19
Vi, Apr
20 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

În aceste zile se ”creionează” bugetele locale, atât la Turda, cât și la Câmpia Turzii ori în comunele din aria noastră de acoperire. Momentul este foarte important pentru că, la întocmirea proiectului de buget trebuie avute în vedere mai multe realități. Prima este legată de suma de bani pe care trebuie să aproximeze Direcția Economică din fiecare primărie că se va strânge din impozite și taxe. Apoi trebuie ca executivul din primărie să prevadă la ce nivel se ridică acele cheltuieli curente care, de fapt, mănâncă marea parte a bugetului unei localități. Ne referim la salariile personalului angajat, al profesorilor etc. Nu în ultimul rând, cei aflați la conducerea primăriilor, trebuie să aloce bani pentru investiții, adică pentru acele lucrări care sunt necesare cetățenilor, cum ar fi asfaltare străzi, izolare termică la blocuri, îmbunătățiri edilitare etc.

Apoi , trecând la cazul particular constituit de situația politică de la Turda, proiectul de buget, odată adus la forma agreată de primarul municipiului, urmează să fie supusă aprobării Consiliului local Turda, dar numThumbnail imageai după adoptarea Legii bugetului de stat pe anul 2013 de către Parlamentul României. Și făceam referire la situația de la Turda pentru că acum, lucrurile stau puțin diferit față de legislatura trecută când opinia primarului era aceeași cu a majorității din Consiliul local. De această dată majoritatea are o culoare politică diferită de cea a șefului executivului și, foarte probabil, diferă și ordinea priorităților din agenda politicienilor care compun această majoritate. Oricum ar fi, bugetul va fi adoptat sub o formă sau alta pentru că altfel, instituțiile locale nu au cum să își desfășoare activitatea.

De la alegerile locale până acum nu a fost un consens în Consiliul local Turda. În fapt, nu a fost adoptată nici o hotărâre care să necesite două treimi din votul celor care compun Consiliul local și nu doar o majoritate simplă. Acest lucru este elocvent pentru situația politică actuală de la Turda. Lucrurile nu se vor schimba foarte tare nici în viitor, deși unii politicieni avansează ideea că reprezentanții partidelor din Consiliul local Turda ar fi ajuns la un consens în ceea ce privește problemele localității. Eu nu cred, până nu văd.

Unde ar putea apărea probleme? Păi, mai întâi la societățile cu capital 100 % de la bugetul local, cum este Domeniul Public Turda sau Turda Salina Durgău, unde majoritatea USL-PP DD de la Turda a încercat să schimbe conducerile încă de când cele două formațiuni s-au înțeles să meargă ”pe o mână” la Turda. Probabil că, vizavi de aceste societăți, opiniile majorității diferă față de cele ale opoziției constituită din PD-L   - UDMR.

Apoi, când vine vorba de cultură, la Turda vorbim în principal de Teatrul municipal, o instituție care în ultimii 8 ani a avut o serie de reușite incomparabile cu alte perioade ale existenței sale. Acesta este un adevăr văzut de toți turdenii care nu sunt angrenați politic. Politicienii USL au atacat vehement managerul Teatrului municipal Turda, Narcisa Pintea, unul dintre colaboratorii apropiați ai principalului lor rival politic, Tudor Ștefănie. Întrebarea care se pune este ”vor mai da consilierii locali sumele necesare unei funcționări la același nivel a teatrului turdean?” sau vor aduce această frumoasă și importantă instituție de cultură la ”cota de avarie” doar pentru că simpatiile lor se îndreaptă în altă parte? Șeful comisiei de cultură fiind Dorel Corpodean, cunoscut de turdeni ca un om care dirijează sume mari de bani de la bugetul local spre fotbal, până la adoptarea bugetului planează asupra sa bănuiala că va ”tăia” sume, împreună cu colegii săi, tocmai de la teatru.

Fiindcă a venit vorba de fotbal, turdenii trebuie să știe că, de la bugetul local, până acum au fost susținute și alte sporturi, cum ar fi handbalul (care este, ca performanțe, vârful de lance al sportului turdean), baschetul (unde sute de copii își formează un fizic și un spirit de care societatea noastră are și va avea nevoie și în continuare), karate (aducător de performanțe), șah etc. Întrebarea pe care o punem noi și și-o pun și cetățenii, este dacă actualul Consiliu local va aloca sumele necesare pentru ca toate aceste activități benefice pentru tinerii noștri să continue. Întrebarea se pune cu atât mai mult cu cât, din aceste zile, va fi pus în funcțiune bazinul de înot de lângă stadionul municipal, visul a generații de turdeni și o investiție care face cinste celor care au realizat-o. Acest edificiu va costa foarte mulți bani, unii avansează 10 mii de euro lunar, acolo trebuind să fie plătit gaz, curent, apă, într-un cuvânt utilități dar și personalul de întreținere, instructori sportivi, etc. Acolo sunt tot bani alocați sportului.

Nu ne rămâne decât să așteptăm să vedem decizia aleșilor locali pe care, după adoptarea bugetului îi așteaptă, cum este și normal, judecata cetățenilor.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh