19
Vi, Apr
20 New Articles

Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Tentativa de desființare a celei mai vechi școli de meserii din Turda a fost dejucată. Inspectoratul Școlar Județean Cluj a revenit Thumbnail imageasupra ideii de a închide Colegiul Tehnic ”Dr. I. Rațiu” Turda, sub motivul unui număr prea mic de elevi. La aproape o lună de când majoritate PNL-UDMR din Consiliul local Turda a decis fără remușcări desființarea acestei instituții de tradiție din învățământul turdean, aleșii locali revin asupra acestei decizii. Mâine, de la ora 10 este convocată o ședință extraordinară de îndată a Consiliului local, având pe ordinea de zi un singur punct: Proiect de hotărâre privind reglementarea situației rețelei unităților de învățământ de pe raza administrativ teritorială a Municipiului Turda, care vor funcționa în anul școlar 2016-2017.

Coincidență stranie, după o corespondență purtată în toată această perioadă, cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, de către subsemnatul, am primit azi o adresă care îi poate liniști pe elevii, părinții și cadrele didactice ale Colegiului Tehnic ”Dr. I. Rațiu” Turda: „Ca urmare a adresei dvs. înregistrată la registratura Inspectoratului Școlar Județean Cluj cu nr. 15177/28.12.2015, vă Thumbnail imagecomunicăm că, datorită unor chestiuni procedurale privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, nu are în vedere desființarea Colegiului Tehnic „Dr. I. Rațiu” Turda în anul școlar 2016-2017”.

Această adresă însă nu ne liniștește pe noi, cei de la Turdainfo, singurul organ media care a semnalat abuzul pe cale să se producă în ceea ce privește Colegiul Tehnic „Dr. I. Rațiu”. Citește articolul „Cine vrea desființarea Colegiului Tehnic „Dr. I. Rațiu”? Cine își asumă acest gest și cine sunt vinovații?” aici, http://turdainfo.ro/index.php/Turda/Administratie/desfiintare-colegiul-tehnic-dr-i-ratiu-turda.html, și „Pesedistul Valentin Cuibus ascunde informațiile cerute de noi referitor la desființarea Colegiului Tehnic „Dr. I. Rațiu” Turda”, aici, http://turdainfo.ro/index.php/National/Turdaleaks/cuibus-valentin-isj-cluj-colegiul-tehnic-dr-i-ratiu-turda.html.

Mi-am permis să chem în judecată pe Inspectorul Școlar General, Valentin Claudiu Cuibus, ca șef al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, pentru refuzul de a-mi furniza informațiile de interes public menite să lămurească acest episod șocant pentru elevii colegiului și părinții acestora, ca să nu mai vorbim de angajații, cadre didactice sau nedidactice ale Colegiului Tehnic „Dr. I. Rațiu”. Mă refer la informații solicitate conform legii 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Am solicitat instanței obligarea acestuia la furnizarea informațiilor solicitate, informații care ar putea face lumină în acest caz tenebros.

Considerând acest caz încheiat, odată cu decizia Consiliului local de mâine, mulțumesc pentru mesajele de mulțumire și încurajare primite de la persoane implicate al cărui anonimat îl voi asigura, inclusiv din partea unor membri ai familiei Rațiu, pentru care am tot respectul. Împreună, prin acțiunile fiecăruia dintre noi am reușit să dovedim că bunurile comunității pot fi apărate și de membri simpli ai acesteia, chiar împotriva unor aleși locali, ajunși, din punctul nostru de vedere, în poziția de ”lupi deveniți paznici la turma de oi”. Excepția care întărește regula se numește consilierul local PSD, Dora Arion, care a luat poziție public împotriva acestui abuz, uneori chiar împotriva unor persoane din partidul său.

Rușinea pentru aleșii locali rămâne, cel puțin în ochii celor care au fost afectați în această perioadă de Hotărârea 264/15.12.2015 care decidea practic desființarea Colegiului Tehnic „Dr. I. Rațiu”. Sute de copii și părinți turdeni au fost timorați de decizia celor pe care i-au ales în fruntea localității, iar imaginea Colegiului Tehnic ”Dr. I. Rațiu” a avut de suferit, motiv pentru care trebuie să aflăm de la cine a pornit această acțiune. Cine va reface imaginea școlii și va readuce siguranța în inimile elevilor că vor termina cursurile începute aici? Cine va da asigurări celor care doresc să dea admitere în vara viitoare la acest colegiu că nimeni nu va mai încerca să desființeze această școală?

Sigur că realitatea demografică indicând o scădere a numărului de copii în comunitate nu poate fi negată, însă decizii de genul desființării unei școli de talia Colegiului Tehnic „Dr. I. Rațiu” și nu numai, nu trebuie luată prin furnizarea de informații false și fără o totală transparență a actului decizional.

Pin It

Comments   

# Delia Onet 2016-01-12 20:05
Felicitari D-le Ignat! Sunteti singura persoana din media locala care ati luat atitudine si caruia ii pasa de scoala romaneasca turdeana.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh