Se apropie cu pași repezi, cea de-a doua ediție Festivalului de Teatru și Arte Performative de la Turda - ”Teatru pe drumul sării”, una dintre cele mai mari realizări pe plan cultural de la Turda. O vestesc aerul rece, frunzele îngălbenite și chiar începutul școlii. Ne-am putea obișnui, ce frumos ar fi, ca, odată cu sosirea frumosului anotimp ruginiu pe pământ și plumbuit în cer, să ne pregătim pentru festivalul teatral, un cadou neașteptat pentru iubitorii culturii dintr-un oraș atât de mic, cum este municipiul de pe Arieș.
Dincolo de participarea unor oaspeţi de marcă la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Teatru şi Arte Performative „Teatru pe Drumul Sării”, această ediție mai propune și lucru pe ateliere pentru actori, beneficiind de profesori care sunt vârfuri în domeniile respective. Astfel, dincolo de regalul de spectacole, unul și unul, pe care veți vedea că organizatorii l-au pregătit iubitorilor de teatru turdeni și nu numai, festivalul se constituie și într-o ocazie generoasă pentru actorii din trupa de teatru de la municipalul turdean, de a fi remarcați apreciați așa cum se cuvine, știut fiind că o manifestare de asemenea anvergură va atrage critici teatrali și de film, oameni adânc înrădăcinați în lumea teatrului și care au un cuvânt de spus în acest etos viu, uneori contorsionat alteori exuberant și eteric.
Ca să nu vă lăsăm în suspans prea mult, să spunem doar, în fugă, iar pe parcursul acestui material vom da amănunte, că la festivalul din octombrie sunt așteptați la Turda și au confirmat participarea nume grele ale teatrului românesc, dintre care înșirăm doar câteva: Ion Caramitru, Horaţiu Mălăele, Marius Bodochi, George Mihăiţă.
Managerul Teatrului municipal Turda, Narcisa Pintea, a prezentat întregul program, excepție făcând surprizele pregătite spectatorilor și participanților la festival. Astfel, în prima zi de festival, miercuri, 16 octombrie 2013, totul va debuta cu primul atelier de teatru dans cu tema ”Soundbody”, susţinut de coregraful Florin Fieroiu şi muzicianul Vlaicu Golcea, în Amfiteatru Salina Turda, de la ora 10.00 la 13.00. Prima seară a festivalului este și cea în care – ce reușită pentru cei care lucrează în lumea teatrului turdean și aici trebuie să dăm Cezarului ce-i al Cezarului: un mare merit are managerul narcisa Pintea, cea care a reuști în ultimii ani să facă o imagine extreme de pozitivă Teatrului Municipal Turda, cu toate încercările unora de a obține contrariul – va avea loc premiera națională a spectacolului ”Omul cu chitara ”de Jon Fosse, regia artistică Mihai Măniuţiu, scenografia Adrian Damian, coregrafia Vava Ştefănescu, light-design Lucian Moga, traducerea Daria Ioan. Spectacolul eveniment pentru spectatorii turdeni și nu numai va avea loc de la ora 19.30 iar din distribuţie vor face parte Marius Bodochi (Teatrul Naţional Bucureşti), un actor extreme de iubit și la Cluj, alături de actorii turdeni Răzvan Corneci şi Flavia Giurgiu.
A doua zi de festival, joi, 17 octombrie 2013, va începe cu partea a doua a atelier de teatru dans în Amfiteatru Salina Turda, de la ora 10 la 13, iar de la ora 12 până în jurul orei 13.30, în foaierul teatrului este programată o masă rotundă cu tema ”Gânduri despre artă în timpurile postmoderne”. Invitat special actorul şi regizorul artistic Vladimir Brânduş, moderator Claudiu Groza – teatrolog.
De la ora 15.00 la 18.00 în Amfiteatrul Salinei Turda va avea loc un atelier de teatru cu tema ”Poezia şi tehnica subtextului”, susţinut de actorul Ion Caramitru. Teatrologul Claudiu Groza, prezent și el, alături de Narcisa Pintea la conferința de presă de prezentare a festivalului, a spus, referitor la atelierul susținut de președintele UNITER programat în cadrul manifestării teatrale: ”Lucrez de 20 de ani în domeniu și nu am mai auzit să existe în România un asemenea atelier. Era și timpul să se facă așa ceva pentru că, din păcate, în facultățile de teatru nu mai există cursuri de vorbire scenic deși acestea nu ar trebui să lipsească din cursurile unei astfel de instituții și, de aceea, ceea ce va face Ion Caramitru este o premieră pentru că așa cum actorii din zilele noastre sunt chemați să joace în reclame, aș sunt chemați să prezinte diferite evenimente și să performeze la diferite activități culturale”, a spus Groza. Vorbele sale au fost întărite de Narcisa Pintea: ”Am încercat prin cele două ateliere din acest an, cel de teatru dans și cel de artă recitativă să venim în ajutorul actorilor Teatrului Municipal Turda, dar și al celorlalți actori care vor participa pentru că, în ultima vreme, publicul și critica de specialitate apreciază tot mai mult aceste genuri de spectacole iar profesorii nu prea au timp, la catedră, pentru acest gen de lecții. Noi considerăm că vor fi de bun augur pentru actorii noștri și nu numai”, a întărit Narcisa Pintea.
Seara, de la ora 19.30 în Sala Mare de spectacole a Teatrului Municipal Turda, este programat spectacolul invitat în festival cu piesa ”Măscăriciul” de A.P. Cehov , în regia artistică a lui Horaţiu Mălăele. Distribuţia - Horaţiu Mălăele şi Nicolae Urs.
Cea de-a treia și ultima zi a festivalului teatral de la Turda, vineri, 18 octombrie 2013, programează de la ora 10.00, în aceeași sală de spectacole a TMT spectacolul pentru copii, invitat în festival, Frumoasa şi Bestia, susținut de Trupa Arcadia a Teatrului “Regina Maria” Oradea. Regia artistică aparține lui Florian Silaghi iar din distribuţie fac parte actorii: Oana Dagău, Zentania Lakatos, Igor Lungu, Andrei Fazecaș, Florian Silaghi, voci pe care, cu siguranțăm, cei mici le vor recunoaște de pe canalele lor TV preferate, de desene animate. Ca și anul trecut, la spectacolul destinat celor mici intrarea este liberă.
În Amfiteatrul din Salina Turda de la ora 10.00 – 13.00 va avea loc cea de-a treia și ultima parte a atelierului de teatru dans. Poate că a venit momentul să dăm câteva amănunte și despre acesta și o să redăm exact cele cuprins în informarea făcută de organizatori, referitor la acest atelier: ” Insistăm cu toţii asupra unui singur aspect : informează-te. Te uiţi şi asculţi atent oamenii din grupul tău şi încerci să foloseşti cât mai multe informaţii. În interiorul sistemului sunt mai multe posturi. Poţi oricând să-ţi asumi accesul la oricare dintre funcţii. Nu există nici un DE CE pentru că nu ne interesează nici cauza şi nici efectul. Nici nu ne cramponăm de vreo logică a compoziţiei. Cel mai dificil va fi faptul că trebuie să fii disponibil , prezent şi informat în permanenţă. Înveţi din propria ta experienţa dar şi din feedback-urile negative pe care le vei primi de la colegii tăi. Încercăm să rulăm un sistem în care poate conta absolut orice informaţie. Nu focalizăm atenţia pe producere; chiar primul lucru pe care îl faci în acel spaţiu este un răspuns”.
De la ora 15.00 la 18.00, tot în Amfiteatrul Salinei Turda, va continua atelierul de teatru cu tema ”Poezia şi tehnica subtextului”, susţinut de actorul Ion Caramitru.
În fine, de la ora 19.30 Sala Mare de spectacole a Teatrului Municipal Turda va fi gazda Teatrului de Comedie Bucureşti, cu spectacol invitat în festival ”Revizorul” de N. Gogol, regia artistică Horaţiu Mălăele. Distribuţia: Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Virginia Mirea, Valentin Teodosiu, Dragoş Huluba, Cuzin Toma, George Grigore, Florin Dobrovici, Petre Dinuliu, Eugen Racoţi, Delia Seceleanu, Şerban Georgevici, Gheorghe Dănilă, Ion Chelaru.
La finalul spectacolului Teatrului de Comedie se va lăsa și cortina peste cea de-a doua ediție a Festivalului de Teatru și Arte Performative ”Teatru pe drumul sării”, o ediție pe care o dorim cât mai plăcută publicului turdean și cât mai fructuoasă pentru oamenii de teatru implicați.
În final, trebuie să precizăm că în cadrul festivalului vor avea loc lansări de carte şi expoziţia de pictură ”Şi tu locuieşti în rana mea”, a pictorului turdean Cornel Vana.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.