29
Vi, Mar
17 New Articles

Categorii Articole

Grid List

CAA - Protejați contoarele împotriva înghețului!

Visit Turda

Înscrieri la baschet!

Dave-Wedding Studio

Alin Pop Photography

Înscrieri la BOX

box turda bordi

Video CAA

ȘI ALTELE

Grid List

Anchetă
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Sorin Cîmpeanu, din poziția de premier interimar, a lansat „bomba” lipsei autorizațiilor de la ISU pentru școlile din țară. Thumbnail image

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a afirmat recent că, din cele 19.000 de școli din România, doar 7% (1.295 de școli) au autorizație cu privire la protecția contra incendiilor.

La Turda, situația este ceva mai bună, peste 28 % dintre școli având autorizație de securitate la incendiu valabilă. Însă niciuna dintre grădinițele noastre nu posedă așa ceva. Situația este însă mai complexă și vom încerca să o lămurim în cele ce urmează.

 Conform Hotărârii Consiliului local nr. 268 din data de 17.12.2014, prin care a fost aprobată rețeaua unităţilor de învăţământ de pe raza administrativ-teritorială a Municipiului Turda, care vor funcţiona în anul şcolar 2015-2016, unitățile de învățământ gimnazial, liceal și post-liceal din municipiul Turda sunt următoarele: Colegiul Național ”Mihai Viteazul”, Colegiul Tehnic ”Dr. I. Rațiu”, Colegiul Tehnic Turda, Liceul Teoretic ” Liviu Rebreanu”, Colegiul ”Emil Negruțiu”, Liceul ”Josika Miklos”, Școala gimnazială ”Teodor Murășanu”, Școala gimnazială ”Andrei Șaguna”, Școala gimnazială ”Avram Iancu”, Școala gimnazială ”Horea, Cloșca și Crișan”, Școala gimnazială ”Ioan Opriș”, Școala Profesională Poiana, Școala gimnazială Waldorf, Școala Postliceală ”Henri Coandă”.

Conform aceleiași HCL, unitățile de învățământ preșcolar care își desfășoară activitatea pe raza municipiului Turda sunt următoarele: Grădinița cu program prelungit ”Căsuța Piticilor”, Grădinița cu program prelungit ”Dr. I. Rațiu”, Grădinița cu program prelungit ”Poiana cu castani”, Grădinița cu program prelungit ”Prichindelul isteț”, Grădinița cu program normal ”Sfânta Maria” și, nu în ultimul rând, Grădinița Socială cu Program Normal „Acoperământul Maicii Domnului”.

Am solicitat, printr-o cerere în temeiul legii nr. 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public lista cu instituțiile de învățământ din Turda și Câmpia Turzii care au autorizații de funcționare de la pompieri. Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj mi-a trimis următorul răspuns referitor la acest subiect:

„În municipiul Turda dețin autorizație de securitate la incendiu următoarele unități de învățământ:

  1. Colegiul Național „Mihai Viteazul” Turda – anul 2015.
  2. Școala „Teodor Murășanu” (clădire strada Dr. I. Rațiu) – anul 2015
  3. Școala „Teodor Murășanu” (clădire strada Gheorghe Barițiu) – anul 2001
  4. Școala „Avram Iancu” Turda – anul 2001
  5. Școala „Andrei Șaguna” Turda – 2001”, se arată în răspunsul semnat de colonelul Ion Moldovan, inspector sef la ISU „Avram Iancu” al Județului Cluj.

Așadar în afara acestor 4 școli, celelalte nu au autorizație de securitate la incendiu. Adică alte 10 instituții școlare sau liceale și postliceale. O altă problemă este că aceste autorizații se dau pentru fiecare construcție (imobil), în parte, așa că, inclusiv la școlile despre care am arătat că au o astfel de autorizație, putem bănui că dețin clădiri care nu au aceste avize. Spre exemplu, Școala „Teodor Murășanu” Turda, are o clădire mai veche și una mai nouă (probabil aceasta are autorizație de securitate la incendiu), ambele situate pe strada Dr. I. Rațiu, dar și imobilul de pe strada Barițiu (care are autorizație).

Așadar, în afara CNMV-ului, nici un liceu din Turda (Colegiul Tehnic ”Dr. I. Rațiu”, Colegiul Tehnic Turda, Liceul Teoretic ” Liviu Rebreanu”, Colegiul ”Emil Negruțiu”, Liceul ”Josika Miklos”) nu are autorizație de securitate la incendiu. Dintre școlile gimnaziale care nu dețin un asemenea document enumerăm Școala gimnazială ”Andrei Șaguna”, Școala gimnazială ”Horea, Cloșca și Crișan”, Școala gimnazială ”Ioan Opriș”, Școala Profesională Poiana, Școala gimnazială Waldorf. Acestora li se adaugă coala postliceală Henri Coandă.

În plus, niciuna dintre grădinițele care funcționează pe raza municipiului Turda nu dețin autorizație de securitate la incendiu.

Dacă această stare de fapt este un lucru grav sau nu, rămâne să stabiliți fiecare dintre dvs. Însă mai ales sunt chemați să decidă dacă sunt necesare aceste autorizații, pentru siguranța copiilor noștri, consilierii locali ai municipiului Turda.  Așteptăm o poziție oficială din partea lor sau a Primăriei Municipiului Turda.

Pentru a putea interpreta aceste informații, trebuie să știți, mai întâi că autorizația de securitate la incendiu este obligatorie din 1998. Obligativitatea de a obține acte care certifică realizarea cerințelor esențiale de securitate la incendiu (aviz/autorizație de securitate la incendiu) pentru construcții si alte amenajări cu destinația de învățământ este menționată inițial în art. 1, pct. 6 din HG 571/1998 pentru aprobarea categoriilor de construcții, instalații tehnologice și alte amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind prevenirea și stingerea incendiilor (Hotărâre de Guvern abrogată la acest moment). Pe cale de consecință, clădirile/construcțiile/amenajările cu destinație de învățământ care au fost construite înainte de data intrării în vigoare a HG 571/1998 și care nu au adus modificări/amenajări încadrate în prevederile legale de obținere a avizării/autorizării privind prevenirea și stingerea incendiilor, nu necesită astfel de documente de securitate la incendiu, conform reglementarilor în vigoare

Prin urmare, școlile nu au autorizații de funcționare de la pompieri din simplul motiv ca cele mai multe sunt construite înainte de 1989. Însă problema este că la aproape toate școlile din Turda s-au efectuat lucrări de reabilitare de atunci încoace, inclusiv după 1998, dar cei de la ISU nu ne spun dacă ar fi fost obligate în urma acestor lucrări să obțină autorizația de securitate la incendiu. Ni se spune doar că școlile, ca și alte instituții publice, trebuie sa respecte normele de securitate.

Se pune întrebarea: cine trebuie să obțină autorizația necesară? Răspunsul este: școlile sunt în administrarea consiliilor locale, iar lucrările sunt făcute de administrația locală, deci ei ar trebui să se ocupe de obținerea acestor documente. 

Referitor la acest subiect, fostul ministru al educației, Sorin Cîmpeanu a declarat: "S-a ajuns  în timp prin faptul că această autorizare nu este nici simplă, nici rapidă și nici ieftină. Proiectul de autorizare trebuie făcut de către factori atestați. Are costuri ce se situează între 10, 12 - 15.000 de euro și durata de realizare de 6, 7, 8, 12 luni în funcție de complexitatea fiecărei clădiri, fiecărui amplasament. Există o slaba capacitate cu privire la asigurarea acestor servicii. A existat și o atenție insuficientă acordată în ultimii 25 de ani acestui aspect", a spus Sorin Cîmpeanu.

Având în vedere acest aspect, Horia Bejan, doctor în arhitectură și fost profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu (UAUIM), a scris pe pagina sa de Facebook că va suspenda activitatea firmei sale pentru a ajuta școlile, alături de alți voluntari, să obțină avizele și autorizațiile de funcționare referitoare la siguranța în caz de incendii. La Turda nu am auzit despre vreo inițiativă de acest gen, nici măcar din partea unor firme care au câștigat bani frumoși de la comunitatea locală, în cadrul tot felul de proiecte.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh