Specialiștii din cadrul Primăriei municipiului Turda, au finalizat mai multe proiecte pentru care solicită finanțare europeană dar și de la bugetul central al țării. Acestea urmează să fie implementate în perioada următoare urmând să schimbe, puțin câte puțin, în bine, aspectul unor edificii importante pentru orașul de pe Arieș. Unul dintre acestea este proiectul intitulat “Restaurarea, conservarea și extinderea imobilului cu amenajarea parcelei aferente situat în P-ța 1 Decembrie 1918, nr. 5 Turda în vederea conversiei în secție etnografică a Muzeului de Istorie Turda”. Punctul de plecare a fost realizat prin Hotărârea Consiliului Local (H.C.L.) nr.11/ 31.01.2013 privind aprobarea schimbării destinației si restaurării imobilului situat în P-ța 1 Decembrie 1918, nr. 5 din destinația pe care o are în prezent (casa de locuit cu 5 apartamente si curte) în spații destinate activităților culturale, ca secție etnografică aparținând Muzeului de Istorie Turda.
Este vorba despre casa veche din fața fostului Big (actual Winmarkt), care are în partea din față cofetăria Savarina.
Codruța Bungărdean, șef serviciu Finanțări externe în cadrul primăriei Turda, le-a spus consilierilor locali, în momentul discuțiilor legate de aprobarea proiectului.”Casa este una rurală care a rămas ca un memento în dezvoltarea urbană a municipiului nostru. Am încercat să amenajăm de așa manieră tot spațiul, cam 640 mp, să o destinăm muzeului, ca secție etnografică. Am identificat o sursă de finanțare, acest mecanism financiar al Spațiului Economic European prin programul ”Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, care are două posibilități de finanțare, prin proiecte mari si proiecte mici. Noi ne adresăm proiectelor mari cu acest proiect și valoarea lui va fi cuprinsă între 200.000 – 2.000.000 euro. Noi ajungem undeva la 440.000 euro, dar valoarea totală este undeva în jur de 2 milioane de euro”, le-a explicat Codruța Bungărdean aleșilor locali, după care le-a prezentat câteva fotograme rezultate din proiectarea pe calculator a edificiului.
Titlul proiectul, simplificat, a devenit, în mapele consilierilor locali, ”Valori tradiționale în context intercultural la Turda”.
”În fata se vede casa rurală, veche care va găzdui o expoziție permanentă cu două camere amenajate, una amenajată după tradițiile etnice maghiare și a doua cameră după tradițiile etnice românești.
Va fi o restaurare și o amenajare interioară astfel încât să poată găzdui o expoziție permanentă.
Apoi facem trecerea prin holul de acces, atât către clădirea noua, cât și către cea veche, printr-un spațiu destinat expozițiilor temporare, susțineri de conferințe, adaptabil, iluminat, din elemente tradiționale, lemn, piatră. În spate avem o scenă care va găzdui evenimente folclorice, a tuturor etniilor din Turda. Mai departe va fi o gospodărie țărănească având în componență o casă, o șura și un loc de repaus. Are o poartă tradițională, nesculptată, și în măsura în care vom identifica o gospodărie de pe Valea Arieșului va avea și alte dependințe specifice, le vom găsi loc aici”, a dezvăluit șefa serviciului finanțări externe detaliile proiectului.
Va exista și un perete pe care se vor monta panouri fotovoltaice, astfel că se vor folosi și surse de energie alternativă. Sub clădirea nouă, în subsol, va fi un depozit vizitabil al Muzeului de Istorie. Colecția de etnografie a muzeului conține circa 700 de piese,din care de obicei se expun cam 300 de piese, urmând ca restul să fie vizitabile în depozit.
Consilierii locali și-au dat acordul, prin vot, proiectului cu titlul „Valori tradiționale în context intercultural la Turda” vizând restaurarea, conservarea şi extinderea imobilului, cu amenajarea parcelei aferente, situat în Piața 1 Decembrie 1918 nr. 5, Turda, în vederea conversiei în secție etnografică a Muzeului de Istorie Turda şi participarea Municipiului Turda la cheltuielile legate de acest proiect. Totodată aleșii locali au aprobat valoarea totală a proiectului, în sumă maximă de 2 001 254 lei, și susținerea cheltuielilor eligibile ale proiectului, în condițiile stipulate de Ghidul solicitantului cu privire la prevederile referitoare la plăți, ca și a cheltuielilor neeligibile ori a cheltuielilor conexe generate de implementarea cu succes a proiectului.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.