20
Sam, Apr
20 New Articles

Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Pentru noul an şcolar Muzeul de Istorie Turda propune o serie de proiecte în zona educației culturale muzeale pentru școli și familii cu copii. Prin programele sale, instituția promovează încrederea în sine și dezvoltarea personală a copilului și transformarea muzeului într-un spațiu viu, plin de obiecte care vorbesc. Dezvoltarea creativității și încurajarea curiozității naturale a copilului în raport cu obiectele semnificative pentru istoria locului este  principalul obiectiv în zona educației muzeale. 

            Pe lângă atelierele care se regăsesc de câțiva ani  în oferta muzeului și care s-au bucurat de succes și de o largă participare, anul acesta dorim să vă aducem în atenție câteva ateliere care folosesc metode moderne și inedite de interpretare a patrimoniului, precum Heraldica pe înțelesul copiilor, Podoabe de inspirație romană și Coafuri după moda împărăteselor romane. Descrierea acestora se regăsește în oferta educaţională.

Activităţile la muzeu se pot organiza pe durata întregului an şcolar, nu doar în cadrul programului „Școala altfel”, pe baza unor programări cu cel puţin două săptămâni înainte de desfăşurarea acestora. De altfel, cadrele didactice sunt încurajate să organizeze la muzeu şi lecţii deschise, ore de dirigenţie sau şedinţe cu părinţii.

 

Programarea activităţilor se poate face telefonic 0264-311826 sau via e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Persoană de contact: muzeograf Steliana Potora.

 

 

 

 

 

 

     Heraldica pe înțelesul copiilor

Atelierul introduce copiii în lumea fascinantă a cavalerilor și domnițelor, a marilor familii domnitoare și nobiliare. În această călătorie vom povesti despre steme, blazoane și embleme având ca material didactic fotografii și fragmente de film documentar. În prima parte a atelierului vom privi și descifra o serie de imagini cu ajutorul cărora vom învăța multe lucruri interesante despre aceste simboluri din trecut și din prezent. În a doua parte a activității vom reproduce din carton steme și blazoane ale marilor familii și dinastii istorice, sau le vom crea pe ale noastre.

 

 

 

Obiective:

  • cunoașterea și întelegerea obiectelor reprezentative ale anumitor perioade istorice sau familii;
  • însușirea unor informații printr-o modalitate atractivă și interactivă;
  • dezvoltarea abilităților de observație și cele artistice.

 

Perioada: permanent (cu planificare prealabilă de minim două săptămâni)

Durata atelier: cca 1,30 h

Grup țintă: cls. V-VIII

Taxă atelier: 10 lei/participant

Maxim 20 participanţi/atelier

 

 

      Podoabe de inspirație romană

 

Igiena, aspectul și îngrijirea corpului constituiau aspecte importante ale vieții cotidiene în epoca romană. Monumentele funerare reproduc vestimentația, accesoriile și podoabele purtate de romani. Numeroase chipuri de femei din Potaissa sunt reprezentate pe lespezile funerare cu podoabe, în mod special cercei. Diferitele tipuri de podoabe din bronz, argint şi aur, precum fibule, pandantive, mărgele şi inele cu pietre semiprețioase, expuse vizitatorilor în muzeul nostru, reflectă gustul şi moda din epocă.

Atelierul de creație este locul în care micii artizani vor intra în atmosfera și spiritul epocii antice, confecţionând propriile podoabe - cercei și brățări din mărgele de sticlă sablată, coliere-amulete inspirate după bijuteriile romane.

 

 

 

Știați că?

Accesoriul vestimentar cel mai răspândit, reprezentat și pe monumentele funerare,  purtat în egală măsură de femei și de bărbați era fibula? Purtată pe umăr, aceasta avea rolul acului de siguranță.

          

Obiective:

  • dezvoltarea abilităților practice;
  • promovarea colecției de artefacte din epoca romană în rândul tinerilor;
  • cunoașterea istoriei antice prin intermediul obiectelor de patrimoniu;

 

Perioada de desfășurare: permanent (cu planificare prealabilă de minim două săptămâni)

Durata atelier: cca 1,20 h

Grup țintă: cls. III-VII            I

Taxă atelier: 10 lei/participant

15-20 participanţi/atelier

 

 

Coafuri după moda împărăteselor romane

 

În epoca romană coafura femeilor a variat în funcție de epocă. Moda unei anumite pieptănături era lansată de împărătese. Unele femei apar în reprezentările de pe monumentele sculpturale sau monede cu părul pieptănat cu cărare la mijloc și strâns la ceafă, altele cu părul lung și ondulat sau cu coafura de tip “melon”. Din teritoriul vechiului oraș antic Potaissa provin numeroase ace de păr din bronz, dar mai ales din os, având capetele simple sau decorate.

           Interesul pentru păr era din ce în ce mai crescut, astfel încât în epoca imperială coafurile devin tot mai complicate şi mai elaborate. Femeile din clasa superioară erau asistate de sclavi în elaborarea coafurii. Din teritoriul rural al Potaissei, de la Rediu, provine un monument funerar cu reprezentarea unei “coafeze” aranjând părul lung și despletit al unei tinere femei.

 

Știați că?

Pentru ondularea părului în antichitate femeile din clasa superioară foloseau fierul încins (calamistrum ) şi pudra de aur pentru strălucire?

Femeile aristocrate purtau peruci, iar blondul era culoarea îndrăgită?

 

Toate aceste informații și multe altele le veți afla în cadrul atelierului, iar sub coordonarea unui hairstylist, vom realiza coafuri după modelul împărăteselor romane.

 

Obiective:

  • dezvoltarea abilităților practice;
  • promovarea colecției de artefacte din epoca romană în rândul tinerilor;
  • cunoașterea istoriei locale prin intermediul obiectelor de patrimoniu;

 

Perioada de desfășurare: permanent (cu planificare prealabilă de minim două săptămâni)

Durata atelier: cca 1,20 h

Grup țintă: cls. II-X                

Taxă atelier: 10 lei/participant

15-20 participanţi/atelier

              Gastronomie romană

După o scurtă introducere asupra vieții cotidiene la Potaissa în epoca romană, se va face o trecere în revistă a obiceiurilor culinare ale romanilor. Sub îndrumarea muzeografilor elevii vor cunoaște câteva dintre rețetele clasice care se regăseau în meniul zilnic al romanilor şi vor descoperi ce legume și fructe erau consumate în acea perioadă. Printre altele, participanţii la atelier  vor avea prilejul să afle când au ajuns în Europa unele legume, consumate de noi astăzi. Atelierul se va desfăşura în spaţiul expoziţional, unde sunt expuse toate categoriile de vase de uz comun şi de lux folosite de romani atât pentru gătit, cât și pentru servit masa.

La provocarea muzeografilor și sub directa coordonare a acestora elevii vor avea prilejul să prepare pâinici delicioase, salată de linte cu busuioc și ulei de măsline, sau pastă de pește (garum).

 

Obiective:

  • să ofere o incursiune în obiceiurile culinare ale romanilor;
  • să susțină adoptarea unui mod de viață pe cât de vechi, pe atât de sănătos;
  • să fie capabili să plaseze legumele/fructele pe care le folosim azi în perioada corectă;
  • să educe tânăra generație spre un mod de alimentație cât mai natural;
  • să promoveze colecția de artefacte din epoca romană în rândul participanților;

Perioada: permanent (cu planificare prealabilă de minim două săptămâni)

Durata atelier: cca 1,30 h

Grup țintă: cls. III-XII

Taxă atelier: 10 lei/participant

Maxim 20 participanţi/atelier

 

         ”Vânătoarea de exponate” 

După o scurtă, dar interesantă prezentare a colecțiilor muzeului, adaptată la vârsta și interesele participanților,  tinerii “cercetători” vor primi câte o fişă cu imaginea unui obiect de patrimoniu. Prin identificarea pieselor în vitrinele din spațiul expozițional, fişele vor fi completate individual cu informaţiile de pe etichete sau panourile explicative. Elevii vor fi îndrumaţi de muzeografi să „culeagă” cât mai corect şi complet toate datele despre exponate şi încurajaţi să deseneze obiectele de patrimoniu. La finalul activității se vor crea, pe grupuri de elevi, povești pline de imaginație în jurul artefactelor, urmând ca cele mai interesante dintre acestea să fie premiate.

 

Obiective:

  • familiarizarea elevilor cu spațiul muzeal și obiectele de patrimoniu;
  • însuşirea unor noi termeni, noţiuni sau date într-o manieră atractivă;
  • dezvoltarea spiritului de competiție și performanță;
  • dezvoltarea abilităților practice artistice;

Perioada: permanent (cu programare prealabilă de minim două săptămâni)

Durata atelier: cca 1,30 h

Grup țintă: cls. IV-XI

Taxă atelier: 10 lei/participant

Maxim 50 participanţi/atelier

 

                      

Ateliere de confecționat unelte preistorice

Teritoriul actual al Turzii și împrejurimile sale au fost locuite încă din cele mai vechi timpuri. Abundenţa şi varietatea vestigiilor arheologice ilustrează modul de viaţă şi ocupaţiile cotidiene ale locuitorilor comunităților preistorice. Preocupările de zi cu zi ale acestora erau legate de procurarea hranei, care provenea din creşterea animalelor (ovi-caprine, porcine şi taurine) și din vânat. O altă activitate se referă la procurarea materiei prime pentru confecţionarea armelor şi a uneltelor necesare: topoare de diferite forme și dimensiuni, râşniţe, frecătoare sau răzuitoare, cuţite, seceri, împungătoare și săgeţi etc.

           Cu ajutorul acestui atelier se dorește informarea elevilor cu privire la modul în care se trăia, cu privire la modalitatea de făurire a uneltelor și accesoriilor folosite în preistorie, pregătirea și administrarea acestora în viața de zi cu zi. În partea practică a atelierului participanții vor putea pregăti diferite obiecte preistorice, topoare sculptate, cuțite, seceri, săgeți etc. din materiale naturale, ecologice.

 

Obiective:

  • familiarizarea elevilor cu viața cotidiană a omului din preistorie;
  • înțelegerea importanței vizitelor la muzeu;
  • dezvoltarea abilităților de observare și creare.

 

Perioada: permanent (cu programare prealabilă de minim două săptămâni)

Durata atelier: cca 1,30 h

Grup țintă: cls. I-VII

Taxă atelier: 10 lei/participant

Maxim 20 participanţi/atelier

 

            Micii arheologi                                                                                                                       

Tinerii participanţi la atelierele de educaţie muzeală vor fi iniţiaţi în domeniul arheologiei şi a protejării mediului înconjurător. Activitatea de “descoperire” a fragmentelor ceramice și a altor obiecte de patrimoniu se va realiza cu ajutorul unor unelte speciale, puse la dispoziție de către organizatorii atelierului. Cadrul în care se regăsesc aceste obiecte va fi amenajat aparte, pentru a da dovadă de originalitate (lădițe special amenajate cu nisip) și a oferi o experiență cât mai apropiată de perioada prezentată. Jocul didactic se va încheia cu reconstituirea tipurilor de vase antice prin intermediul unor puzzle-uri.

 

Obiective:

  • transmiterea unor informaţii relevante;
  • familiarizarea elevilor cu spațiul muzeal;
  • dezvoltarea abilităţilor practice.

 

Perioada: permanent (cu programare prealabilă de minim două săptămâni)

Durata atelier: cca 1 h

Grup țintă: grădiniţă şi cls. I-IV

Taxă atelier: 10 lei/participant

Maxim 20 participanţi/atelier

 

       Încondeierea ouălor în tehnica tradiţională

 

La Muzeul de Istorie Turda, de mai mulţi ani, elevii şi adulţii interesaţi de tradiţie au prilejul să descopere străvechiul obicei al încondeierii ouălor de Paşti. Decorarea ouălor prin metoda încondeierii cu ceară de albine este un atelier interactiv şi atractiv. Activitatea debutează prin selectarea cu grijă a ouălor albe, curăţarea şi golirea de conţinut a acestora, apoi urmează topirea cerii de albine, înnegrirea cu cărbune şi pregătirea culorilor. După selectarea motivelor preferate, fiecare „meşter” îşi exprimă măiestria prin desenarea cu ceară şi protejarea fondului pentru fiecare culoare (iniţial galben, urmează roşu, apoi se continuă cu verde sau albastru).

 

Obiective:

  • transmiterea obiceiului încondeierii ouălor de Paşti cu metode tradiționale;
  • identificarea conţinutului tematic al motivelor încondeiate;
  • dezvoltarea abilităţilor practice şi stârnirea interesului pentru tradiţiile româneşti;
  • familiarizarea elevilor cu spațiul muzeal.

Perioada: martie-aprilie (cu programare prealabilă de minim două săptămâni)

Durata atelier: cca 2 h

Grup țintă: cls. IV-XI

Taxă atelier: 10 lei/participant

Maxim 15 participanţi/atelier

   Atelier de creație - „cusături cu  modele tradiționale”

A fost odată ca niciodată.... și pentru mulți a rămas doar o amintire. Muzeul de Istorie dorește să reînvie această activitate și să aducă în atenția publicului activitatea tradițională românească - cusutul. Atelierul reprezintă un bun prilej pentru a descoperi acest meșteșug păstrat de-a lungul generațiilor, odinioară transmis de la mamă la fiică, astăzi aproape uitat. Prin urmare, sub îndrumarea unor meșteri populari sau a muzeografilor, participanții vor reproduce cu materiale similare, modele tradiționale de cusături pe obiecte mici utilitare, precum semne de carte, bijuterii etc.

Obiective:

  • punerea în valoare a patrimoniului etnografic românesc;
  • promovarea portului tradițional, reprezentând o sursă de inspirație pentru mari designeri de modă;
  • dezvoltarea abilităților practice și creșterea interesului pentru tradițiile românești în rândul tinerei generații.

Perioada: permanent (cu programare prealabilă de minim două săptămâni)

Durata atelier: cca 1 h

Grup țintă: cls. IV-VII

Taxă atelier: 10 lei/participant

Maxim 15 participanţi/atelier

 

Atelier de creație „Micul păpușar”

Activitatea organizată la Muzeul de Istorie Turda aduce în atenția celor mici și nu numai, modalitatea în care se făceau jucăriile în trecut, păpuși care au însuflețit de-a lungul anilor personaje îndrăgite din desene animate sau spectacole teatrale. La atelierul de creație de păpuși se vor folosi materiale inedite, iar participanţii vor avea ocazia să înveţe să-şi confecţioneze propriile jucării.

 

Obiective:

  • dezvoltarea abilităţilor motrice, a limbajului şi a abilităţilor sociale;
  • familiarizarea elevilor cu spațiul muzeal;
  • descoperirea unor tehnici şi materiale tradiţionale.

Perioada:  permanent (cu programare pealabilă de minim două săptămâni)

Durata atelier: cca 1,20 h

Grup țintă: cls. 0 - IV

Taxă atelier: 10 lei/participant

Maxim 15 participanţi/atelier

 

 

Reîntoarcerea legionarilor în castrul de la Potaissa

 

În cadrul atelierului elevii participanți vor fi integrați în perioada care a dat naștere Potaissei prin descoperirea, într-un mod antrenant și spectaculos, a unor secvențe din viața comunităților dacice și romane. Interacțiunea dintre elevi și valorile patrimoniale ale antichității se va face prin intermediul unei serii de obiecte reconstituite, prezentate de către specialiști în domeniul arheologiei și patrimoniului. Pentru a face legătura între castru și lumea antică, se va pune accentul pe viața și echipamentele militarilor romani. Vor fi prezentate tehnici și tactici de luptă utilizate în antichitate, inspirate de scenele Columnei lui Traian.

Obiective:

  • să ofere o incursiune în lumea antică, momentul de naștere al Potaissei;
  • să înțeleagă importanța valorilor patrimoniale locale, naționale și europene;
  • să trezească interesul pentru valorile culturale locale și naționale;
  • să perceapă cauzele și efectele evoluției tehnice și tehnologice;
  • să observe transformările generate de integrarea comunităților periferice în ansamblul modelelor de civilizație.

 

Perioada: permanent (programare prealabilă de minim 4 săptămâni)

Durata atelier: cca 1,20 h

Grup țintă: clasele V-VIII şi IX-XII

Taxă atelier: 10 lei/participant

Minim 150 participanţi/atelier                            

 

                                                                        DIRECTOR,                                                       

                                                                 Mariana Andone-Rotaru     

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh