20
Sam, Apr
20 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 marius-bodochiManagerul Teatrului municipal Turda, actrița Narcisa Pintea, lucrează în aceste zile, împreună cu echipa sa, la definitivarea contractelor cu cei care vor participa la ediția din acest an a festivalului de teatru din orașul de pe Arieș, ori din ”Orașul Salinei”, dacă preferați. De aceea, ne-am propus ca în cuprinsul acestui material, să vă oferim, la cald, aproape totul despre Festivalul Festivalul de Teatru și Arte Performative ”Teatru pe drumul sării”, ediția a doua, octombrie 2013.

Ajuns, iată, la cea de-a doua ediție – fapt ce dovedește că ediția inițială nu a fost nici un ”accident”, dar nici doar întâmplare - , Festivalul de Teatru și Arte Performative ”Teatru pe drumul sării” va prilejui publicului turdean, conform promisiunilor Narcisei Pintea, întâlnirea cu nume mari ale scenei teatrale românești. Regizori, scenariști, actori cunoscuți de noi toți vor veni la Turda pentru a-și aduce aportul la ridicarea calității actului cultural din acest orășel de provincie ai cărui locuitori s-au dovedit de-a lungul ultimului secol mari iubitori de teatru. Și de ce nu, publicul turdean poate fi considerat și un cunoscător peste medie în domeniul teatral, dată fiind și apropierea de teribilul centru cultural care este capitala județului Cluj.

”Am început repetiţiile!”, anunță exuberantă managerul Teatrului municipal Turda pe pagina de Facebook a instituției pe care o conduce. Și continuă: ”Vă aşteptăm în toamna la deschiderea stagiunii 2013-2014 la premiera spectacolului ”Omul cu chitara”, de Jon Fosse”.

Acest spectacol, în regia artistică a foarte apreciatului regizor, scenarist și scriitor roman,

Mihai Măniuţiu, va fi ”piesa de rezistență” a festivalului, o ”trufanda” în care vor juca, alături de starul Marius Bodochi,  tinerii actori turdeni Răzvan Corneci şi Flavia Giurgiu. ”Omul cu chitara” mai beneficiază și de scenografia semnată Damian Ştefan, muzica - Ursachi Şerban și traducerea Dariei Ioan. Spectacolul va fi o premieră absolută pentru publicul turdean, având în vedere că propune un mare regizor (director general al Teatrului Național din Cluj Napoca), în persoana lui Mihai Mănuțiu, care aduce pe scena Teatrului Municipal Turda, pentru a juca cu doi dintre cei mai talentați actori din ”noua generație” pe Marius Bodochi , actor al Teatrului Naţional Bucureşti. Trebuie amintit că tinerii actori turdeni Răzvan Corneci şi Flavia Giurgiu au fost selectați pentru Gala Tânărului Actor – HOP, alături de un alt coleg al lor din trupa de la Turda, Cristi Iorga. Trebuie să amintim performanța actorilor turdeni  (Răzvan Corneci și Cristi Iorga) care au fost selectați dintr-un număr de peste 200 de candidați, în cercul select de 20 de tineri actori care vor concura în cadrul galei, la secțiunea individual, cărora li se alătură Flavia Giurgiu, deja o actriță foarte apreciată, la secțiunea grup.

Spectacolul este pregătit pentru ca realizatorii lui să-l poată prezenta în diferite festivaluri teatrale, așa cum s-a procedat și anul trecut cu ”Cabaretul cuvintelor”. De menționat că, dacă anul trecut ”Cabaretul cuvintelor” reprezenta o co-producție a Teatrului Municipal Turda cu Teatrul Național din Timișoara, de această dată, spectacolul ”Omul cu chitara” este o producție a TMT.

Narcisa Pintea ne-a dezvăluit că în cadrul celei de-a doua ediții a festivalului teatral de la Turda vor fi organizate expoziții tematice, conferințe teatrale, workshop-uri pe canto/teatru/dans (tocmai pentru diversificarea ofertei pentru actorii noștri) dar, ca și anul trecut, vor exista și spectacole ale unor teatre mari din București, invitate pe scena municipalului turdean.

Un lucur inedit, pe parcursul celor trei zile de festival, în foaierul Teatrului Municipal Turda va exista un punct de colectare de fonduri pentru amenajarea mormântului Ileanei Portase, fostă actriță a teatrului turdean. ”Știm cu toții că Ileana Portase a murit la Căminul de Bătrâni și nu are pe nimeni care să se ocupe de locul său de veci. Dorim prin acel punct de colectare de fonduri să dăm festivalului de teatru și o dimensiune caritabilă iar iubitei noastre colege să îi amenajăm un mormânt așa cum merită!”, ne-a declarat Narcisa Pintea.

Mai multe amănunte despre festivalul de teatru din acest an vă vom putea furniza după data de 1 august, când vor fi deja semnate toate contractele în ceea ce privește producțiile prezente pe scena municipalului turdean. Festivalul de Teatru și Arte Performative ”Teatru pe drumul sării”, ediția a doua, va avea loc în perioada 16-18 octombrie 2013. Teatrul Municipal Turda va colabora și de această dată cu Turda Salina Durgău, directorul acesteia, Vasile Nemeș, dându-i asigurări managerului teatrului că toți participanții la festival vor beneficia de intrare gratuită pe perioada manifestărilor.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

mihai-maniutiuMihai Măniuţiu

Regizor de teatru și profesor onorific al Departamentului de teatru al Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj, Mihai Măniuțiu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” din București în 1978 (clasa Cătălina Buzoianu).

De atunci lucrează în teatre importante din România și din străinătate (Marea Britanie, Belgia), creațiile sale primind în numeroase rânduri premii naționale pentru: Cea Mai Bună Regie, Originalitate și Cel Mai Bun Spectacol al anului.

A realizat peste cincizeci de spectacole, multe dintre ele premiate, printre care: Oedip salvat de Radu Stanca, Cu ușile închise de Jean-Paul Sartre, Afară în fața ușii de Wolfgang Borchert, Antigona de Sofocle, Lecția de Eugen Ionesco, Săptămâna luminată de Mihail Săulescu, Caligula de Albert Camus, Richard al III-lea (nominalizat pentru cel mai bun spectacol în turneu în Marea Britanie în 1994), Richard II de W. Shakespeare, Exact în același timp de Gellu Naum, Experimentul Iov, după Cartea lui Iov, Tragica istorie a doctorului Faust, după Christopher Marlowe, Alcesta de Euripide, 16 lecții despre dezastrele amorului carnal după Cântarea cântărilor, un spectacol de Mihai Măniuțiu, Bacantele de Euripide, Electra după Eschil și Euripide.

Spectacolele sale au fost în turnee naționale și internaționale în Marea Britanie, Belgia, Franța, Canada, Egipt, Austria, Ungaria, Finlanda, Iugoslavia și Brazilia.

Ca scriitor, a publicat șase volume de povestiri, Un zeu aproape muritor, (Dacia, Cluj, 1982), Istorii pe care n-am să le scriu ,(Alfa, București, 1998), Scene intime. Scene de masă, (Univers enciclopedic, București, 2001), Omphalos, (Idea, Cluj, 2001), Autoportret cu himere, (Alfa, București, 2001), Spune Scardanelli, (Idea, Cluj, 2001), o carte de aforisme, Exorcisme, (Apostrof, Cluj, 1996), un studiu pe tema puterii în opera lui Shakespeare, Cercul de aur, (Meridiane, București, 1985) și două lucrări de teorie teatrală: Redescoperirea actorului, (Meridiane, București, 1985) și Act și mimare, (Eminescu, București, 1989).

Creației teatrale a lui Mihai Măniuțiu i-au fost consacrate două albume monografice: The Thrilogy of the Double (Unitext, București, 1997) și MĂNIUȚIU, Imagini de spectacol de Cipriana Petre-Mateescu, (Idea, Cluj, 2002).

………………………………………………………………………………………………….

Marius Bodochi

 

Marius Bodochi (n. 6 septembrie 1959, Cluj) este un actor din România. A absolvit Institutul de Teatru din Târgu Mureș, clasa profesorului Constantin Codrescu, promoția 1982. Între 1991 și 2000 a fost profesor de an, lector universitar la Universitatea "Babeș Bolyai" Cluj, Facultatea de Litere, Catedra de Teatru.

Debutează în 1982, ultimul an de studenție, pe scena Teatrului Național din Cluj Napoca, cu rolul Cristopher Flanders din "Trenul nu mai oprește aici" de Tennessee Williams. Joacă pe scena Teatrului Național "I.L.Caragiale" din București din 2004. A făcut creații memorabile în rolurile Constantin din "Săptămâna luminată"- regia Mihai Măniuțiu la Teatrul Național Cluj, Dionyssos din "Bacantele"- regia Mihai Măniuțiu la Teatrul Național București (1997), Bolinbroke din "Richard II"- regia Mihai Măniuțiu la Teatrul Național București, Oberon din "Visul unei nopți de vară"- regia Victor Ioan Frunză la Teatrul Național Cluj, Regele din "Regele moare"- regia Victor Ioan Frunză la Theatrum Mundi(2002), Antonio Salieri din "Amadeus" - regia Marcel Top la Opera Națională București(2010).

"Marius Bodochi este unul dintre puținii, rarii actori care au forța să exprime cu atâta eleganță un astfel de personaj (Antonio Salieri din "Amadeus" de Peter Shaffer, regia Marcel Top). Aș spune despre Marius Bodochi că este un artist, un creator al imaginii din toate unghiurile ei, psihologic, până la identificare fizică, prin puterea de expresie, prin nuanțele subtile pe care numai un mare artist le sesizează la un personaj de factura lui Salieri." (Curentul Internațional New York)

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh