14
Lun, Oct
5 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

tsd-pretuieste-viata-1Joi,  13 martie 2014,  sala de şedinţe a Palatului Cultural “Ionel Floaşiu” a fost gazda unui eveniment organizat de Tineretul Social Democrat din localitate, ocazie cu care lector univ. dr. Dan Octavian Rusu (de la Universitatea Babeș Bolyai)şi medicul Michaela Tobias  le-au explicat tinerilor prezenți, atât partea psihologică a sexualităţii, cât şi pe cea medicală.

Nu în ultimul rând, dr. Michaela Tobias,  de la centrul de planificare familială din Câmpia Turzii a accentuat importanţa prevenţiei de sarcini nedorite şi, de asemenea, a adus în atenţia auditorului informaţii pertinente despre prevenţia bolilor cu transmitere sexuală.

tsd-pretuieste-viata-2”Prețuiește viața” a fost titlul întâlnirii, iar primul care a luat cuvântul a fost lector univ. dr. Dan Octavian Rusu, care le-a spus tinerilor: „Distanţa, uneori, dintre adulţi şi tineri este una foarte mare, în funcţie de ideologie, în funcţie de cultură, practic, aceeaşi idee poate să ne confrunte şi anume sexualitatea, indiferent de culoarea politică, indiferent de cultura în care trăim, problemele vieţii sociale sunt unanime pentru toţi şi nu ţine seama de absolut nimic. Pentru ca să poţi face o societate sănătoasă trebuie să ai întâlniri, trebuie să educi tinerii, nu trebuie să dăm vina pe tineri că nu ştiu, că nu au cultură, este responsabilitatea adulţilor, a societăţii academice, a societăţii medicale, a politicului, nu în ultimul rând, să educe aceşti tineri”, a precizat profesorul.

A urmat expunerea propriu-zisă a profesorului, care a atins sexualitatea din punct de vedere metafizic, din punctul de vedere al erosului şi mai puţin din perspectiva vizuală şi carnală. Chiar din începutul prezentării, lector univ. dr.  Dan Octavian Rusu a spus:”Prezentarea mea va fi puţin mai filosofică şi puţin mai psihologică şi încearcă cumva să vă transmită un mesaj foarte clar. Ce este sexualitatea ? Este o responsabilitate, pentru mine cel puţin, este o responsabilitate a celor implicaţi”, a afirmat acesta.

A venit apoi rândul medicului Michaela Tobias care şi-a arătat nemulţumirea faţă de faptul că, în momentul de faţă tinerii nu mai apelează la informarea preventivă şi la obţinerea de informaţii cu privire la rapoartele sexuale şi la implicaţiile pe care le are începerea vieţii sexuale. „Spre dezamăgirea mea, în ultima vreme, vin mai puţini tineri decât în anii din urmă. Dacă după 1990 la cabinetul de planificare veneau prea puţini pentru că se ruşinau, fusese perioada anilor în care sexualitatea era un subiect tabu  şi încet, încet a început să ne crească numărul tinerilor care ne călcau pragul, la un moment dat, la începutul anilor 2000 aveam la fel de multe consultaţii ca şi cabinetele de medicină curativă. În ultima vreme, nu ştiu ce se întâmplă, din ce în ce mai puţini tineri vin, majoritatea tinerelor vin trimise de la alte cabinete, mai ales pentru probleme de sănătate în loc să vină la începutul vieţii sexuale sau înainte, să afle unele lucruri cum să se protejeze, să nu aibă sarcini nedorite, de bolile sexuale transmisibile, ş.a.m.d.”

În prezentarea care a urmat introducerii, Michaela Tobias le-a explicat tinerilor anumite măsuri de contracepţie, atât naturale, cât şi cele artificiale, a vorbit despre importanţa contraceptivelor, precum şi alte informaţii generale despre mecanismele biologice ale procreării.

Au urmat o serie de răspunsuri la întrebări scrise venite din partea celor prezenţi, răspunsuri care au venit din partea celor doi invitaţi, prompt şi la obiect. Chiar după ultimul răspuns, Dr. Octavian Rusu s-a arătat încântat de prezenţa nu doar fizică a tinerilor care l-au surprins plăcut, cu întrebările mai mult decât pertinente.

tsd-pretuieste-viata-3La finalul întâlnirii, preşedintele TSD Cluj, Dan Morar i-a întrebat pe cei doi oaspeţi de seamă de ce nu se introduce în şcoli o oră de educaţie sexuală, astfel ca tinerii să fie pregătiţi şi mai informaţi despre ce înseamnă viaţa sexuală, precum şi problemele care ar putea apărea.

Doctorul Michaela Tobias a precizat că s-a încercat introducerea unei astfel de ore, de fapt o oră care ar fi cuprins aspecte legate de igienă, alimentaţie, precum şi probleme de natură sexuală, dar introducerea acestei ore s-a dovedit a fi destul de dificil de realizat. În altă ordine de idei cei de la planificare familială sunt pregătiţi în orice moment să expună tinerilor, odată ce ar fi solicitaţi de către instituţiile şcolare interesate.

Una peste alta, întâlnirea organizată de TSD Câmpia Turzii a fost una extrem de benefică pentru participanți, genul de manifestare care ar putea fi copiată, la indigo, de alte organizații și instituții, chiar școlare, care pun preț pe educația sexuală a tinerilor din România.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh