28
Joi, Mar
19 New Articles

Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

„Dacă faceți agricultură, tot timpul veți fi oameni liberi”

 Fundaţia World Vision România împreună cu  Colegiul „Emil Negruţiu” Turda au organizat o masa rotundă în cadrul campaniei „Mândru să fiu fermier”, parte a programului naţional „Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii”. La eveniment au participat reprezentanţii Colegiului „Emil Negruţiu” Turda, liceeni și elevi de clasa a VIII-a, precum și fermieri şi agenţi economici locali, autorităţi locale şi reprezentanți ai Centrului Național pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT).

 

Mândru să fiu fermier este o campanie de informare dedicată educaţiei agricole, campanie ce va reuni informaţiile destinate tinerilor care intenționează să devină fermieri sau să se formeze într-o meserie din domeniul agricol. Campania cuprinde 8 licee agricole din România (Miroslava, Huşi, Brăneşti, Slatina, Salonta, Turda, Ciumbrud şi Prejmer). În acest an campania Mândru să fiu fermier a vizitat fiecare din cele opt comunităţi în care se află liceele şi a surprins ofertele acestora, oportunităţi locale, exemplele de success şi potenţialul meseriilor din agricultură.

 

Dezbaterea din cadrul mesei rotunde a avut ca temă principală găsirea răspunsului la întrebări majore despre educaţia agricolă:

 

Cum îi ajutăm pe liceenii de acum să devină fermieri şi antreprenori în agricultură?

Cum sprijinim liceele agricole pentru ca ele să poată oferi programe educaţionale relevante pentru economia locală?

Ce pot face marile ferme/afacerile agricole pentru a ajuta elevii liceelor agricole să facă stagii de practică relevante?

 

„Sunt multe posibilități de dezvoltare profesională în agricultură. Tinerii trebuie să înțeleagă faptul că o agricultură bine făcută nu înseamnă doar praf, trudă și muncă în zadar, ci și beneficii, oportunități materiale și șansa unui viitor mai bun”, a subliniat Crenguța Bărbosu, managerul programului „Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii” din partea World Vision România.

Ovidiu Spînu, reprezentantul fundației Openfields, i-a încurajat pe tineri să își găsească nișa care le aduce cele mai mari satisfacții și le oferă, totodată, elementul diferențiator pe piață.

 

„Ca formare sunt medic veterinar și am trecut prin toate etapele pentru a deveni profesionist – am avut cabinetul meu, am lucrat în ferme, în fostul CAP, am predat în învățământul superior și m-am refugiat în domeniul non-profit unde mă ocup de programe de dezvoltare rurală. Agricultura este magică, se naște și germinează, iar satisfacția pe care o ai în acest domeniu este deosebită. Sfatul meu este să vă gândiți la ceva de nișă, ceva inovativ și veți avea mult mai mult succes”, le-a transmis Ovidiu Spînu tinerilor prezenți la masa rotundă.

 

În agricultura modernă este nevoie de tehnicieni

Felicia Mureșanu, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda i-a încurajat, la rândul ei, pe liceeni să urmeze o carieră în agricultură, iar ca argument le-a povestit despre cei 60 de ani de activitate a instituției pe care o conduce și despre reușitele lor.

„Tehnicienii agricoli au existat din totdeauna, din păcate în ultimii ani nu am avut cu cine să îi înlocuim pe cei care se pensionează. De mult milităm pentru a îndrepta tinerii către acest domeniu, este o lipsa acută de personal. Avem nevoie de tineri în domeniul agricol ca de aer. Agricultura nu este muncă la sapă, totul este mecanizat și vă garantăm că aveți locuri de muncă asigurate”.

Printre fermierii care au participat la masa rotundă se numără și Călin Fargaciu, fost absolvent al Colegiului „Emil Negruțiu” din Turda. În calitate de reprezentant al Cooperativei Agricole Someș Arieș, Fargaciu le-a promis tinerilor că cel puțin 30 din cele 70 de ferme din cooperativă au capacitatea să îi primească în practică și să îi îndrume pentru a-și dezvolta, în viitor, propriile afaceri:

 

„Dacă faceți agricultură, tot timpul veți fi niște oameni liberi. Eu nu trebuie să plec capul în fața nimănui, ceea ce fac eu îmi dă un sentiment de mândrie. În agricultură îți faci singur programul, trebuie doar să aveți inteligența să mergeți în direcția în care merge și economia”.

Cuvintele fermierilor au fost cu siguranță pe placul elevilor. Optimismul și oportunitățile prezentate i-au încurajat pe liceeni să se gândească serios să devină profesioniști în agricultură.

„Îmi plac animalele, munca la câmp și de mic am fost învățat cu asta. Sunt liber, îmi place mult agricultura. Mai stau să mă joc pe calculator, însă prefer să mă duc cu tata pe tractor să învăț meserie. Cu siguranță voi avea de lucru ca medic veterinar, voi rămâne în ferma părinților și probabil că o voi extinde”, a explicat Răzvan Hotea, liceean la profilul tehnician veterinar.

La discuțiile cu liceenii au mai participat și: Ovidiu Onișor (SC Ada Prod Com SRL), Teodor Felea (SC Dachim SRL) și Dănuț Hotea (fermier), iar din partea autorităților locale Sorina Crișan și Emil Moldovan.

În următoarea perioadă, în cadrul programului Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii” se vor încheia parteneriate de practică între instituțiile de învățământ și agenții economici astfel încât elevii să acumuleze experiența necesară pentru a putea deveni profesioniști în acest domeniu.

***

Fundaţia World Vision România este o fundaţie creştină care desfăşoară programe de educaţie, sănătate, agricultură şi dezvoltare rurală, intervenţii umanitare de urgenţă şi advocacy punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Programul pentru Agricultură şi dezvoltare rurală din cadrul World Vision România promovează dezvoltarea micilor afaceri rurale care consolidează familiile şi ofera tinerilor şansa de a-şi făuri un viitor în satul natal şi de a contribui la dezvoltarea comunităţii. În 26 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe.    

 

 

Programul „Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii este derulat de Fundaţia World Vision România împreună cu Junior Achievement România (JAR), Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj, Centrul pentru Educaţie Economică și Dezvoltare din România (CEED) şi Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), în parteneriat cu Romanian-American Foundation. 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh