Demisia medicului Csergo Lehel din urmă cu trei zile a ajuns doar azi în spațiul public, după ce medicul internist de la Spitalul Municipal „Dr. Cornel IGNA” Câmpia Turzii a aruncat în aer liniștea din orașul liberalului Dorin Lojigan, printre-o postare incendiară pe contul său de Facebook, cu o zi înaintea alegerilor parlamentare.
Dezvăluirile medicului Csergo sunt cu atât mai șocante cu cât sunt primele informații asumate din spitalul din Câmpia Turzii, a cărui conducere a refuzat să ofere presei informații în această perioadă grea, de pandemie, prin care trecem cu toții. Iată afirmațiile medicului Csergo Lehel, care pare să fi răbufnit, după o perioadă extrem de solicitantă prin care pare să fi trecut, împreună cu cadrele medicale din spital: „Într-o perioadă în care comunicare cu cetățenii este esențială, conducerea Spitalului din Câmpia Turzii a ales să nu comunice. Deloc!
Așa că locuitorii din zonă nu aveau cum să afle de primul pacient cu Covid, diagnosticat de către medicii din Câmpia in luna martie. Care a fost și primul pacient refuzat la Clinica de Boli Infecțioase Cluj, pe motivul că "nu se încadrează în definiția de caz".
Nu au de unde să știe oamenii că în luna noiembrie pe secția Medicină Internă au fost testați 360 de persoane, din care 253 au avut testul pozitiv.
Dar cel mai grav, nimeni nu avea să afle despre pacienții cu Covid "uitați " in spitalul din Câmpia Turzii. Sau poate "abandonați" este un termen mai potrivit
În timp ce un pacient cu domiciliul in Cluj-Napoca beneficia de tratament cu Remdesivir, Tocilizumab, plasmă, terapie intensivă, cel din Câmpia Turzii nu a avut acces la aceste terapii. Chiar dacă se știe că fără aceste tratamente starea bolnavilor se poate agrava! "Nu avem locuri, mai sunați și mâine!" Și noi am tot sunat, am trimis si SMS și email. Dar nu a fost suficient. 12 pacienți cu Covid au murit la Câmpia Turzii în perioada octombrie-noiembrie. Două paciente au fost transferate la Cluj în ultima clipă, în stare critică, cu șanse minime de supraviețuire.
15-20 de pacienți cu Covid, toți dependenți de oxigen, toți cu tratament injectabil, perfuzii, mulți cu pampers. 2-3 în stare gravă, cu oxigen in flux mare administrat pe mască CPAP. Iar la toată această suferința 2 asistente și 2 infirmiere. Prețul plătit a fost pe măsură: 2 medici, 7 asistente, 1 brancardier, 2 infirmiere infectate cu SarsCov-2.
Cine nu a îmbrăcat combinezonul de protecție ca să intre pe această secție Covid, nu are cum să înțeleagă cât s-a muncit acolo! Măcar atât merită acești oameni: să se afle de munca și sacrificiul lor! Că de recompensă materială se pare că nu poate fi vorba”, sunt cuvintele medicului demisionar Lehel Csergo.
Primarul Dorin Lojigan, căruia i-am cerut o poziție oficială ne-a spus că nu are nimic nou de spus față de cele declarate site-ului clujean cluj24.ro: „Am avut multe discuții cu dr. Csergo și cu toți medicii Spitalului din Câmpia Turzii pentru a le prezenta propunerea de înființare a unei secții COVID-19, în condițiile în care avem pacienți COVID în oraș pe care ar trebui să îi putem trata pe plan local să nu îi mai trimitem la Cluj-Napoca.
Am încercat să găsim o soluție împreună cu managerul unității dar, din păcate, ne-am lovit de opoziția medicilor din spital. Dacă doctorul Csergo voia să facă o secție COVID-19 putea să facă, trebuia să vină cu o soluție, așa a preferat să plece și să abandoneze bolnavii”, a spus Lojigan, citat de cluj24.ro.
Edilul susține că Secția de Îngrijiri Paliative a fost alocată pacienților cu COVID-19 până sunt trimiși la Cluj-Napoca, cu respectarea procedurilor medicale în vigoare.
„Nu poți, ca medic, când îți vine pacientul la spital cu simptome COVID-19, să nu îi acorzi un tratament sau să îl scoți din spital. Trebuie tratați și pacienții non-COVID. Mi se pare o dovadă de lașitate și de trădare față de jurământul depus să își dea demisia și să plece într-o perioadă de criză. Asta în condițiile în care ai un salariu de 16.000 de lei net”, a ținut să menționeze primarul Dorin Lojigan, citat de aceeași sursă.
Peste 100 de comentarii și mesaje a strâns postarea acuzatoare a medicului Csergo, majoritatea fiind de sprijin și respect pentru acesta și colegii săi.
Dacă au fost încălcate protocoalele medicale sau cineva se face vinovat de situația creată la Spitalul Municipal „Dr. Cornel IGNA” poate fi stabilit cu certitudine doar printr-o anchetă a unei comisii din Ministerul Sănătății, care ar fi foarte probabil să se autosesizeze după ce scandalul a luat amploare în presă.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.