14
Ma, Iul
36 New Articles

Turdaleaks
Typography

Senatorul Marian Valer, cunoscut sub porecla „Che Guevara”, pentru modul bătăios în care ia atitudine față de problemele semnalate de românul simplu, a constatat și el, ca mulți alții, că fostul primar al municipiului Turda, Tudor Ștefănie, este protejat de mai multe instituții menite să ancheteze activitățile sale.

 

Când credeam că l-a uitat pe Ștefănie, „Che Guevara” revine

 

În ședința Senatului României din 10 octombrie 2016, senatorul Marian Valer a făcut o nouă interpelare adresată ministrului Justiției, Raluca Alexandra Prună, prin care cere noi informații despre unele dosare penale la care a fpcut referire în interpelări anterioare. „În perioada 2014-2015 am adresat Ministrului Justiției mai multe interpelări și întrebări având ca obiect stadiul de soluționare sau motivele tergiversării soluționării unor dosare penale înregistrate la diverse unități de parchet din România, la care am primit răspunsuri care conțineau motivele nefinalizării dosarelor respective (grad mare de complexitate, încărcătură mare de dosare, lipsă sau fluctuații de personal) și termenele stabilite în vederea soluționării acestora. Având în vedere că de la primirea acestor răspunsuri au trecut perioade cuprinse între 6-18 luni și că în unele cazuri au expirat termenele fixate pentru finalizarea dosarelor în discuție, vă solicit să-mi comunicați soluțiile emise în dosarele respective sau motivele nefinalizării acestora”, cere Valer Marian.

Iar printre dosarele cerute de „Che”, la punctul 2 se află „dosarul Serviciului Teritorial Cluj-Napoca al Direcției Naționale Anticorupție nr. 87/P/2015 și dosarele Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda nr. 1259/P/2013, nr. 2696/P/2014 și nr. 2864/P/2014 privind pe fostul primar al municipiului Turda, județul Cluj, Ștefănie Tudor”.

 

 

Nici turdeanul Gabriel Silagyi și controversata sa firmă, M.B.S., nu i-au scăpat senatorului Valer Marian

 


Ca o paranteză, la punctul al treilea din lista de dosare cerute de senatorul Marian, apare cazul unui alt turdean, apropiat al lui Tudor Ștefănie, fostul consilier PD-L Gabriel Silagyi, al cărui nume este cel mai cunoscut din scandalul cu patinoarele și bazinele din perioada Elenei Udrea. „Dosarele Serviciului Teritorial Cluj-Napoca al Direcției Naționale Anticorupție nr. 24/P/2014, nr. 78/P/2014 și nr. 4?p?2015 având ca obiect sesizări ale Consiliului Județean Cluj privind săvârșirea unor potențiale fapte de corupție de către persoane fizice și juridice implicate în realizarea unor proiecte de infrastructură (Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele-Prislop-Ic Ponor, Pistă de decolare-aterizare de 3500 m etapa I și suprafețe de mișcare aferente la Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca, Centru de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Cluj)” solicită senatorul Valer Marian. Consiliul Județean Cluj a depus plângere penală la DNA, printre alții, împotriva S.C. MBS GROUP S.R.L., cu sediul în Turda, jud. Cluj, reprezentată prin Silagyi Gabriel, director general, în calitate de asociat și lider al asocierii de firme care a câștigat licitația pentru construcția drumului Răchițele-Ic Ponor.

 

Ce cerea Valer Marian în 2015?

 

Revenind la fostul primar al municipiului Turda, Tudor Ștefănie, în prezent candidat pe un loc considerat de specialiști neeligibil (doar cinci pe lista de candidați la Camera Deputaților a PNL Cluj), senatorul Valer Marian ceruse, printr-o interpelare adresată direct primului ministru, în data de 26 mai 2015, după ce, în prealabil i-a adresat lui Ștefănie o scrisoare în care îi solicita să răspundă la următoarele întrebări:

„În vederea formulării unei interpelări parlamentare și a unei sesizări penale, ca urmare a unor reclamații primite de la cetățeni și organizații neguvernamentale din municipiul Turda, vă solicit să-mi răspundeți de urgență la următoarele întrebări :

Ați fost în relații apropiate, inclusiv de afaceri , cu fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea? Cum explicați că aceasta a fost invitatul de onoare la ultima ediție a Zilelor municipiului Turda? Dacă una din fiicele dvs. a fost promovată de Elena Udrea în ministerul pe care l-a condus?

În ce relații v-ați aflat cu fostul prim-ministru Emil Boc și cu liderii PDL Cluj? Este adevărat că ginerele dvs. Adrian Vevera a fost consilier al primului-ministru Emil Boc și apoi a fost promovat de acesta președinte al Consiliului de Administrație al SC TRANSELECTRICA SA ?

Ați fost sprijinit de fostul ministru Elena Udrea și de fostul prim-ministru Emil Boc să obțineți o finanțare de 5,8 milioane de euro pentru modernizarea Salinei Turda și în ce scop a fost cheltuită această sumă? Cine sunt actualmente acționarii societății care dețin și administrează Salina Turda?

Ați beneficiat, cu sprijinul fostului ministru Elena Udrea și al fostului prim-ministru Emil Boc, de o finanțare europeană de 80 de milioane euro pentru canalizare a municipiului Turda, prin Compania de Apă Arieș? La ce societate i-a fost atribuită execuția lucrărilor de canalizare și la ce preț de execuție? Ce experiență și ce dotare are această societate? Ce firmă sau ce firme au executat în realitate lucrările de canalizare și la ce preț de execuție? Dacă este adevărat că au fost realizate lucrări de slabă calitate, iar unele nu au fost terminate?

Ați beneficiat, cu sprijinul fostului ministru Elena Udrea și al fostului prim-ministru Emil Boc, de o finanțare guvernamentală de 1, 5 milioane lei pentru subvenționarea consumului de gaz metan a populației municipiului Turda? Este adevarat că această sumă a fost transferată abuziv la Compania de Apă Arieșul și că nu a fost găsită în contabilitatea E-ON Gaz Turda ?

În ce condiții a fost încheiat contractul având ca obiect transportul local din municipiul Turda cu Societatea de Transport Public Alba Iulia, aflată sub controlul primarului PDL Mircea Hava ? De ce a fost eliminată societatea locală de transport din subordinea Primăriei municipiului Turda? Cum explicați că recent s-a dublat prețul biletelor de transport și că valoarea subvențiilor acordate de primărie a crescut la 80 000 euro lunar de la 100 000 euro anual?

Ați sprijinit, cu concursul fostului ministru Elena Udrea și al fostului prim-ministru Emil Boc firma MBS GROUP, aparținând fostului consilier local Gabriel Szilagyi, care-și are sediul social într-o garsonieră din București, în obținerea de contracte pentru lucrări în domeniul infrastructurii și construcțiilor?

Conștientizați că există riscul ca municipiul Turda să piardă o finanțare europeană de peste 17 milioane de euro, care a fost alocată cu cca. 4 ani în urmă pentru ecologizarea zonei Pata Rât, prin eliminarea haldei de steril de lindan? Care au fost motivele pentru care au fost anulate mai multe licitații organizate și adjudicate în acest sens de firme profesionale? V-a deranjat faptul că licitațiile nu au fost adjudecate de firma MBS GROUP , preferata dvs., a fostului ministru Elena Udrea și a fostului prim-ministru Emil Boc ?

Ați favorizat o firmă de construcții din Poiana –Turda în obținerea unor lucrări de la Primăria și Consiliul Local al municipiului Turda? Dacă firma respectivă a realizat amenajarea tip vilă a casei dvs. părintești?

Este adevărat că dalele de pavaj din zona centrală a municipiului Turda au fost achiziționate, fără licitație și la suprapreț, de la firma Leier din Dumbrava, județul Alba, al cărei director este unul din ginerii dvs.? Este adevărat că aceste dale au fost de o calitate slabă, întrucât multe s-au fisurat și a necesitat înlocuirea lor înaintea expirării termenului de garanție?

Este adevărat că, deși Primăria municipiului Turda are propriile sere de flori , pentru pavoazarea municipiului au fost realizate importuri masive de material floricol din Olanda , printr-o firmă de casă , care le-a livrat la suprapreț ?

Ați favorizat defrișări masive în Composesoratul Urbari al Turda-Câmpia Turzii din Valea Ierii prin eliberarea de către dvs. de autorizații de exploatare a masei lemnoase, în schimbul unor beneficii materiale?

Ați solicitat să vi se remită personal anumite cote din sumele care au fost alocate de Consiliul Local pentru finanțarea unor instituții, ca Teatrul de Stat , Muzeul de Istorie, Parcul zoologic sau a echipei masculine de handbal Potaissa Turda ( aflată în Liga I) ori echipelor de fotbal ( seniori, juniori, copii) ale CS Arieșul Turda ?

Ce afaceri ați avut cu Mihaly Berci, fost consilier local din partea romilor?

Dețineti și alte proprietății mobiliare în afara celor consemnate în declarația de avere? Ați fost implicat în construirea unui hotel în Spania în perioada guvernării PDL?

Este adevarat că, în timpul celor două mandate de viceprimar al municipiului Turda ( 1996- 2004) și în primii ani ai primului mandat de primar (2004-2005),

v-ați aflat în stare de incompatibilitate întrucât ați deținut și funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SC SALINA TURDA SA?

Dacă ați fost cercetat penal sau ați fost trimis în judecată înainte și după 1989 și pentru ce infracțiuni anume? Ce dosare aveți actualmente pe rolul instanțelor de judecată ? Dacă ați fost inculpat într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru ce infracțiuni și care este stadiul de soluționare a cauzei?

Ce polițiști au instrumentat sau supervizat dosarele penale în care ați beneficiat de neînceperea urmăririi penale și dacă aceștia au deținut ulterior funcții în cadrul Primăriei municipiului Turda sau al instituțiilor și companiilor subordonate acesteia?

Aștept să-mi transmiteți urgent răspunsurile la aceste întrebări pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..”

Și acum, iată interpelarea din 26 mai 2015, în facsimil, dreapta. (Click pe imagine pentru mărire)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Răspunsul Ministerului Justiției (facsimil, stânga, 4 pagini, click pentru a se mări imaginea)

 

Alăturat publicăm, în facsimil, răspunsul primit de Valer Marian, o lună mai târziu, pe 26 iunie 2015, din partea Ministerului Justiției.

În treacăt fie spus, Tudor Ștefănie, în stilu-i șmecheresc, pe care i-l cunoaștem, a fluturat un document prin fața presei, la ultima conferință de presă organizată la fostul sediu PD-l din centrul orașului, fără însă să-l pună la dispoziția ziariștilor. Ștefănie spunea că este vorba de răspunsul primit de la Agenția Națională pentru Integritate (A.N.I.), document care atestă că nu deține proprietățile semnalate de cei care s-au plâns acelei instituții. Îl rugăm, pe această cale, public, să dea publicității acel document remis domniei sale de A.N.I., în caz contrar urmând să considerăm că momentul teatral din cadrul acelei conferințe de presă nu a fost decât un jenant bluff.

 Nici „Che Guevara” nu e „ușă de biserică”?

 

Evenimentele din primele luni ale anului 2016,
lasă impresia că nici senatorul Valer Marian (fost procuror) nu este chiar „ușă de biserică”, el apărând ca inculpat într-un dosar instrumentat de D.N.A., care a fost trimis apoi în instanță, la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe rolul căreia s-a deschis dosarul penal
1761/1/2016 având ca obiect infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000) iar ca obiect secundar al dosarului, şantajul (art.207 NCP). Cauza se află în procedură de cameră preliminară. Primul termen de judecată urmează a fi alocat ulterior. Iată comunicatul DNA în care este pomenit Valer Marian:

„26 aprilie 2016
Nr. 576/VIII/3, COMUNICAT D.N.A.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată,

sub control judiciar a inculpatului

GOVOR MIRCEA VASILE, vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare și președinte al organizației județene a unui partid politic (la data faptelor), cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de șantaj în formă agravată,

și în stare de libertate a inculpaților:

VALER MARIAN, președinte al organizației județene Satu-Mare a unui partid politic, la data faptelor, în prezent senator în Parlamentul României și
VLAS MIREL, administrator al unei societăți comerciale,

cu privire la săvârșirea a infracțiunii de complicitate la șantaj în formă agravată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

1. În perioada aprilie-mai 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, folosindu-se de influența pe care o avea asupra unei publicații cotidiene locale, în prezența inculpatului Vlas Mirel, administrator al unei societăți comerciale, a amenințat un avocat din Baroul Satu Mare că, în ziarul respectiv, vor apărea mai multe articole compromițătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalității pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obținut mai multe contracte de consultanță juridică cu diferite entități publice.
În continuare, inculpatul Govor Mircea Vasile i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea omului de afaceri să câștige mai multe licitații publice ce se aflau în derulare în acel moment și care erau organizate de instituții cu care firma avocatului avea contract de consultanță juridică pe linia achizițiilor publice.
Această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de inculpatul Govor Mircea Vasile, res
pectiv în a-i determina pe administratorii a două societăți comerciale care câștigaseră o licitație 
privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas Mirel), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăți controlate de inculpat.
Acest fapt a avut ca și consecință oprirea oricărui articol denigrator în publicația respectivă la adresa avocatului.

2. În perioada noiembrie-decembrie 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, beneficiind de ajutorul inculpatului Valer Marian și folosindu-se de influența pe care o aveau asupra aceleiași publicații, a impus, prin intermediul redactorilor, declanșarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună.
Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitație, cu privire la o lucrare finanțată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de inculpatul Vlas Mirel.


3. În perioada august-septembrie 2013, inculpatul Govor Mircea Vasile, folosindu-și autoritatea și influența deținute de calitate de președinte al organizației județene a unui partid politic și vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, precum și de influența pe care o avea asupra aceleiași publicații cotidiene locale, a constrâns un inspector șef interimar al ITM Satu Mare, pentru ca acesta, în exercitarea atribuțiunilor sale de serviciu, să interzică inspectorilor de muncă din subordine să aplice sancțiuni contravenționale persoanelor agreate politic de Govor Mircea Vasile(în speță, primarii din același partid cu el, din județul Satu Mare).
Constrângerea a constat în proferarea unor amenințări directe cu destituirea din funcție, în publicarea unor articole denigratoare în presă, respectiv în efectuarea unei vizite de lucru de către Inspectorul
General de Stat în Inspecția Muncii, la solicitarea inculpatului.
Scopul urmărit de inculpat, pe lângă obținerea unui folos pentru altul, (neaplicarea unor amenzi primarilor agreați în cazul constatării unor abateri pe linia
relațiilor de muncă de către inspectorii ITM), a vizat trei paliere:
- de a asigura un folos nepatrimonial pentru sine, în sensul de a dobândi, în fața membrilor partidului pe care îl conducea de puțin timp, o reputație de un bun președinte, capabil să apere interesele lor în cazul î
n care aceștia ar fi sancționați de instituțiile deconcentrate,
- de a-și subordona instituția publică respectivă intereselor sale patrimoniale, în contextul în care Govor Mircea Vasile și familia sa dețineau mai multe societăți comerciale care aveau angajați.
- de a obține un folos material pentru altul (neaplicarea unor amenzi primarilor de aceeași culoare politică în cazul constatării unor abateri pe linia relațiilor de muncă de către inspectorii ITM).

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului Govor Mircea Vasile, până la concurența sumei de 124.800 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii anticorupție au mai dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de inculpații Dolineaschi Andrei și Avram Eugen.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE D.N.A.”

 

 

Concluzie

 

Așteptăm cu interes răspunsul ce-i va fi dat senatorului Valer Marian (căruia, până la o condamnare în instanță îi acordăm prezumția de nevinovăție), întrucât pentru alegătorii turdeni, ba chiar clujeni, adevărul despre acțiunile fostului primar Tudor Ștefănie devin foarte importante, prin prisma candidaturii acestuia la un post de deputat, post care vine la pachet cu imunitate parlamentară. Până la o eventuală condamnare însă, trebuie să acordăm și fostului primar prezumția de nevinovăție.

 

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh