Administrația locală din Câmpia Turzii se laudă că orașul lor este primul din țară în care nu există nici un câine cu proprietar fără să aibă sub piele un cip de recunoaștere și fără să fie introdus în baza de date a celor care se ocupă cu acest serviciu, în colaborare cu primăria municipiului. Viceprimarul Dorin Lojigan a organizat o conferință de presă la care au fost invitați toți factorii care au concurat la reușita acestei acțiuni pilot pentru România: reprezentanții READC Turda și colaboratorii acestora din Germania, de la firma TASS, medicii veterinari Alin Irimieș și Călin Mărginean
Viceprimarul Dorin Lojigan a povestit de unde a început totul: ”În anul 2012 când am venit în primărie ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu domnul doctor Irimieş și din nenumăratele reclamaţii care apăreau pe site-ul primăriei municipiului Câmpia Turzii am constatat că deşi în anul 2012 s-a dat în folosinţă adăpostul pentru animale fără stăpân de la Bogata, numărul acestor câini se înmulţea de la zi la zi. Acel protocol încheiat cu centrul de ecarisaj Turda părea a nu avea o finalitate aceea de a elibera municipiul Câmpia Turzii de câinii fără stăpân. În perioada septembrie-decembrie 2012 de pe raza teritorială a municipiului Câmpia Turzii au fost ridicaţi 162 de câini din care doar trei au fost revendicaţi de la adăpostul de la Bogata. Atunci ne-am pus întrebarea care ar fi motivul pentru care numărul câinilor fără stăpân din municipiu este în creştere. Am avut discuţii cu medicii veterinari din zonă, domnul Irimieş a avut discuţii cu cetăţenii din municipiu şi am ajuns la concluzia că datorită faptului că cetăţenii nu au o cultură a creşterii câinilor se întâmplă de foarte multe ori ca la momentul în care aceştia se înmulţesc să fie lăsaţi în libertate pe teritoriul municipiului sau să fie eliberaţi intenţionat de către stăpâni, ori câinii fugeau de acasă iar stăpânii nu-şi mai dădeau interesul pentru ai recupera. Concluzia noastră finală a fost aceea că creşterea câinilor fără stăpân se datorează de fapt câinilor cu stăpân eliberaţi, abandonaţi pe teritoriul municipiului Câmpia Turzii”, a precizat Lojigan.
Ca urmare, s-a încercat găsirea unor metode prin care câinii cu stăpâni să poată fi identificaţi şi înregistraţi într-o bază de date, mai ales că se știa despre ceea ce urma să se întâmple la finalul anului 2013, începutul anului 2014, când au apărut normele de aplicare ale legii privind câinii cu stăpân, norme care obligă proprietarii de canise să le monteze acestora un microcip subcutanat.
”Aceste norme de aplicare au intrat în vigoare în 23 decembrie 2013, dată la care noi aveam finalizată microciparea câinilor de pe raza municipiului Câmpia Turzii. Ca urmare a acestui protocol, la acest moment, şi mă voi referi la acest aspect pe raza teritorială a municipiului Câmpia Turzii, au fost identificaţi şi microcipaţi 1384 de câini. Acest Protocol încheiat cu READC, pe de o parte, cât şi protocolul încheiat cu Centru de Ecarisaj Turda au făcut ca la acest moment numărul de câini fără stăpân de pe raza municipiului Câmpia Turzii să fie extrem de redus. Mai există mici probleme, pe ici pe colo dar toate sunt rezolvabile şi sub control, aş zice eu. Vreau să vă spun că suntem prima localitate din România care la acest moment are identificaţi, microchipaţi şi introduşi în baza de date toţi câinii cu stăpân din localitate”, dă asigurări Dorin Lojigan.
La rândul său, Iulia Iozsa, director general READC Turda, relatează despre colaborarea cu administrația din Câmpia Turzii dar și despre reticența proprietarilor de câini: ”Am avut foarte multe reticienţe din partea proprietarilor, mulţi nu ne-au deschis poarta, mulţi şi-au ascuns câinii când am intrat în curte, însă cu foarte multă muncă de convingere am reuşit să înregistrăm toţi câinii. Ne bucurăm şi pe această cale vă informăm că această campanie a început să dea roade, mulţi proprietari au anunţat centrala noastră telefonică READC de decesul câinilor, de schimbarea proprietarului său efectiv ,nu au mai avut surse financiare de a întreţine câinele respectiv şi l-au predat la adăpostul din Bogata. O altă reuşită semnificativă este că doi proprietari şi-au pierdut câinele pe raza municipiului şi au fost recuperaţi câinii în mai puţin de 24 de ore de la pierdere. Persoana care a găsit câinele a sunat la centrala noastră telefonică a dat numărul de pe plachetă şi automat proprietarul şi-a recuperat câinele în mai puţin de câteva ore astfel evitând costuri suplimentare pentru oraş pentru adăpost”, susține Iulia Iozsa.
READC a donat Primăriei Câmpia Turzii patru cititoare de cipuri cu care pot fi identificaţi câinii abandonaţi de la distanţă. La sediul Domeniul Public Câmpia Turzii vor exista patru cuști în care vor fi ținuți pentru 24 de ore câinii care au cip, timp în care proprietarul care l-a pierdut îl poate recupera. După 24 de ore câinele va fi predat Centrului de Ecarisaj Turda, de aici încolo urmându-se procedura prevăzută de lege.
Philip McCreight, reprezentantul firmei Tasso e.v. din Germania, a declarat: ”Tasso are o experienţă de 31 de ani în identificarea şi înregistrarea animalelor de companie şi are cea mai mare bază de date a animalelor din Europa. Suntem foarte încântaţi că am avut ocazia de a participa la acest proiect şi aş vrea să mulţumesc municipalităţii din Câmpia Turzii dar şi READC care au depus mult efort în acest proiect şi cred că acest proiect este un foarte bun exemplu pentru că este primul oraş din România, din câte cunosc eu, care are toţi câinii înregistraţi. Aşa cum şi Comisia Europeană a observat, înregistrarea câinilor este un lucru foarte important pentru societate , acest pas este unul foarte important în înregistrarea animalelor dar este unul foarte realist în a rezolva problema câinilor vagabonzi şi conştientiza populaţia către o educaţie a creşterii câinilor. Eu sper ca acest exemplu să treacă dincolo de graniţele Câmpiei Turzii şi să avem posibilitatea în colaborare cu READC să înregistrăm mai multe animale şi de asemenea să avem o bază de date cât mai mare a animalelor de companie din România”, a spus Philip McCreight.
Medicul veterinar Călin Mărginean a susținut: ”Am avut mare noroc că am dat peste una dintre cele mai importante firme din domeniu. Întâmpinăm în continuare greutăți din partea oamenilor care încă nu doresc să înțeleagă că vrem, prin acțiunile noastre de identificare a câinilor, de cipare, că vrem să mergem într-o direcție benefică pentru toată lumea, mai ales că, din 15 martie va intra în vigoare legea care reglementează acest domeniu”, a explicat medicul Călin Mărginean.
Viceprimarul Dorin Lojigan a ținut să precizeze, în finalul întâlnirii cu presa, că, prin aplicarea legii au fost eutanasiați peste 60 de câini în ultima perioadă, câini fără stăpân, proveniți din Câmpia Turzii.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.