23
Sam, Noi
4 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

hala-piata-muresului-1În programul de modernizări al administrației locale condusă de primarul Radu Ioan Hanga, la Câmpia Turzii, ideea modernizării pieței mici sau Mureșului cum mai este denumită a venit ca o continuare a eforturilor celor aflați în fruntea orașului de a pune la dispoziția contribuabililor obiective de interes mai moderne, mai civilizate. Chiar dacă este foarte frecventată, mai ales de locuitorii Cartierului Muncitoresc, Piața Mureșului avea nevoie de mai mulți ani de o modernizare, de o aducere la stadiul firesc pentru anii de dincoace de 2010.

În prezent, piața arată foarte urât, din punct de vedere arhitectonic, iar în ceea ce privește starea locurilor de vânzare și accesul, acestea lasă și ele mult de dorit. De aceea, actuala administrație locală a comandat un studiu pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice pentru obiectivul de investiţii  "Construire Hală agroalimentară Piaţa Mureşului"  din Municipiul Câmpia Turzii.   Documentul a fost supus aprobării Consiliului Local, aleșii aprobând în unanimitate indicatorii tehnico-economici ai viitorului obiectiv.

hala-piata-muresului-2Piaţa este un serviciu public pentru comunitate - nu se implică ea însăşi în comerţul cu produse agricole, nu vinde şi nu cumpăra produse, ci prestează servicii în favoarea participanţilor la schimburi; se autofinanţează din vânzarea acestor servicii în principal, din închirierea spaţiului. În referatul întocmit de  ing. Simion Luca se arată că: „Având în vedere spaţiul insuficient şi ineficient folosit, în care îşi desfăşoară activitatea, condiţiile igienico-sanitare necorespunzătoare pentru comerţ, apare necesitatea unei astfel de investiţii. Piaţa actuală de legume fructe acoperită cu o copertină metalică, nu asigură buna desfăşurare a activităţii de comerţ. Nu sunt suficiente grupuri sanitare, lavoare (spălătoare), spaţii comerciale cu vitrine frigorifice pentru comerţul de lactate, oua, carne; pe perioada iernii comercianţii nu sunt feriţi de condițiile climatice rele. Localitatea a cunoscut o dezvoltare în ultimii ani iar numărul investitorilor interesaţi de această localitate este în continuă creştere, un avantaj fiind şi autostrada Transilvania . Acestea şi continua dezvoltare a localităţii contribuie la necesitatea realizării acestui proiect”, susțin inițiatorii proiectului prin vocea specialistului.

Iată și motivația adusă de administratorul public Petre Pop, cel care a fost pentru mulți ani șef al administrației piețelor, și care cunoaște, deci, în amănunt toate aceste probleme. ”Vizăm și crearea unor noi locuri de muncă prin exploatarea potențialului agricol specific zonei luncii Arieșului, aceasta fiind o zonă preponderent legumicolă. Piețele din municipiul Câmpia Turzii deservește o zona de cca. 70 000 locuitori. Peste 400 de producători dependenți de agricultura de subzistență. Piața Mică nu a fost modernizată din ani 70, acolo există condiții de comerț improprii. De exemplu, lunar, în piața de lactate din Câmpia Turzii se vând 8 tone de caș-brânză, 4 000 litri de lapte de casă etc. și exemplele ar putea continua. Proiectul este finanțat în proporție de 70 % din bani extrabugetari ( adică nu de la bugetul municipiului Câmpia Turzii)”, arată administratorul public, venind în sprijinul proiectului de modernizare.

Imobilul proiectat va avea un regim de înălţime Parter+Etaj retras, cu o suprafaţă construită Sc=433,00mp, şi o Sd=723,00mp, rezultând un procent de ocupare a terenului P.O.T. = 33,38% şi un coeficient de utilizare a terenului C.U.T. = 0,56.

hala-piata-muresului-3Construcţia proiectată se încadrează la categoria „C - normala" de importanţă (conform H.G. nr. 766/1997 publicată în MO 352 din 10 decembrie 1992) şi la Clasa „III" de importanţă (conform Normativului P100-1/2013).

Hala agroalimentară , se propune cu o structură de beton armat, alcătuită din cadre formate din stâlpi, grinzi şi plăci turnate monolit din beton armat ; fundaţii izolate tip bloc şi cuzinet, închideri cu zidărie BCA şi pereţi cortină de sticlă; Pereţii vor fi termoizolaţi cu polistiren extrudat iar finisajul se va realiza prin placarea cu plăci de alucobond. Pardoselile interioare din beton elicopterizat, finisat cu quarţ prin șlefuire mecanică la zonele de circulaţii şi pardoseli din gresogranit în rest.

Compartimentarea se va realiza astfel: la parter va fi spaţiul propriu zis al halei, 2 spaţii comerciale, grupuri sanitare pe sexe, un spălător, un punct de colectare al deşeurilor, un spaţiu tehnic/centrală termică şi două spaţii de depozitare; la etaj vor fi 6 spaţii comerciale, grupuri sanitare pe sexe, un birou pentru personalul administrativ.

hala-piata-muresului-4Valoarea totală a investiției ( în prețuri ianuarie 2014), la un nivel al valutei europene  de 1 Euro = 4,4758 Lei, se ridică la 1 485 997 lei din care construcții montaj  1 305 949 lei.   Valorile nu conțin TVA. Finanţarea obiectivului se face din fondurile bugetului local şi din alte fonduri constituite conform legii, conform Listelor de investiţii aprobate conform legii.

Înainte ca indicatorii tehnico-economici și referatul să ajungă pe masa consilierilor locali, acestea au fost avizate de viceprimarul Dorin Lojigan și de primarul Radu Ioan Hanga, dar și, bineînțeles, de șefii structurilor de specialitate din Primăria Câmpia Turzii.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh