19
Vi, Apr
20 New Articles

Salina Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

nameless-1Filmul american „Nameless”, regizat de Bryan Thurman şi Luis Esteban, este, până acum, cea mai important producție cinematografică ai cărei realizatori au fost atrași atât de mult de bijuteria turistică a Turzii încât au scris câteva scene pentru Salina Turda. Imaginile, la care au colaborat sute de figuranți din oraș, au fost filmate în mina Rudolf  la o adâncime de 120 de metri.

Detalii asupra producției și muncii de la Turda au fost furnizate de o parte a echipei de filmare într-o conferință de presă susținută în sanatoriul minei de sare.

nameless-2Producătorul din partea română, Bogdan Moncea, directorul Salinei Turda, Vasile Tot, actorul Conan Stevens (cunoscut din filmele ”Game of Thrones” și ”Hobbit”) și producătorul American al filmului, Blaine Courrier, au răspuns cu amabilitate întrebărilor jurnaliștilor.

Astfel am aflat că, alături de Conan Stevens, în rolurile  principale ale producției au fost distribuiți sunt David Frampton, Aida Folch și John Rhys Davies (care a jucat în seriile Indiana Jones, Lord of the Rings, în acesta din urmă dând viață bătăiosului dwarf Gimli).

nameless-3Salina Turda, un loc minunat dar insuficient cunoscut, constituie o locaţie foarte interesantă şi neobişnuită, care este un mare câştig pentru film, consideră Bogdan Moncea. Acesta a dezvăluit că în mina Rudolf s-a filmat doar noaptea, după închiderea programului de vizitare al turiștilor, pentru ca  activitatea Salinei să nu fie influențată în mod negativ. Au fost folosiți, în fiecare noapte, peste 130 de figuranți pentru a filma scena unui carnaval, unii dintre aceștia având roluri de acrobaţi şi cântăreţi.

nameless-4Pentru reușita acestei activități cinematografice, unii dintre angajații Salinei au trebuit să lucreze în alt regim, de noapte, pentru a acorda sprijinul logistic necesar echipelor de filmare. Directorul Salinei, Vasile Tot, a declarat: ”Noi am înţeles să promovăm imaginea Salinei şi sub alt aspect, să găsim acele modalităţi ca acest obiectiv turistic să apară într-un film SF combinat cu thriller, nu mă pricep foarte bine la aceste exprimări  ce reprezintă un astfel de film… Ceea ce am dorit să scoatem noi în evidenţă este deschiderea pe care o avem faţă de astfel de acţiuni menite să ”cimenteze” Salina Turda pe harta mondială a turismului”, susține Tot.

nameless-5Bogdan Moncea, producătorul român din partea casei de producție Castel Film, a precizat următoarele: ”Castel Film este firma care asigură serviciile de producţie în România ale acestui film, proiectul se numeşte în momentul de faţă “Nameless”, care în traducere din engleză  înseamnă chiar ”Fără nume”, întâmplător, dar nu e o glumă, chiar aşa se numeşte şi am început să-l filmăm în România pe 11 august, aceasta ar fi cea de-a doua locaţie e filmului, am început la Sighişoara după care am venit direct aici, filmăm cam o săptămână şi ne vom îndrepta după aceea în judeţul Braşov şi în Bucureşti, în studioul nostru”, arată Moncea.

nameless-6”Filmul a mai avut câteva zile de filmare înainte de România în Islanda şi în Spania, deci putem spune că este un film care vizitează mai multe ţări... Este un proiect american independent, este un thriller psihologic, un film puţin mai ciudat, nu este un film de ”mainstream”, să spunem, adică un film clasic american, pe care probabil că îl cunoaşteţi mai bine. Acțiunea filmului ne duce pe mai multe planuri temporale, in mai multe locuri de pe Pământ, iar personajul principal călătorește în aceste locuri, dar si in timp. Va fi un film interesant, care se axează mai puțin pe efecte vizuale. Salina Turda nu este cunoscuta, este o locație foarte interesanta si neobișnuită, este un mare câștig pentru film”, a mai spus Bogdan Moncea care a dezvăluit și un mic secret dinăuntrul filmului: unul dintre regizorii filmului, care este şi scenaristul, a scris aceste secvenţe pentru Salina Turda.

nameless-7Conan Stevens, o prezență deschisă și răbdătoare cu sutele de oameni care au dorit să se fotografieze alături de el, este un colos care prin fizicul său impune respect, lucru dorit și de producătorii filmului. El a dezvăluit, nici mai mult nici mai puțin că interpretează un războinic dac. ”Sunt personajul rău şi se pare că sunt personajul rău în orice film joc, se pare că este un model. Am 2 metri şi 10 centimetri ... deci e cam greu să-l joci pe tipul bun”, a mărturisit Conan.

Producătorul american Blaine Courrier susține că este un mai vechi iubitor al peisajelor și locațiilor deosebite din România. El consider că regizorii filmului au ales ce este mai fumos din acestă țară: Salina Turda, Sighișoara și Brașov, locații perfecte pentru producții cinematografice de top. ”Sunt doi regizori şi continuă să mă uimească locaţiile pe care le-au ales pentru a filma şi această locaţie, Salina Turda, fiind spectaculoasă”, a mărturisit omul cu banii care a mai precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, că pelicula va intra într-un circuit al festivalurilor după care va fi proiectat în cinematografele din SUA.

Filmul ”Nameless” este regizat de Thurman Bryan și Luis Esteban și este programat să apară pe marile ecrane în anul 2015.

Pin It