29
Vi, Mar
19 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

vernisaj-popa-3Miercuri, 4 septembrie 2013, la Galeria de Artă a Municipiului Turda s-a desfășurat vernisajul expoziției de grafică intitulată ”Căutări la nivel alfa”, a artistului Dumitru Popa, în prezența mai multor invitați sau prieteni ai autorului.

Alexandru Picovici, președintele Uniunii Artiștilor Plastici Turda, a fost cel care a deschis șirul luărilor de cuvânt prilejuite de întoarcerea artistului din Câmpia Turzii Dumitru Popa, pe simezele Galeriei de Artă a  Municipiului Turda.  ”Astăzi îl avem ca invitat pe domnul Dumitru Popa, care în februarie a mai avut o personală – în februarie a început cu pictura, culoarea, prima lui expoziţie în acest spaţiu ca şi expoziţie personală – urmând  ca acum să expună, pentru publicul turdean, grafică. Este vorba de căutări din ultima perioada pentru că, într-o discuţie cu domnia-sa, din primăvară, îmi spunea că are cam patru cicluri în care lucrează în acelaşi timp. Surprinde plăcut publicul turdean prin aceste căutări, aceste cicluri”, a spus Alexandru Picovici despre cel care este, îndeobște, custodele galeriei turdene, indiferent cine expune acolo.  Președintele UAP Turda a continuat spunând, despre lucrările lui Dumitru Popa: ”Mi-am notat pe hârtie câteva din ”luminile” din lucrările lui. ”Pomul vieţii”, apoi ”Comunicare”, ”Nostalgii de toamnă”, ”Țărani români”, aici ar fi de vorbit şi m-aş opri un pic asupra lucrării, pentru că, chiar dacă Dumitru Popa pleacă în căutări, de la mayaşi până în India, se opreşte şi la acest spaţiu românesc şi ne surprinde cu o stilizare a portului tradiţional. E o discuţie largă în care puteţi vedea balerini sau femeia, fascinaţia dansului.

vernisaj-popa-1Cred că este preocupat atât de transcendent, cât şi de dans şi de muzică. Dar expoziţia de astăzi este  mai mult în a căuta o relaţie permanentă de echilibru între formă şi spaţiu, o căutare care transmite o anumită emoţie privitorului”, a conchis Picovici.

O prezență obișnuită a vernisajelor din ultimul an, viceprimarul Lucan Nemeș a rostit, la rândul său: ”Desigur, după un profesionist este destul de greu să vorbeşti, aş fi sperat să vorbesc înaintea dânsului că să îmi pot spune punctele mele de vedere profane. Vreau să vă spun că şi eu am rămas plăcut impresionat de lucrările care sunt expuse astăzi. Pe de-o parte noţiunea de femeie-fluture, pe altă parte pomul vieţii, în care, împreună cu domnul  Popa, am ajuns la concluzia că până la o anumită vârstă începi să pui în acel coş, în acel pom, el devine mare, creşte mare, frumos, după care lucrurile încep să o ia în direcţia cealaltă. De asemenea, motivele aztece, motivele indiene mine m-au fascinat şi eu vreau să-l felicit pe domnul Dumitru Popa pentru toate lucrările pe care le-a expus aici”, a spus politicianul.

Expoziția conține lucrări de grafică realizate de  artistul Dumitru Popa în ultimii trei ani, în jur la 80 de lucrări, însă graficianul ne-a mărturisit că a expus doar mai puțin de o treime din lucrările de gen pe care le-a realizat, alegându-le, cu greu, pe cele pe care le consideră mai reprezentative pentru el.

vernisaj-popa-2Artistul Dumitru Popa l-a prezentat pe cel pe care l-a numit ”invitat special”, pictorul Gavril Nechifor. Acesta, care în urmă cu circa o lună a expus în cadrul aceleiași galerii o expoziție care s-a dorit un protest împotriva exploatărilor de la Roșia Montană care, iată, au revenit, puternic, în activitate, în aceste ultime zile. Nechifor a spus despre lucrările prezentate în cadrul expoziției intitulată ”Căutări la nivel alfa”: ”Spre deosebire de pictori, graficianul e un oropsit din start prin mijloacele lui de expresie, spectaculosul pe care-l obţine e, de aceea, mult mai discret, vitregit de la acele efecte care numai prin culoare se pot obţine. Graficianul jonglează cu linia sau suprafaţa, dar fără a se asimila, întreg, desenului. Fireşte, îşi poate asimila culoarea, dar nu aceasta este specifică graficii. Pentru că ea, grafica, e o scriere, nu o descriere sau o reprezentare, ca mijloc de redare prin iluzie a realităţii. Perceperea de către public a valorii performanţei este de aceea mult diminuată pentru că ea, grafica, necesită cunoştinţe de specialitate sau un ochi în activ, o sensibilitate înnăscută. Dumitru Popa poartă pecetea unui cuceritor, el nu discută, ci afirmă nişte firimituri care alcătuiesc un întreg”, a spus Gavril Nechifor.

Expoziția ”Căutări la nivel alfa” va rămâne deschisă publicului iubitor de artă până în 19 septembrie, cei care vor trece în această perioadă pragul spațiului expozițional vor avea plăcerea să-l găsească acolo pe autorul lucrărilor expuse.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh