28
Joi, Mar
19 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 În contextul în care Ministerul Sănătății a remis o serie de avertizări cu privire la pericolul de propagare a virusului West Nile, prin intermediul înțepăturilor de țânțari, Primăria Municipiului Câmpia Turzii ia west nile virusmăsuri concrete în vederea limitării înmulțirii populațiilor de țânțari.

Astfel, începând cu data de 24 iulie 2019, orele 23:00, pe durata unei săptâmâni și în funcție de condițiile meteorologice se vor efectua operațiuni de dezinsecție împotriva țânțarilor în toate zonele din municipiu, de către Compania de Salubritate din Câmpia Turzii.

De asemenea, facem apel la cetățeni să întreprindă următoarele măsuri de autoprotecție împotriva infecției cu acest virus:

- Orice recipient (borcane, cutii conserve, jucării, obiecte/deșeuri material plastic) care ține apă trebuie eliminat, stocat în interior ori golit și răsturnat. Butoaiele, bidoanele și gălețile utilizate la udarea grădinilor trebuie acoperite cu capace adecvate care împiedică accesul insectelor;

- Recipientele care se mențin cu apă în exterior (ghivece, vaze cu flori, recipiente pentru adăparea animalelor) vor fi golite prin răsturnare pe sol, de două ori pe săptămână, apoi umplute cu apă proaspătă;

- Sursele de apă (fântâni, puțuri descoperite, expuse la țânțari) vor fi acoperite pentru a se preveni accesul insectelor;

- Se va evita golirea incompletă și se va avea în vedere menținerea fără apă a bazinelor corect întreținute și igienizate, pentru a preveni acumularea de apă reziduală, întrucât aceasta crează un habitat favorabil dezvoltării țânțarilor;

- Dacă există acumulări de apă rezultate din scurgeri de la conducte, hidranți, cămine de vizitare, drenuri și canale de drenaj și evacuare a apei incorect întreținute și colmatate, se recomandă remedierea problemelor, curățarea și decolmatarea rigolelor, drenurilor și a burlanelor.

Virusul West Nile este un virus din familia Flaviviridae, care se găsește atât în regiunile tropicale cât și în cele temperate. Acesta infectează în principal păsările, dar este cunoscut că infectează și oameni și diverse specii de animale.

Vectorii implicați în transmiterea virusului West Nile în țara noastră îi reprezintă mai multe specii de țânțari răspândiți atât în mediul urban cât și în cel rural.

 

Specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, precum protecția  mecanică a tegumentelor, folosirea substanțelor repelente, plase de protecție la ferestre, etc. Aceștia menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar.

Acest virus, odată intrat în organismul uman, poate provoca encefalita West Nile sau meningita West Nile, boli care pot deveni mortale și pot cauza sechele grave la nivelul sistemului nervos central.

Așadar, vă îndrumăm să dați curs instrucțiunilor din prezentul comunicat și să vă protejați corespunzător.

 

Direcția Relații cu Comunitate

 

 

 

.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh