Sâmbătă, 26 iulie, de la ora 12 Cazinoul din cunoscuta stațiune montană Sinaia (jud. Prahova) a găzduit un eveniment cu dublă semnificație artistică. Este vorba de un tandem pictură sculptură manifestat prin lucrările de artă plastică ale artistului turdean Cornel Vana alături de cele de sculptură ale lui Ovidiu Guleș.
Curatorul expoziției de la Sinaia este criticul Marius Tița, redactor sef la Radio România International.
Ca și anul trecut, pictorul Cornel Vana a fost invitat să expună la cea mai renumită locație din Sinaia, astfel că artistul din Turda a deplasat pentru acel eveniment nu mai puțin de 60 de lucrări de grafică și pictură.
Nici colegul său de expoziție, Ovidiu Guleș, nu se lasă mai prejos expunând 30 de lucrări de sculptură.
Iată ce a spus curatorul expoziției, criticul de artă Marius Tița, care în cunoaște foarte bine pe artistul turdean și lucrările sale, despre Cornel Vana: ”Cornel Vana a apărut relativ recent pe marea simeză a picturii dar a făcut-o cu atâta entuziasm şi talent încât devii dispus să îi acorzi o viaţă de om pentru o aşa operă. Stăpâneşte culoarea şi construcţia de o manieră personală şi evoluţia sa este rapidă, dinamică. Peisajele sale, mai ales cu oraşe transilvane sau câmpuri înrodite cu flori, au profunzime şi duc înaltul până la cer. Oamenii cântă, uneori, în Sighişorile sale iar pe câmp florile sunt personaje, pozitive, cu trăsături clare şi personalitate. Oamenii i se adună în grupuri vesele, uneori cu muzicanţi, şi deşi, în realitate, Cornel Vana îi mobilizează pe toţi, la o declamare de poezie proprie sau de Esenin şi alţi sensibili ai vieţii, în picturile sale autoportretul este o prezenţă ca o cimilitură, întâi se cere descoperită şi apoi înţeleasă. „Frescele” sale sunt sociale, adună opinii şi poziţii, cu contrast şi accent de pildă religioasă, cu portrete fin desenate, ca într-o ilustraţie ce mult vorbeşte şi adânc le spune”, a spus Tița celor prezenți la dublul vernisaj.
Durata expoziției este încă neclară pentru că organizatorii au anunțat-o, deocamdată, pentru o lună și jumătate, însă, ea s-ar putea prelungi pentru a fi deschisă și pe data de 18 septembrie, când Sinaia va găzdui Congresul Medicilor Veterinari.
La finalul perioadei de expunere la apreciata galerie din stațiunea montană preferată a românilor, lucrările lui Cornel Vana se vor întoarce la Muzeul Uniri din Alba Iulia, însă artistul turdean ne dă asigurări că în tot acest timp lucrează, pregătind viitoarele expoziții.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.