28
Joi, Mar
20 New Articles

Categorii Articole

Grid List

CAA - Protejați contoarele împotriva înghețului!

Visit Turda

Înscrieri la baschet!

Dave-Wedding Studio

Alin Pop Photography

Înscrieri la BOX

box turda bordi

Video CAA

ȘI ALTELE

Grid List

Anchetă
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

                                                                                                                                                                                                                                            Motto:

                                                                                                                                                                                                        „Să nu uiți. Darie ! Nimic să nu uiți. Să spui copiilor tăi                                                                                                                                                                                           și copiilor pe care-i vor avea copiii tăi să le spui... Să nu uiți, Darie."

                                                                                                                                                                                                                                               Zaharia Stancu – „Desculț”

 

 

În urma solicitării noastre, redactată și trimisă în baza Legii nr. 544 din 2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, conducerea CNAIR ne-a informat despre sumele pe care Municipiul Turda le-a achitat n urma unor litigii în instanță. Atenție, este vorba exclusiv de sumele stabilite prin hotărârea judecătorească, însă trebuie să conștientizați că alte sume, nu mici, au fost plătite ca și drum national cnair cnadr turdacheltuieli de judecată și pentru plata caselor de avocatură angajate de Municipiul Turda, după ce consiliul local din perioada 2012-2016, controlat în majoritate de fostul primar Tudor Ștefănie, a aprobat angajarea acestora pe banii turdenilor.

Iată ce ne transmit cei de la CNAIR SA: „Suma achitată de către UAT Turda Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA în ultimii 4 ani este de 691.885,15 lei. Suma menționată mai sus a fost solicitată în instanță de CNAIR SA prin DRDP Cluj, cu titlu de prejudiciu, în dosarul nr. 4832/328/2012, soluționat în mod irevocabil de către Tribunalul Cluj, ca urmare a refuzului Consiliului Local de a încheia protocolul de predare-primire a sectoarelor de drum: DN 1 km 444+650 – 446+111; DN 1 km 447+120 – 450+000; DN 15 km 0+000 – 2+300; DN 75 km 160+870 – 161+270, din administrarea Ministerului Transporturilor prin CNAIR SA”, ne spun cei de la CNAIR. 

„Prejudiciul reprezintă contravaloarea lucrărilor de întreținere suportate de CNAIR SA după data de 02.03.2011 și până la 25.02.2013”, ceea ce înseamnă că atât ne-a costat încăpățânarea primarului turdean de atunci, Tudor Ștefănie.

istoric prim ministriPentru cei care nu cunosc istoricul disputei, Guvernul Boc, al prietenului și colegului de partid al lui Tudor Ștefănie, a emis Hotărârea de Guvern HG nr.84/2011, privind retransmiterea unor sectoare de drum naţional situate în intravilanul unor municipii, printre care și cele pomenite mai sus. Timp de 5 ani, executivul turdean, sprijinit de un consiliu local care vota la ordinul lui Ștefănie, a refuzat să respecte HG-ul lui Emil Boc, ceea ce a dus la un litigiu în instanță pierdut de Municipiul Turda, ale cărui urmări financiare sunt suportate și azi de turdeni. Încă o mostră de bună guvernare pentru turdeni, atât din partea clujeanului Emil Boc, ridicat în slăvi de acoliți și colegi de partid,  cât și din partea fostului primar turdean, Tudor Ștefănie, o adevărată pacoste financiară pentru orașul de pe Arieș pe care l-a condus 12 ani.

 Revenind, trebuie să spunem că, la Turda, Consiliul local din perioada 2012-2016, controlat de primarul liberal Tudor Ștefănie, a refuzat și în „ceasul al 12-lea” să preia sectoarele de drum. Singurii consilieri locali care nu au „jucat cum le cânta Ștefănie”, au fost pesediștii Nicolae Roș și Dora Arion și independenții Sorin Bichiș și Lucian Varo.

Ca urmare, suma stabilită de instanța de judecată a fost recuperată prin executare silită, Sentința nr. 11622/2013 a Tribunalului Cluj devenind irevocabilă în data de 20.04.2016. Astfel, la data de 13.07.2016, a fost achitată suma de 221.228,38 lei, la data de 30.08.2016, suma de 235.298,38 lei și la data de 21.09.2016, suma de 235.298,39 lei. Sumele au fost plătite de executivul condus, din iunie 2016, de actualul primar Cristian Matei, care se luptă și azi, în instanță pentru limitarea sumelor pe care turdenii le au de plătit către CNAIR SA. Asta pentru că, CNAIR SA prin DRDP Cluj a promovat o altă acțiune care se află pe rolul Tribunalului Cluj, cu nr. 2358/117/2016, în faza de administrare probațiune. Acțiunea vizează recuperarea prejudiciului în sumă de 1.797.122 lei, constând în contravaloarea lucrărilor de întreținere suportate de CNAIR SA prin DRDP Cluj, după data de 25.02.2013 și până la data încheierii protocolului de predare-primire, respectiv 18.04.2016.

Totalul sumelor de plătit către CNAIR SA sau care au fost, deja, plătite, se ridică la aproape 25 de miliarde de lei vechi. Întrebarea care se pune este ce s-ar fi putut face cu banii aceia și de ce nu sunt trași la răspundere cei care au înțeles, în mandatul trecut, că datoria lor de aleși locali este să ridice mâna ca niște macarale, pentru orice le cerea primarul care ba le-a facilitat o afacere cu un chioșc, ba una cu un băruleț, ba îi ținea „legați” prin numite Certificate de urbanism sau contracte de reparații la școli, ori alte și alte modalități de fidelizare și reducere a personalității politice a consilierilor locali la un simplu ridicător de mână, după voința lui Ștefănie.

Ca o concluzie, spunem și noi, asemeni personajului nemuritorului Zaharia Stancu, pentru că se apropie alte alegeri, iar mulți dintre noi nu au înțeles nici acum ce li s-a întâmplat sub guvernarea fostului primar, Tudor Ștefănie: „Să nu uiți. Darie ! Nimic să nu uiți. Să spui copiilor tăi și copiilor pe care-i vor avea copiii tăi să le spui... Sa nu uiți, Darie." Este important, pentru că apropiați și colegi de partid de atunci ai lui Tudor Ștefănie au penetrat alte partide politice și vor să acceadă la puterea pierdută de fostul lor șef, pe care l-au acceptat și apărat. Iar cei despre care vorbesc nici măcar nu sunt în PNL, organizație care l-a îndepărtat pe Ștefănie și apropiații săi. Și trebuie să aveți în vedere că aici sunt sumele către CNAIR, despre cele către STp și motivele pentru care acum turdenii călătoresc în condiții demne de anii 80, în alt articol.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh