mită însă acesta a spus procurorilor doar că licitaţia urma să fie organizată în decembrie.

Poziția lui Radu Bica

Bica a susţinut pe tot cuprinsul audierilor că este nevinovat iar presupusa mită este doar un împrumut. Bica a spus, marţi, în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj, că banii primiţi au fost luaţi cu titlu de împrumut pentru a cumpăra seminţe şi îngrăşăminte pentru un teren agricol de 24.000 de metri pătraţi deţinut de soţia sa în judeţul Sălaj.
Reprezentanţii CJ Cluj spun că nu se derulează nicio procedură de licitaţie pentru mentenanţa Cluj Arena ci doar au existat propuneri pentru organizarea unei astfel de acțiuni pentru că s-a calculat că totalul costurilor pentru întreținerea stadionului, estimate la 60.000 de euro, nu pot fi suportate din bugetul judeţean. În plus, Radu Bica nu avea nicio atribuţie pentru o astfel de licitaţie. Pe cale de consecință Radu Bica, este acuzat de DNA că ar fi vândut pielea ursului din pădure.
Avocatul său, Anatol Pânzaru a declarat, la rîndul său, presei prezente la Curtea de Apel: "Bineînţeles că este nevinovat. Nici măcar nu există indicii că s-ar fi săvârşit vreo infracţiune. Vă pot spune că nu este vorba de nici o mită şi nu este vorba de nici o societate. Nu este vorba de încălcarea vreunei legi". Pe la colțuri sa răspândit informația că la dosar nu există vreun denunţ iar banii nu erau marcați, însă există înregistrări ambientale și posibil, o declarație a Aspaziei Droniuc care îl incriminează pe vicepreședintele CJ Cluj. Tocmai acest din urmă element îi face pe apărătorii lui Radu Bica să bănuiască o înțelegere a anchetatorilor cu femeia pentru a-l "aranja" pe Bica în schimbul, probabil, unei clemențe față de ea. Ipoteză cu atât mai plauzibilă cu cât femeia nu a fost arestată deși darea de mită este o infracțiune pedepsită de codul penal român ci i s-a interzis doar părăsirea localității.

Care-I treaba cu stadionul

Mediafax informează că SC Cluj Arena SA a fost înfiinţată în 31 august 2011, acţionarii societăţii fiind Consiliul Judeţean Cluj, cu o cotă de participare la capitalul social de 90 la sută, şi Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) Cluj, cu o cotă de participare la capitalul social de 10 la sută.
"Consiliul Judeţean a alocat, în luna octombrie, 270.000 de lei pentru funcţionarea SC Cluj Arena SA, iar societatea a stabilit că tariful de închiriere a stadionului Cluj Arena va fi de 7.500 de euro pentru un eveniment fotbalistic de maxim 72 de ore" mai informează Mediafax.

Cavalerismul nu există în politică

În timp ce adversarii politici ai PD-L jubilează și profită de faptul că Bica nu se poate apăra, PD-L face front comun în jurul colegului lor, chiar dacă l-au suspendat din funcția de membru al partidului conform unei prevederi a statutului acestei formațiuni politice. Iată ce susține PSD Cluj referitor la arestarea lui Bica: "PSD Cluj consideră firească acţiunea DNA prin care vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, a fost reţinut, fiind învinuit de luare de mită. Reţinerea unui membru proeminent al PDL arată că instituţiile statului pot să-şi facă datoria, indiferent de culoarea politică. Este primul gest de normalitate din partea acestei structuri a statului după o lungă perioadă. „Toată lumea vedea cum le cresc averile aleşilor locali în urma diverselor proiecte publice. În sfârşit se face un prim pas spre verificarea legalităţii contractelor atribuite firmelor de casă ale PDL. Sperăm ca acest exemplu să nu rămână singular, ci să fie urmat de multe altele, deoarece există destule afaceri dubioase desfăşurate de băieţii deştepţi portocalii în Cluj.", a declarat Remus Lăpuşan, preşedinte PSD Cluj."

PD-L CLuj crede în nevinovăția lui Bica

Comunicat PD-L Cluj:
"Partidul Democrat Liberal Cluj a luat act de hotărârea Curţii de Apel Cluj, în ceea ce priveşte situaţia vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, domnul Radu Bica.
Domnul Radu Bica a fost, de-a lungul anilor, un factor de echilibru şi corectitudine în interiorul Partidului Democrat Liberal Cluj. Domnia sa se bucură de prezumţia de nevinovăţie, urmând ca aceasta să fie probată în faţa organelor abilitate.
Din punct de vedere politic, îi sunt aplicate dispoziţiile articolului 23 litera c din Statutul Partidului Democrat Liberal, fiind suspendat de drept din calitatea de membru al PDL.

Biroul de presă al PDL Cluj "

La rândul său, prefectul Florin Stamatian, un alt PD-L-ist important care s-a născut la Turda, declară că Bica va rămâne vicepreședinte până la pronunțarea unei sentințe definitive în ceea ce îl privește: "Când mi se va aduce la cunoştinţă sentinţa definitivă, voi emite un ordin prin care să-l suspend din funcţii. Până atunci, nu are ce să se întâmple" a spus prefectul clujean.

Poziția PD-L Turda

Turdenii însă resimt cel mai puternic anchetarea lui Radu Bica de către DNA. Și ei au emis un comunicat în care arată că îl sprijină pe Radu Bica: " Membrii Organizației Partidului Democrat- Liberal Turda sunt alături de colegul lor Radu Bica, la greu ca şi la bine. Vestea arestării lui Radu Bica a căzut ca un trăznet pentru filiala noastră, fiind vorba de un om a cărui integritate morală nu a fost pusă niciodată la îndoială. Membrii PD-L Turda cred în nevinovăţia Vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, care a avut un aport deosebit la sprijinirea proiectelor administraţiei turdene. Dacă turdenii apreciază anumite proiecte reuşite cum sunt Salina modernizată, Mănăstirea Mihai Vodă şi alte lucrări de infrastructură edificate în municipiu, toate acestea au fost posibile şi datorită muncii in administrație a colegului nostru Radu Bica.
Practic nu a fost un proiect sau o necesitate a turdenilor pe care Radu Bica să nu o sprijine din toate puterile iar finanţările obţinute din partea Consiliului judeţean, pentru ducerea la bun sfârşit a iniţiativelor noastre, vorbesc de la sine.
Radu Bica se bucură de prezumpţia de nevinovăţie şi suntem convinşi că justiţia îşi va face datoria , se va face lumină în acest caz, adevărul fiind tot ceea ce dorim cu toţii .
PD-L Turda nu se va dezice niciodată de munca în echipă alături de Radu Bica, de profesionalismul și dăruirea sa, chiar dacă acest lucru este şi va fi speculat politic . De aceea nu putem fi de acord cu poziţia unor partide, care speculează momentul în care colegul nostru se află, precum și zvonurile lansate cu rea intenție. Sperăm ca instanţa de judecată să ia o decizie corectă, în ceea ce îl priveşte pe Radu Bica pentru a-și putea duce până la capăt mandatul de consilier județean acordat prin votul cetățenilor și cel de Vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj.
Turda, 4 noiembrie 2011 Președintele Organizației PDL
Turda
Tudor Ștefănie"

Recursul

Pentru recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Radu Bica va beneficia de serviciile celui mai bun, probabil, avocat clujean, fostul meu profesor de "Logică Juridică", Gheorghe Mateuţ. Un om tobă de carte dar care are onorariul pe măsura performanţei profesionale.
Recursul ar fi trebuit judecat în trei zile dar iată că a trecut aproape o săptămână şi el nu a fost pus pe rol. O altă anomalie?

Considerații personale

În loc de concluzie, câteva considerații personale ale autorului acestui material. L-am cunoscut foarte bine pe Radu Bica încă de când nu avea nicio putere politică. Pot spune că este unul dintre puținii politicieni din zonă pe care puterea politică nu l-a schimbat aproape deloc. Imaginea sa în Turda este foarte bună nu numai în rândul cetățenilor sau colegilor de partid dar chiar și în rândul adversarilor săi politici. Știu că, jurnalist fiind, voi fi acuzat de tot felul de prostii pentru că nu "lovesc" în Radu Bica așa cum fac alți ziariști, acum când este căzut la pământ. Nici nu vreau să fac afirmații care mă depășesc în sensul stabilirii sau contestării vinovăției sale în această speță, acesta fiind atributul exclusiv al instanței de judecată. Spun doar că, înainte să-l judecăm noi, să avem răbdare acordându-i prezumția de nevinovăție așa cum fiecare dintre noi am vrea să beneficiem de ea, dacă am fi în locul său.
Condamn modul în care unii reprezentanți ai presei atrag membrii familiei lui Radu Bica în această punere la zid a politicianului dovedind nu numai lipsă de profesionalism ci și încălcarea codului deontologic al breslei și un minim de respect pentru cei care nu au dea face cu politica și cu acțiunile tatălui ori soțului.
Eu știu doar că Radu Bica este unul dintre cei mai cinstiți politicieni de la noi, un om bun care a ajutat dezinteresat foarte mulți turdeni și nu numai. Eu cunosc o grămadă dintre ei. De aceea, vestea arestării sale mă umple de tristețe, ca și pe toți cei care îl cunosc. Știu că în momentul în care apropiatul său colaborator Alin Tișe și-a dat demisia a provocat în rândul PD-L reacții adverse care s-ar fi putut răsfrânge asupra sa. Inclusiv în acest partid aflat la putere se dau lupte grele pentru funcțiile politice într-un război invizibil pentru publicul larg. Că i s-a întins o capcană sau a fost "lucrat" din interiorul partidului său sau din opoziție, un lucru este cert. Chiar dacă va fi găsit nevinovat de către instanță, deficitul de imagine provocat de mediatizarea arestării lui Radu Bica nu va putea fi remediat nici de PD-L Turda sau Cluj, dar nici măcar de Radu Bica. Și este păcat pentru că, din funcția de consilier județean a făcut pentru Turda, Câmpia Turzii și împrejurimi mai mult decât toți ceilalți turdeni ajunși acolo, la un loc. Această afirmație poate fi probată prin simpla studiere a alocărilor de la CJ Cluj către localitățile din zonă, de când este vicepreședintele CJ Cluj. Respectul meu pentru Radu Bica însă nu poate prima în fața speranței că justiția își va face datoria până la capăt pentru a afla dacă pedelistul turdean se face vinovat sau nu de fapte de corupție.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh