14
Lun, Oct
5 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

lojigan-cl-21-aug-2014Ruptura dintre PSD și PNL la Câmpia Turzii este, de acum, totală, odată cu schimbarea viceprimarului. După mai multe încercări eșuate, PSD și PC au reușit să-i convingă pe consilierii UDMR să vină alături de ei și consilierii PP DD pentru a vota schimbarea viceprimarului Dorin Lojigan (PNL).

În cadrul ședinței ordinare din 21 august 2014, primul punct de pe ordinea de zi a fost cel legat de propunerea unui număr de șapte consilieri din trei partide politice de a fi schimbat viceprimarul, ca urmare – deși nu se precizează acest fapt -  a trecerii lui Dorin Lojigan într-o altă alianță politică, alături de Partidul Democrat Liberal.

acl-cl-campia-plecareÎnainte de dezbaterea acestui punct sensibil, liderul grupului PD-L, Cristian Haiduc a anunțat că membri Alianței Creștin Liberale vor părăsi sale de ședință, refuzând să participe la punctele de pe ordinea de zi. Deși Haiduc nu a recunoscut, plecarea consilierilor PD-L și PNL a blocat și alte proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței, dintre care unul foarte important, cel referitor la înființarea unui parc industrial care să creeze locuri de muncă la Câmpia Turzii.

După plecarea celor cinci democrați și trei liberali (toți creștini, se înțelege), cei 11 consilieri rămași (patru PSD, trei PC doi PPDD și doi UDMR) au ales doi membri provizorii pentru comisia de numărare a voturilor. Prin vot secret au fost aleși Giurgiu Ilie (PC) și Deak Francisc (PP DD), iar apoi Bene Andrei a fost ales secretar provizoriu al acestei comisii iar Florin Popescu președinte provizoriu. S-a trecut la votul pentru schimbarea viceprimarului, înregistrându-se 11 voturi ”pentru”, astfel că funcția de viceprimar a devenit vacantă.

Următorul punct de pe ordinea de zi a fost alegerea unui nou viceprimar, funcție pentru care s-a făcut o singură propunere: Avram Gal (PC). În urma votului secret Avram Gal a obținut 11 voturi ”pentru” din tot atâtea posibile, ca urmare a absenței celor din Alianța Creștin Liberală. Acesta a depus jurământul devenind al doilea viceprimar din actuala legislatură.

În documentele de ședință se arăta, referitor la schimbarea viceprimarului, că articolul 57 alin. 4 din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale prevede: (4) Schimbarea din funcţie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată cu votul majorităţii consilierilor în funcţie, la propunerea primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcţie. ”Funcţia de viceprimar este în mod direct legată de chestiunea deţinerii majorităţii politice în cadrul consiliului local, stabilitatea acesteia fiind la fel de fragilă sau de puternică, legea permiţând derularea celor mai dinamice jocuri politice care afectează „profesionalizarea” acestei categorii de aleşi locali. Legea organică a administraţiei publice locale nr. 215/2001 nu condiţionează schimbarea din funcţie a unui viceprimar de existenţa vreunui motiv anume, libertatea de apreciere a consilierilor locali fiind absolută din acest punct de vedere. Este vorba despre o aplicare particulară a principiului simetriei juridice, deoarece procedura inversă a alegerii viceprimarului este extrem de simplă: „Viceprimarul este ales cu votul majorităţii consilierilor locali în funcţie, din rândul membrilor acestuia”.  Aşa după cum la alegerea în funcţia de viceprimar, consilierii locali nu sunt condiţionaţi de vreun  motiv anume (de exemplu, competenţă managerială, studii de specialitate, vechime în muncă etc.), tot astfel la schimbarea din funcţie nu există nici o limitare a dreptului de apreciere. Sub acest aspect, consiliul local se bucură de o plenitudine de competenţă căreia îi corespunde o largă putere discreţionar”, se arată în documentul citat.

Cei care au înclinat balanța puterii pentru alegerea lui Avram Gal în locul lui Dorin Lojigan au fost consilierii locali UDMR care, dacă în urmă cu o lună au părăsit sala de ședințe refuzând să participe la schimbarea liberalului, iată că azi au trecut de parte PSD-PC-PP DD.

Dacă democratul Cristian Haiduc spunea că schimbarea viceprimarului este firească, el a opinat însă că numai când există o majoritate declarată.  “Nu e o problemă că se schimbă viceprimarul. Este legal, dar trebuie să existe o majoritate declarată. Astfel ajungem să schimbăm viceprimarul la fiecare ședință doi ani de aici încolo”, a opinat Haiduc, însă legea îl contrazice, cerând pentru schimbarea viceprimarului doar o majoritate simplă din numărul consilierilor locali în funcție. Poate tocmai acest vot unanim al celor care nu fac parte din Alianța creștin Liberală ar putea indica faptul că, în Consiliul local Câmpia Turzii, s-a născut o nouă alianță, chiar tacită, ori secretă, cum le place celor din UDMR să facă.

avram-gal-juramantPentru a ajunge în funcția de viceprimar, Avram Gal, dincolo de nenumăratele întâlniri cu consilierii din celelalte partide și de lobby-ul făcut în favoarea sa pe toate căile și prin toate mijloacele posibile, a determinat nu mai puțin de nouă persoane să renunțe la funcția de consilier local. Este vorba de cei aflați pe lista electorală a partidului său înaintea sa (Avram Gal era ocupant al locului 10) fără renunțarea cărora el nu putea accede în forul legislativ local, pentru ca apoi să atace funcția de viceprimar, o funcție pe care acest partid nu putea nici măcar să o viseze înainte de destrămarea USL. ”Nu mă interesează funcția de consilier local sau de viceprimar”, spunea Gal în 2012, însă iată că viața l-a făcut să se răzgândească. Poate și problemele președintelui fondator al partidului său, Dan Voiculescu (ajuns după gratii într-un dosar de corupție) l-au determinat să mai lase Bucureștiul și să stea mai mult pe la Câmpia Turzii. Însuși președintele PC Câmpia Turzii, avocatul Adrian Spătariu și-a depus demisia din funcția de consilieri local pentru a pregăti drumul lui Gal spre funcția de viceprimar, una care speră să-l propulseze spre mult visatul post de primar.

Așa se face că municipiul Câmpia Turzii are ca viceprimar un politician care este campion la capitolul traseism politic. Avram Gal şi-a început cariera politică în Partidul Social-Democrat Român care a fuzionat cu Partidul Democraţiei Sociale din România rezultând PSD. În acest partid Avram a stat cam 4 ani. A urmat apoi Partidul Popular Creştin-Democrat revenit apoi la denumirea consacrată de PNŢCD, un partid cu o doctrină total opusă celei a PSD.
Următorul Partid al lui Avram Gal a fost Partidul Liberal Democrat care a fuzionat transformându-se în PD-L, un partid unde sunt foarte mulţi adversari politici pe care Gal şi i-a făcut de-a lungul timpului, printre care şi actualul primar Ioan Vasinca. De aceea Avram Gal a plecat din nou şi a ajuns în Forţa Democrată, de unde a migrat spre PNL ajungând într-un final la Partidul Conservator.

Dacă ne amintim ce spunea Avram Gal despre contracandidatul său la alegerile locale din 2012, văzându-l acum secundul primarului Radu Ioan Hanga, ne mai crucim o dată și nu ne rămâne decât să repetăm: ”Ce ți-e și cu politica asta…”

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh