23
Sam, Noi
4 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

varzaAgricultorii din întreaga zonă speră în edificarea unui centru de colectare a legumelor și fructelor la Câmpia Turzii. Nu doar cei din imediata apropiere, din Viișoara, Luna sau Câmpia Turzii ci și cei de la Triteni, Frata sau de la Mihai Viteazu și Moldovenești. Centrul ar impulsiona atât economia cât și agricultura, permițând fermierilor să vândă cantități mai mici sau mai mari din produsele lor agricole la acest centru care, la rândul său, să încheie contracte ferme cu en-gros-uri sau cu marii retaileri. Toate acestea profitând de solul foarte fertil și extraordinar de potrivit pentru cultivarea legumelor de care beneficiază întreaga zonă din jurul râului Arieș, de la ieșirea acestuia dintre munți, la Moldovenești, până la vărsarea în Mureș, în zona localității Gligorești.

Iată ce ne spune unul dintre producătorii cu care am stat de vorbă: ”Am prieteni care au fost prin străinătate, în Grecia, şi au lucrat pe la sere, au venit şi au început să-şi cultive un teren două, au început şi ei sere de legume, deja au două trei patru solarii, au început să ia terenuri în câmp, ca şi mine, cu instalaţii de irigat, cu instalaţii de picurare, și au început să se dezvolte. Alt prieten care a venit din Spania la fel şi-a făcut patru cinci solarii, şi el are roşii ca şi mine salată, vinete şi merge, asta spunea şi el,însă desfacerea atunci când avem cea  mai mare producţie atunci e problemă, dacă ar fi centre de colectare să-ti preia toată marfa, toţi am fi de acord să mergem să dăm intr-un centru la un preţ acceptabil, costul de producţie şi o marjă de profit, decât să mergem în piaţă şi să ne rugăm să vindem”, spune Lucian Chiorean, inginer agronom care a decis să-și dezvolte propria afacere în producția de legume și flori.

În opinia acestor producători, centrul de colectare pe care administrația locală din Câmpia Turzii, în colaborare cu Consiliul Județean Cluj, care s-a arătat dispus să suporte cheltuielile de construcție ale unui astfel de centru, ar rezolva cea mai mare problemă a lor, ar eradica mare parte din pierderile înregistrate atunci când există o producție mare, peste posibilitatea de cumpărare din zonă. ”Sper ca centrele de colectare să fie ca în afară, marfa proaspătă dusă la frig şi omul să meargă să ia de acolo marfă de calitate iar supermarketurile să ia tot de acolo. Să sperăm că şi marfa noastră va ajunge în supermarketuri, să cumpere supermarketurile din zonă dacă se va face centrul de colectare. Toată lumea a început să-şi facă un solar două, eu preconizez că deja în următorii 5-6 ani cine vrea să facă producţie şi să aibă cantitate şi calitate va trebui să facă în sere şi solarii că afară sunt foarte multe boli”, mai spune producătorul cu care am stat de vorbă. El dă și un exemplu recent, care vine în favoarea producției din mediul controlat cum este sera: ”De două săptămâni a fost o ceaţă în zonă a ars cartofii fasolea, deja sunt gata o parte din ardei, roşiile sunt pătate, am fost întrebat de unchi de-al meu ce să facă cu roşiile care sunt afară, în seră nu au mai nimic, este un spaţiu controlat unde poţi controla aproape toţi factorii, umiditatea, agenţii patogeni, bolile asta depinde şi de ce material săditor foloseşti,  ce seminţe şi în timp contează puţin şi experienţa, odată ce faci tu vei putea să-ţi înveţi oamenii şi educa dar tot un inginer va trebui să se ocupe să vadă când sunt boli, când trebuie stropit,  când trebuie dat îngrăşământ şi, în rest, oamenii să lucreze la curăţat, la aranjat, eu zic că se poate face treabă…”, este optimist agricultorul nostru.

Omul mai crede că, în afara centrului de colectare a legumelor și fructelor, zona ar mai fi propice pentru construirea unei fabrici de conserve pentru că sunt foarte mulţi producători în zonă, la Câmpia Turzii, în Viişoara, mai ales de varză, de cartofi, de conopidă, de morcovi. Valea Arieşului permite producția de morcovi și ţelină iar mulţi producători sunt la Mihai Viteazu la Corneşti. ”Aici pământul este extraordinar dar lumea încă nu gândeşte agricultura ca pe o afacere, dacă te uiţi în jurul tău, în loc de legume, vezi doar porumb și lucernă pentru animale, dar acestea nu sunt terenuri pentru aşa ceva, sunt terenuri pentru legume”, concluzionează specialistul nostru.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh