28
Joi, Mar
19 New Articles

Categorii Articole

Grid List

CAA - Protejați contoarele împotriva înghețului!

Visit Turda

Înscrieri la baschet!

Dave-Wedding Studio

Alin Pop Photography

Înscrieri la BOX

box turda bordi

Video CAA

ȘI ALTELE

Grid List

Turdaleaks
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 După ce, în urmă cu două săptămâni și-a schimbat reprezentantul în Adunarea Generală a Acționarilor de la Compania de Apă Arieș, Turda Salina Durgău și Domeniul Public Turda, Consiliul local Turda a aprobat trei proiecte de hotărâre referitoare la Consiliile de administrație ale acestor societăți comerciale la care municipalitatea este acționar.

Trebuie să le luăm pe rând pentru că, dacă la SC Turda Salina Durgău SA și SC Domeniul Public Turda SA Consiliul local Turda este acționar unic, la Compania de Apă Arieș lucrurile nu stau deloc așa. Aici, pe lângă faptul că forul deliberativ local nu este acționar unic, nu este nici măcar majoritar, Consiliul local Turda deținând 45 % din acțiunile acestei companii. În proiectul adoptat de plenul Consiliului local Turda, referitor la componența Consiliului de Administrație de la SC Companie de Apă Arieș SA, elaborat din inițiativa tuturor celor 12 consilieri componenți ai coaliției USL – PP DD

(Cristian Matei, Emil Molnar,  Nicolae Roș, Radu Panait,  Ovidiu Micu, Cristian Felezeu, Dorel Corpodean, Lucian Nemeș, Nicolae Costișor, Rozalia Crișan, Mariana Dobra, Lucian Varo), se stipulează, la art. 1: ”În calitate de acționar al CAA se invalidează structura Consiliului de Administrație de la SC CAA SA aferentă municipiului Turda [adică  45 %] prezentată, și aprobă revocarea administratorilor Baciu Simona, Ghica Septimiu, Piper Mircea, Zadic Ioan, datorită nerespectării prevederilor OUG 109/2011 cu privire la numirea consiliului de administrație”. În pofida faptului că între inițiatorii proiectului se află trei avocați dintre care doi sunt de valoare iar unul chiar experimentat, expresia ”datorită” este folosită în mod nefericit de către cei care au redactat proiectul. Potrivit unei analize gramaticale făcute de George Pruteanu, diferența dintre cele doua construcții ar fi următoarea: ”din punctul de vedere al celui ce cuvânta, "datorită" trebuie să fie legat de un efect favorabil, plăcut, convenabil, în timp ce "din cauza", de unul negativ, nemulțumitor, defavorabil. În cadrul primului articol din hotărâre se face referire la nerespectarea OUG 109/2011, fără să se precizeze concret care sunt aceste prevederi încălcate. În expunerea de motive semnată de persoanele care au inițiat proiectul de hotărâre se susține că administratorii revocați fuseseră numiți cu încălcarea a și mai multor acte normative: ”Având în vedere faptul că , la solicitarea Consiliului local Turda, în calitate de for deliberativ al acționarului la SC Compania de Apă Arieș SA, ne-a fost comunicată o listă cu componența Consiliului de Administrație a cărui numire s-a făcut fără respectarea dispozițiilor statutului societății, a dispozițiilor legii 31/1990 cu modificările ulterioare, precum și fără respectarea dispozițiilor OUG 109/2011, se impune intrarea în legalitate și revocarea membrilor actuali în CA, efectuarea procedurii de selecție prevăzută de OUG 109/2011, și numirea unui nou consiliu de administrație în conformitate cu dispozițiile legale, asigurându-se totodată transparența procedurii de selecție și numire a administratorilor”, se arată în expunerea de motive semnată de cei 12 consilieri locali care dețin majoritatea în Consiliul local Turda.

Opinia lor este împărtășită și de juristul Adrian vana, din cadrul Aparatului permanent al Consiliului local care își încheie raportul de specialitate cu o sugestie: ”Pentru a nu afecta în mod negativ activitatea economică a societății, se impune păstrarea actualului director și numirea cu caracter provizoriu, în locul celor revocați, a patru administratori provizorii, neremunerați, care să asigure operațiunile curente ale societății și să asigure transparența procedurii de selecție până la finalizarea acesteia în conformitate cu prevederile OUG 109/2011”.

Ceea ce consilierii locali au și făcut, adoptând proiectul de hotărâre având în cuprinsul art. 2 următoarea prevedere: ”Consiliul local, în calitate de acționar al SC Compania de Apă Arieș SA numește administratori provizorii, fără remunerație, până la finalizarea procedurii de selecție a membrilor CA al SC Compania de Apă Arieș SA în conformitate cu prevederile  OUG 109/2011 pe următorii: Piper Mircea, Săveanu Sorin, Nemeș Vasile, Sabău Sorin”.

Să precizăm faptul că Vasile Nemeș  este tatăl viceprimarului Lucian Nemeș (Partidul Poporului Dan Diaconescu), motiv pentru viceprimarul turdean s-a abținut de la vot. Mai trebuie să spunem cititorilor că Vasile Nemeș a fost revocat din funcția de membru al Consiliului de Administrație de la CAA, prin HCL nr. 66 din 24 aprilie 2012, cu 21 voturi pentru și nici un vot împotrivă, pe vremea celuilalt consiliu local. Ceea ce înseamnă că inclusiv Cristian Matei și Emil Molnar au votat revocarea sa. Vasile Nemeș a fost înlocuit apoi în cadrul Consiliului de Administrație de la CAA cu Ioan Zadic.

Desigur că bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație de la CAA nu se termină aici. Așa cum am arătat și cu altă ocazie, având în vedere că, în acest an, Compania de apă "Arieș" a avut ședința de numire a Consiliului de Administrație, în baza OUG 109/2011, în cursul lunii iunie 2012, Consiliul de Administrație nu mai poate convoca în acest exercițiu financiar (1 ian. - 31 dec. 2012) o nouă adunare generală având pe ordinea de zi alegerea membrilor CA.
Conform Legii nr. 31/1990 convocarea o face consiliul de administrație, de regulă prin președinte (art. 117). Același articol, 117 indice 1 din L 31/1990 dă dreptul acționarilor reprezentând, individual sau împreună, cel puțin 10% din capitalul social să ceară convocarea AGA, doar că "cererile se înaintează consiliului de administrație".

În același mod au procedat membrii coaliției aflate la putere în Consiliul local Turda și în ceea ce privește membri consiliilor de administrație de la SC Turda Salina Durgău SA și SC Domeniul Public Turda SA. La prima au ”invalidat lista persoanelor desemnate pentru a intra în componența CA” prezentată: Ovidiu Mera, Marinel Culcuș, Viorel Vălean, Victor Chiorean, Iosif Dumitru, Remus Miron, Sever Cucu, Simona Baciu, Narcisa Pintea. În consecință, se mai arată la art. 1 din HCL referitoare la componența CA de la SC Turda Salina Durgău SA, ”se aprobă revocarea acestora din calitatea de membri ai CA de la SC Turda Salina Durgău SA, datorită nerespectării prevederilor OUG 109/2011 cu privire la numirea consiliului de administrație.

În locul acestora Consiliul local Turda i-a numit pe Cristina Arion, Axente husar, Florin Vulturar și Ovidiu Mera.

La Domeniul public Turda, cei revocați din funcția de membru al CA sunt: Lucian Cordiș, Ioan Chiș, Szekely Istvan, Sebastian murea, Mariana Civică, Adriana faur, Iosif Dumitru, Ioan Rus și Denisa Napău. În locul acestora, actuala coaliție politică la putere în Consiliul local Turda a numit administratori provizorii, neremunerați, pe Adrian Sălăgean, Nicolaie Giurgiu, Ioan Niculescu, Ioan Cuc și Ioan Chiș.

Este de urmărit decizia conducerilor celor trei societăți la care Consiliul local Turda este acționar față de aceste hotărâri.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh