02
Joi, Mai
2 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

12 noiembrie 2011 înseamnă 50 de ani de la cea mai mare performanţă a fotbalului turdean. Cei de la FC Arieşul n-au găsit de cuviinţă să-şi omagieze eroii, preocupaţi fiind să cheltuie banul public în moduri cât mai ciudate cu putinţă. Gaura neagră financiară în care se zbate echipa fanion a oraşului de ceva vreme a lăsat urme, spun surse apropiate conducerii clubului.

Urme care ar putea duce inclusiv la retragerea echipei din competiţie, caz în care se va realiza o economie însemnată la bugetul local chiar dacă vreo câteva sute de turdeni vor fi mult mai trişti şi nu vor şti ce să facă sâmbăta, de la ora 11, din două-n două săptămâni. De ani de zile şi-au învăţat consoartele să facă singure treburile gospodăreşti că ei merg la meci.

Nimic nu poate fi mai trist decât ignorarea de către oficialii clubului dar şi de către autoriăţi a celor mai iubiţi sportivi din istoria municipiului Turda. Este vorba de echipa de fantastici care acum jumătate de veac au adus Cupa României la stadionul sticlarilor.
Sezonul 1960-1961 este cunoscut ca unul de referință în istoria Arieșului Turda. Echipa antrenată de Ștefan Wetzer a ocupat locul șase în seria a treia a Divizia B, iar în Cupa României a trecut pe rând de Corvinul Hunedoara (2-0) în șaisprezecimi, Penicilina Iași (7-1) în optimi, Știința Timișoara (2-1) în sferturi și UTA (3-0) în semifinale. Finala jucată împotriva Rapidului la 12 nioembrie 1961 pe stadionul Republicii a câștigat-o cu 2-1. Fotbaliștii care au jucat în acea finală sub culorile Arieșului au fost: Vasile Suciu, Eugen Pantea, Ioachim Zăhan, Alexandru Vădan, Eugen Luparu, Ion Onacă, Vasile Mărgineanu, Vasile Pârvu, Dionisie Ursu, Gheorghe Băluțiu și Liviu Husar.
Din păcate, nici cei de la club, nici autorităţile locale nu au omagiat pe cei puţini care mai sunt printer noi dintre aceşti eroi. Mai au însă timp, până la finalul acestui an. De Crăciun poate?
Anul trecut, Ioan Arion relata pentru turdainfo.ro despre cum au fost omagiaţii câştigătorii Cupei României din anul în care Iuri Gagarin era primul om care dădea o tură prin cosmos: "Sâmbătă, înaintea fluierului de start a centralului Sorin Tarcea din Timișoara, cele două echipe Arieșul Turda și ACS MU Poli Iași, împreună cu cei 400 de spectatori au ținut un moment de reculegere în memoria jucătorilor din lotul Arieșului, care au trecut în altă dimensiune astrală. După afirmațiile profesorului Ioan Onacă, titular în finala cu Rapid, din acel lot de jucători ar mai fi în viață doar patru : Ioan Onacă, Vasile Suciu, Anton Dibernardo și Verner Pexa, dar ultimul este stabilit în Germania și nu se mai știe nimic. Pe lângă faptul că echipa turdeană avea mare nevoie de cele trei puncte, a avut încă un motiv în plus să obţină Victoria."
În acest an, tăcere. Presa sportivă turdeană i-a uitat pe eroii din finala cu Rapid tocmai la împlinirea acestei cifre frumoase de la fericitul eveniment. Doar colega Denisa Mărginean, de la Ziarul 21, a publicat un material care te umple de tristeţe: "Cupa i-a aşteptat, dar ei, eroii din 1961, n-au venit!"
Deasupra jurnaliştilor sportivi din zonă, şi ei tot mai puţini, s-a dovedit Zamfir Pop, blogger-ul care a realizat un "demers de suflet" cu profesorul Ioan Onacă.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh