23
Sam, Noi
4 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

flacara-unirii-1După două zile de călătorie pe un traseu de suflet pentru românii marcați, asemenea nouă, turdenilor, de traiul lângă un loc magic pentru patriotismul românesc, frații noștri din comuna Aninoasa, unde se află Mânăstirea Dealu, au sosit la Mormântul marelui voievod Mihai Vodă, de pe Câmpia de la Turda. Considerat un pelerinaj sacru de inițiatorii săi, călătoria flăcării aprinse de ei în seara zilei de 16 septembrie 2013, s-a așternut pe un traseu marcat de localități importante din epopeea neegalată a marelui Mihai: Târgul de Floci, Călugăreni, Craiova, Alba Iulia, Şelimbăr şi Târgovişte, dar nu în ultimul rând, Turda.
Trist dar adevărat, orașul de pe Arieș reprezintă finalul unui tom foarte prețios din cartea istoriei națiunii române, un șir de povești terminându-se tragic pentru bravul conducător de oști însă, din fericire, acum știm că povestea lui Mihai Viteazul și isprăvile sale din Transilvania a fost o poveste sfârșită cu ”va urma”.

flacara-unirii-2Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, în 16 septembrie, a avut loc, la Mânăstirea Dealu, la începutul manifestărilor spirituale şi culturale dedicate aniversării a 420 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Române şi a lui Mihai Voievod Viteazul (care includ şi un itinerar simbolic), slujba de pomenire a voievodului martir. Tot atunci a avut loc şi ceremonialul solemn de aprindere a flăcării unirii de la candela de pe mormântul domnitorului. Proiectul aniversar, care presupune manifestări ştiinţifice, spirituale şi culturale în perioada 16-20 septembrie a.c., este organizat, în parteneriat, de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Arhiepiscopia Târgoviştei, Primăria Târgovişte, Primăria Aninoasa, Biblioteca Judeţeană I.H. Rădulescu şi Centrul Judeţean pentru Cultură Dâmboviţa, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei.

La Mormântul lui Mihai Vodă, de la Turda, delegaţia dâmboviţeană a fost întâmpinată de viceprimarul municipiului Turda, Lucian Nemeș, de câțiva angajați ai primăriei dar mai ales de o ”mână” de patrioți adevărați, din Turda și Câmpia Turzii. Momentele de discursuri oficiale au fost alternate cu unele artistice. După sosirea delegației care purta ”Flacăra Unirii”, s-a interpretat imnul manifestării, scris și cântat de Radu Mihalache.

”Cinstirea lui Mihai Viteazu este o datorie de onoare pentru noi toți, precum și un îndemn de a fi la înălțimea înaintașilor noștri în apărarea intereselor naționale, a valorilor românești autentice”, le-a spus viceprimarul turdean participanților la manifestare. Apoi a fost prezentat un salut de către inițiatorul acestei manifestări cu adânci rezonanțe patriotice românești, Constantin Maricescu, primar al comunei dâmboviţene Aninoasa de mai bine de 18 ani. ”organizarea acestor manifestări, reprezintă o fericită ocazie de a reafirma tradițiile românilor, ale vechii cetăți de scaun ale vechii capitale a Țării Românești, precum și legătura care există între aceste minunate plaiuri și Mihai Voievod Viteazul, al cărui cinstit cap se află la Mănăstirea Dealul”, a spus primarul din Aninoasa, mulțumind turdenilor prezenți pentru primirea călduroasă.

A urmat un salut din partea președintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa și câteva consideraţii din partea istoricului, col (r) Alexandru Manafu, care a ridicat și mai mult ștacheta patriotismului pregnant al manifestării cu cuvintele, măgulitoare pentru noi, transilvănenii, însă nu știm cât de meritate: ”Iată că ardelenii au fost cei care au punctat și au adunat vibrația românească, aici aproape, la Alba Iulia. Aveți   cu totul altă mentalitate de viață, puneți-o pe crestele munților și dați-i drumul și-n fostul regat, să ne apropiem unii de alții,  să ne apropiem copiii, să le lăsăm moștenirea ceste valori de spirit, de suflet și de conștiință românească”, a spus istoricul.

Și turdenii au avut un aport la manifestarea de la Mormântul lui Mihai Viteazu, prin istoricul și muzeograful Horațiu Groza, de la Muzeul de Istorie Turda, care a vorbit delegației dâmbovițene despre mormântul marelui voievod și istoria edificării acestuia.

Rezonanţele istorice transmise de cantautorul Cristian Buică (Reşiţa)și refrene de haiducie cu trupa etno-pop „Nemuritorii”, au făcut parte din componenta artistică a momentului de la mormântul de lângă Mânăstirea Mihai Vodă de la Turda. Moderatorul întâlnirilor a fost poetul Victor Mihalache.

Finalul de la Turda a prilejuit evoluția actoricească a preotului ortodox Sebastian Zăhan, cel care dă viață personajului unei scenete reprezentat de Mihai Vodă, într-un dialog cu părintele Ioan. Aplauzele patrioților prezență, din păcate, în număr foarte mic, dar și a componenților delegației de la sud de Carpați au răsplătit cum se cuvine interpretarea inimosului preot turdean.

Una peste alta, ”Flacăra unirii”, imaginată și pusă în practică de primarul patriot al comunei Aninoasa, poate fi luată ca lecție de șefii unor municipalități mai mari și mai potente financiar, care nu au acordat importanța cuvenită locului de pelerinaj de la Turda, unde a murit o inimă vitează și, odată cu ea, pentru alte trei secole, speranțele românilor de a trăi uniți, într-o singură țară.

flacara-unirii-4flacara-unirii-5flacara-unirii-6flacara-unirii-7flacara-unirii-8flacara-unirii-9flacara-unirii-10flacara-unirii-11

flacara-unirii-3

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh