23
Sam, Noi
4 New Articles

Categorii Articole

Grid List

Înscrieri la baschet!

Dave-Wedding Studio

Alin Pop Photography

Înscrieri la BOX

box turda bordi

Video CAA

ȘI ALTELE

Grid List

Turdaleaks
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ele sunt necesare într-un dosar penal! 

Thumbnail image

Scriam  în urmă cu circa două luni următoarele: „Cele mai bine păzite secrete, de către primarul Tudor Ștefănie și oamenii săi din Primăria Turda, sunt două documente extrem de importante, care relevă un fapt incredibil, stabilit de controlul abilitat al specialiștilor de la Curtea de Conturi: abateri financiare totalizând o sumă estimată la 76.911.000 lei! Adică peste 760 de miliarde de lei vechi! O sumă greu de imaginat, pentru care, ca și pentru multe alte constatări ale auditorilor publici externi, primarul Tudor Ștefănie refuză să dea socoteală.” 

Așa cum bine știți, asemeni oricărui despot din Bosfor,  cu obiceiuri balcanice, primarul Ștefănie a refuzat să dea orice explicație referitor la acest subiect. Ne-a refuzat nu doar pe noi ci și pe reprezentanții societății civile, a ONG-urilor care au solicitat acest lucru. Dar aceasta ar fi nimic față de faptul că a interceptat documentele Curții de Conturi adresate Consiliului local, forul deliberativ local, care trebuia să ia anumite decizii în urma constatărilor celor de la Curtea de Conturi.

Thumbnail imageCa urmare, ne-am adresat Curții de Conturi a României cu următoarea solicitare formulată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public: „Vă rog să-mi transmiteți la adresa  câte o copie în format electronic după Raportul de audit nr. 1020/1061/28.05.2013 încheiat la UATM Turda și Decizia nr.19/29.06.2013, emise de Curtea de Conturi a României  în urma controlului efectuat la Primăria Municipiului Turda (UATM Turda), transmise cu adresa nr. 1248/04.07.2013 spre analiză Consiliului Local al Municipiului Turda. Precizez că informațiile îmi sunt necesare pentru documentare în vederea publicării unuia sau mai multor articole în organe de presă scrisă și online, unde activez ca jurnalist”.

”, am solicitat Curții de Conturi a României.

Iar răspunsul a venit aproape de sorocul celor 10 zile, prevăzut de Legea nr. 544/2001, de la înregistrare: „În perioada aprilie – mai 2013, Camera de Conturi Cluj a desfășurat la unitatea Administrativ  Teritorială Municipiul Turda misiunea de audit financiar asupra conturilor de execuție bugetară pentru anul 2012. O sinteză a principalelor constatări este publicată pe pagina de internet a instituției noastre www.curteadeconturi.ro , în cadrul secțiunii „publicații/Rapoartele privind finanțele publice locale pe anul 2012 – jud. Cluj. În vederea informării dumneavoastră asupra aspectelor care fac obiectul solicitării, vă rugăm să accesați pagina de internet a instituției unde veți găsi constatări concluzii și recomandări cu privire la utilizarea  resurselor financiare și administrarea patrimoniului public și privat al unităților administrativ-teritoriale din județul Cluj de către instituția publică care prezintă interes pentru dumneavoastră” , ne invită cei de la Curtea de Conturi, dar noi deja am publicat acele informații, aducându-le la cunoștința dumneavoastră, chiar dacă pentru întâiul cetățean al urbei  era printre ultimele lucruri pe care l-ar fi dorit să se întâmple.

Până aici toate bune și frumoase, însă urmează bomba: „Totodată vă comunicăm că actele întocmite în urma acestei misiuni de audit financiar au fost înaintate, la cerere, Inspectoratului Județean de Poliție Cluj în vederea soluționării unui dosar penal.  Potrivit prevederilor art. 277 alin. 2 din Codul penal, pentru a nu compromite interesele justiției, nu pot di dezvăluite mijloace de probă sau înscrisuri oficiale într-o cauză penală, înainte de a se dispune o soluție de netrimitere în judecată ori de soluționare definitivă a cauzei. Având în vedere prevederile legale menționate, considerăm că acestea reprezintă temei pentru restricționarea accesului la documentele solicitate și la alte informații referitoare la acestea, în afara celor deja publicate”, ne transmite Curtea de Conturi.

Păi să vedem ce spune articolul invocat de autoritatea de control financiar și de legalitate: „Articolul 277: Compromiterea intereselor justitiei

(2) Dezvaluirea, fara drept, de mijloace de proba sau de inscrisuri oficiale dintr-o cauza penala, inainte de a se dispune o solutie de netrimitere in judecata ori de solutionare definitiva a cauzei, de catre un functionar public care a luat cunostinta de acestea in virtutea functiei, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda”.

Este OK. Nici noi nu dorim să încălcați repsectivul paragraf de lege. Iar anchetatorilor, le dorim spor la muncă și... rezultate!

...............................................................................

Reamintim că în urma controlului Curții de Conturi din urmă cu 4 ani, printre neregulile care s-au descoperit la Primăria Turda se numără peste 18 miliarde lei vechi achitate unei firme private  pentru lucrări care, de fapt, nu au fost niciodată executate la Grădina Zoologică. Unde s-au dus acei bani și cum îi poate recupera comunitatea este treaba anchetatorilor, pentru că este clar ca lumina zilei că acolo exte vorba de infracțiuni. Mai rămâne să o dovedească organele abilitate.

Alte circa 13 miliarde fuseseră alocate de principalul ordonator de credite, primarul Tudor Ștefănie, pentru sporuri salariale și prime acordate personalului din primărie și serviciile subordonate. Acestea sunt doar două exemple de nereguli – dintr-un total de aproape 770 de miliarde de lei vechi! – pentru care primarul Tudor Ștefănie refuză și acum, în pragul unui iminent nou control al Curții de Conturi, să explice turdenilor ce s-a întâmplat, unde s-au dus toate acele sume, cât s-au recuperat sub imperiul controlului financiar și ce măsuri s-au luat.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh