28
Joi, Mar
20 New Articles

Categorii Articole

Grid List

CAA - Protejați contoarele împotriva înghețului!

Visit Turda

Înscrieri la baschet!

Dave-Wedding Studio

Alin Pop Photography

Înscrieri la BOX

box turda bordi

Video CAA

ȘI ALTELE

Grid List

Anchetă
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Sute de copii, dar și persoane adulte, trec, lunar, pragul Bazinului de înot de lângă Stadionul Municipal din Turda. Câți dintre părinții copiilor sau dintre celelalte persoane care doresc să înoate acolo știu că acest obiectiv nu este autorizat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (I.S.U.) „Avram Iancu” al Județului Cluj, în ceea ce privește securitatea la incendii?

În acest domeniu, indolența autorităților locale turdene nu are margini.

Aceasta chiar dacă în cadrul Primăriei Turda activează Serviciul de Voluntari pentru Situații de Urgență (S.V.S.U.), o altă „rotiță”, componentă a „mașinăriei” de produs voturi a primarului Ștefănie.

 

De ce trebuie să ai Autorizație de securitate la incendiu?

Mai întâi, puțină teorie. Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, definește termenii de aviz și, respectiv, autorizație de securitate la incendiu, la art. 1. Indice (2) lit. a): „autorizaţie de
 securitate la incendiu - actul administrativ emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situaţii de urgenţă judeţean sau al municipiului Bucureşti, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren şi a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinţei esenţiale securitate la incendiu - la construcţii, instalaţii tehnologice şi alte amenajări; autorizaţia de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări, dreptul de a le edifica, de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţei esenţiale - securitate la incendiu”
, arată textul legislativ.

De ce e important ca instituțiile publice, locurile frecventate de multă lume, să dețină autorizație de securitate la incendiu? Pentru ca acele construcții să respecte normele impuse de specialiști pentru ca apariția și extinderea unui incendiu să producă daune și număr de victime minime, spre deloc.

 

Cazul Sălii de sport „George Barițiu”

 

Când am verificat, mai ales după incendiul de la Clubul Colectiv din capitală, cum stăm cu autorizațiile de securitate la incendii, am aflat lucruri nu tocmai îmbucurătoare.

În primul rând, în luna noiembrie 2011, Sala de sport „George Barițiu”, în care se desfășoară antrenamentele echipei de handbal de primă ligă, ACS Potaissa Turda, nu avea autorizație de securitate la incendiu. Când s-a zvonit că un ziarist amărât, cum este subsemnatul, a cerut informații despre acest obiectiv unde sute de suporteri se expuneau unor pericole, meci de meci, și autoritățile plătite din banul public și-au mișcat „fizicul”, demarând formalitățile la care îi obliga legea de ani de zile. Ani întregi în acea sală modernă, în care s-au băgat importante sume de bani publici, oamenilor nu li se garanta ieșirea ușoară și în siguranță, în cazul producerii unei catastrofe. Sala avea doar un aviz de securitate la incendiu, pe care ISU l-a emis la începerea lucrărilor de modernizare, când capacitatea acestei săli s-a mărit, pentru a putea fi omologată pentru partide de Liga Națională. Cei de la I.S.U. Cluj emiseseră un aviz de securitate la incendiu, care urma să fie transformat în autorizație, după finalizarea lucrărilor de modernizare. Acesta nu a fost cerut decât către finalul anului 2015, în condițiile în care legea interzice darea în folosință a unui astfel de imobil fără autorizație de securitate la incendiu. Cine a dat ordin să fie puse în pericol viețile celor care evoluau acolo?

Până la finalul lui 2015, când s-a obținut, în sfârșit, autorizația de securitate la incendiu, în acea sală s-au desfășurat nu doar antrenamente și ore de sport ale copiilor de la Școala Gimnazială „Teodor Murășanu”, ci antrenamente și meciuri oficiale ale zeci de copii, tineri dar și ale echipei de seniori. Dacă la aceste categorii adăugăm și unele turnee la care au participat echipe din străinătate și chir selecționate naționale, avem tabloul exact al indolenței unor oficialități turdene pe care norocul că nu s-a produs nicio catastrofă le-a protejat.

Mai trebuie să spun că oficialii care activează în domeniu, văzând demersurile subsemnatului, m-au amenințat, pe la spate și prin interpuși, că dacă ACS Potaissa Turda va fi depunctată și retrogradată, ei au să spună fanilor turdeni ai acestei echipe și ai acestui sport, că eu am distrus toată munca lor. În schimb, am reușit să îi determin să obțină Autorizația de securitate la incendiu, ceea ce indică faptul că acum, spectatorii, beneficiază de o siguranță sporită la meciurile echipei favorite.

 

 

Cazul Salina Turda

 

Am mai scris de cazul Salinei Turda, despre care cei de la I.S.U. Cluj spun că nu intră în categoria entităților care trebuie să solicite și să obțină autorizație de securitate la incendiu. Pentru aceștia se pară că ajunge că Salina are două intrări/ieșiri, nu contează că imobilul de la intrarea în mină dinspre lacul Durgău nu are autorizație de securitate la incendiu, în condițiile în care scheletul frumoasei clădiri este din lemn. Nici clădirea de lângă lacul Durgău, (a cărei destinație este punct de alimentație publică, toalete, dușuri etc.), nu are nevoie de acest tip de autorizație, susțin cei de la I.S.U. Să sperăm că decizia lor nu are legătură cu intrarea gratuită în Salina Turda a câtorva zeci de angajați ai acestui inspectorat, în vara anului trecut.

În treacăt să mai spunem – pentru că nu mina de la Salina Turda este subiectul acestui articol, ci alt obiectiv aflat în administrarea Societății Turda Salina Durgău – că de la  redeschiderea obiectivului turistic, în prezența lui Emil Boc și Elenei Udrea, în ianuarie 2010 și până în prezent, acest teribil I.S.U. Cluj nu a „planificat și desfășurat în acest obiectiv nici o simulare de intervenție”. Acest lucru spune ceva, dacă ne gândim că, totuși, Salina Turda este obiectivul cel mai vizitat din județul Cluj, iar în mină ajung, în anumite perioade, conform informațiilor furnizate de oficialitățile de acolo, 4-6.000 de vizitatori într-o sigură zi.

 

Cazul Bazinului de Înot

 


Obiectivul Bazinul de Înot Didactic Școlar Turda a fost folosit din plin de primarul Tudor Ștefănie, ca imagine, în campania electorală din anul 2012, dar a fost inaugurat abia în luna ianuarie 2013, a fost inaugurat în prezența Î.P.S. Andrei Andreicuț.


Cu toate acestea, la acest obiectiv au existat o seamă de probleme legate de calitatea lucrărilor, dar putem spune că și de siguranță în exploatare, câtă vreme nici la ora actuală, la peste trei ani de la inaugurare, nu are autorizație de securitate la incendiu. Un lucru extrem de grav, oricât ar vrea unii să-l treacă în derizoriu. Întreaga structură a acoperișului este formată din structură de lemn, căptușită cu materiale izolatoare care sunt, în general, extrem de inflamabile. La doar câteva luni de la inaugurare, noua conducere a Societății Comerciale, pe atunci, Turda Salina Durgău, a constatat o serie de defecțiuni la mai multe zone ale bazinului. Directorul tehnic de atunci al societății, inginerul Sorin Săveanu, a reușit să impună o înțelegere între părțile contractante ale construcției obiectivului și să refacă unele părți ale acestui imobil. Dacă acoperișul a fost refăcut pe cheltuiala constructorului, pentru realizarea unei ventilații corespunzătoare s-au pompat bani de la bugetul local. De ce? Oficialii din primăria condusă de Ștefănie nu au catadicsit să facă publică o astfel de informație și, mai ales, să explice decizia de a angrena alte sume importante, pe lângă cele cu care s-a construit întreg bazinul.

 

Din nou, legislație

 


Dincolo de aberațiile sistemului legislativ românesc. Acesta cuprinde și lucruri de bun-simț, menite să protejeze pe cetățeni și bunurile lor. Printre acestea sunt și prevederile Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, care precizează la cap. II Obligaţii privind apărarea împotriva incendiilor, secțiunea a 6-a, Obligaţiile administratorului, conducătorului instituţiei, utilizatorului şi salariatului, art. 19: „Administratorul sau conducătorul instituţiei, după caz, are următoarele obligaţii principale: c) să solicite şi să obţină avizele şi autorizaţiile de securitate la incendiu, prevăzute de lege, şi să asigure respectarea condiţiilor care au stat la baza eliberării acestora” iar la art. 30, „(1) începerea lucrărilor de execuție la construcții și instalații tehnologice noi, dezvoltarea, modernizarea ori schimbarea destinației celor existente, precum și punerea în funcțiune a acestora se fac numai după obținerea avizului sau a autorizației de securitate la incendiu, după caz. (2) Obligația solicitării și obținerii avizelor și/sau a autorizațiilor prevăzute la alin. (1) revine persoanei fizice ori juridice care finanțează și realizează investiții noi sau intervenții la construcțiile existente ori, după caz, beneficiarului investiției”.

 

Legea 544/2001, bat-o vina

Știind că preocuparea administrației conduse de Ștefănie nu este pentru siguranța cetățeanului ci are cu totul alte scopuri, mult mai personale și orientate spre acumulare de capital, am întrebat I.S.U. Cluj: „Pentru obiectivul Bazinul de Înot Didactic Școlar din Turda, strada Stadionului FN, s-a solicitat autorizație de securitate la incendiu? Dar aviz de securitate la incendiu sau alte documente și  verificări prevăzute de lege ca fiind în aria dvs. de activitate, necesare pentru funcționarea unui astfel de obiectiv? Vă rog să precizați data la care s-au solicitat aceste formalități și care sunt aceste documente. Menționez că Bazinul de Înot Didactic Școlar din Turda aparține Municipiului Turda dar este administrat de Societatea Turda Salina Durgău Turda SA.

Vă rog să-mi transmiteți o copie electronică după autorizația sau avizul emis de instituția dvs. pentru acest obiectiv și să precizați data emiterii și termenul de valabilitate. Dacă nu s-au solicitat astfel de documente, vă rog să precizați cine avea obligația să le solicite de la dvs., în conformitate cu Legea nr. 307/2006 și care sunt termenele legale pentru aceasta?”.

Răspunsul (vezi facsimil) a venit în termenul legal: Urmare a solicitării dvs., înregistrată la Inspectoratul  pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” a județului Cluj cu nr. 80050/P din data de 17.02.2016, vă comunicăm că Bazinul de Înot Didactic Școlar din municipiul Turda, strada Stadionului, FN nu deține autorizație de securitate la incendiu, nu s-a solicitat aviz de securitate la incendiu și nici alte documente din partea instituției noastre. (…) Eliberarea documentelor la care faceți dumneavoastră referire (Aviz de securitate la incendiu, autorizație de securitate la incendiu) se emit de către instituția noastră conform prevederilor Ordinului MAI nr. 3 din 06 ianuarie 2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de avizare și autorizare privind securitatea la incendiu și protecția civilă, în care sunt stipulate clar cazurile și actele necesare pentru emiterea acestora.”

 

A cui e vina?

Vina aparține deci, mai întâi, primarului Ștefănie, cel care a decis darea în folosință a acestui edificiu fără autorizație de securitate la incendiu. Nepăsarea față de legile acestei țări este atât de mare, când vine vorba de administrația Ștefănie, încât nici măcar avizul I.S.U. Cluj nu a fost cerut, înainte de începerea lucrărilor. Primarul Tudor Ștefănie, secondat de un Consiliu local format în mare parte din oameni fără competențe în domeniul legislativ, este protejat însă de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (I.S.U.) „Avram Iancu” al Județului Cluj care nu a aplicat sancțiunile prevăzute pentru lipsa autorizației și avizului de securitate la incendiu. Iar în tot acest timp, cei care înoată în Bazinul de Înot Didactic Școlar cred că sunt în maximă siguranță acolo. Doar e imposibil ca autoritățile să nu fi făcut totul pentru siguranța lor!

Vina directorilor plini de bani


Apoi, vina se împarte directorilor ce s-au perindat pe la Salina Turda. Mă întreb cum au putut foștii directori ai Turda Salina Durgău Ovidiu Mera, Vasile Nemeș, Vasile Simion Tot să își încaseze salariile enorme și să nu încerce să facă totul pentru siguranța clienților bazinului, aflat în administrarea societății ce guvernează Salina Turda. Dar mai ales întrebăm cum poate dormi liniștită noaptea directoarea actuală a acestei societăți, Simona Baciu, după ce a văzut ce s-a întâmplat la Clubul Colectiv din capitală? Se pare însă că nepăsarea față de clienți este maximă când ai un salariu de 9.000 de lei lunar, iar Consiliul de Administrație îi aprobă orice solicitare, chiar și achiziționarea unei limuzine Skoda Superb, pentru confortul maxim al mega-managerului Salinei Turda.

Acum, după ce v-am arătat toate acestea, nu mai rămâne decât să ia decizia de a închide bazinul și să arunce vina pe subsemnatul, nu pe incompetența și nesimțirea lor. Sperăm totuși să primim un răspuns la întrebarea din titlu de la primarul care (sic)… ne mai cere un mandat.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh