Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Asociatia Slow Food Turda in parteneriat cu Primaria Municipiului Turda organizeaza primul festival de gatit pentru copii si familie din Romania, in cadrul Zilelor Municipiului Turda, editia a XI-a. Festivalul “Turda Culinara” va avea loc in centrul istoric al municipiului Turda, in perioada 26-28 august iar programul va fi alcatuit din 10 ore de activitati in fiecare zi.

Evenimentul va evidentia bogatia gastronomica a zonei Valea Ariesului, oferind trei zile de program cu expozitii, demonstratii, concursuri si multa voie buna pentru comunitatea turdeana si turistii/vizitatorii nostri.

Thumbnail imageSlow Food înseamnă un mod personal de a înţelege hrana si de a o consuma în relaţie cu cei care o produc şi cu locul unde este produsă. Slow Food militează pentru păstrarea moştenirii genetice autohtone, adică soiuri şi specii locale, dar şi pentru păstrarea moştenirii culturale, a felurilor locale de hrană. Slow Food critică agricultura industrială. Pentru cei care cred în Slow Food, micul fermier şi modul său de viaţă sunt elemente ale unui model ce trebuie susţinut şi păstrat, pentru că nu toţi ţăranii vor deveni muncitori cu sapa la fermă şi nu toţi cei ce trăiesc la oraş vor şi chiar cumpără numai de la supermarket.

Scopul evenimentului este crearea activitatilor educative originale si distractive pentru copii impreuna cu familia. Activitatile educative vor inspira copiii sa se implice in bucatarit; targul de produse va da posibilitatea producatorilor locali sa se impuna pe piata de consum cu produse locale, in acelasit timp va da ocazia vizitatorilor/turistilor sa guste specialitatile locale; expozitiile vor implica artistii din comunitatea locala precum si intreprinzatorii locali prezentand ofertele turistice, respectiv talentul turdean, iar atelierele de impletit ceapa rosie de Aries va da oportunitatea vizitatorilor sa invete despre aceasta indeletnicire specifica acestei zone.

Sectiuni:

Targ de produse traditionale:

Standuri expozitionale (expozantii vor derula ateliere practice cu participantii)

Degustari de vinuri, branzeturi, miere, uleiuri

Zona expozitionala cu ofertele turistice ale micilor intreprinzatori:

Standuri expozitionale ale agentiilor de turism

Standuri expozitionale ale proprietarilor de pensiuni, hoteluri, restaurante, etc.

Standuri expozitionale ale promotorilor din turismul local: Salina Turda, Primaria Turda, Slow Food Turda, Fundatia Potaissa, etc.

Zona Festivalului de gatit pentru copii si familie - standuri

Demonstratii culinare cu un celebru bucatar roman

Demonstratie de sculptura in legume

Impletitul cepei rosii de Aries – concurs si demonstratii

Ateliere de Educatie a gusturilor si analiza senzoriala (pentru a savura mancarea in mod real trebuie sa folosesti toate simturile; pe acestea le vor descoperi copiii in timpul aterierelor de educatie a gusturilor)

Activitati de gatit pentru copii, concurs: taitei de casa, paine de casa, carnati, ciocolata de casa, gogosi, clatite, salate, etc.

Concurs de gatit: barbati versus femei

Stand - Friptura de Turda

Expozitie culinara a restaurantelor turdene – consurs jurizat de specialisti

Concursuri distractive pentru familie

Slow Food Finder – proiect de localizare a produselor Slow Food din zona Turda si  Valea Ariesului

Zona expozitionala artistica

Expozitie de arta pe tema “Gastronomie” cu lucrarile artistilor turdeni (pictura, sculptura, fotografie, etc.)

Expozitie de carte pe tema “Arta culinara”

Lansare carte de bucate pentru copii: Marta Pozsonyi

Concert muzica folk si traditionala

Seri de cinema – vor rula filme cu traditiile Vaii Ariesului, filme de promovare a Turzii, traditii din zonele partenerilor, etc.

Vor fi invitate organizatiile Slow Food din tara si din tarile partenere: Ungaria, Bulgaria, Italia, Irlanda. Acestia vor derula activitati cu participantii si vor amenaja standuri cu specificul zonei din care provin. De asemenea vor fi invitati si reprezentantii oraselor infratite cu municipiul Turda.

 

Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactati.

 

Marta Pozsonyi

Presedinte Asociatia Slow Food Turda

Tel. 0746 366728, 0735 075709

Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

www.slowfoodturda.ro