La Muzeul de Istorie Turda a avut loc vernisajul expoziţiei ”Vechi icoane transilvane” din patrimoniul muzeului turdean şi al Muzeului Mitropoliei Clujului.
Academicianul Marius Porumb, Directorul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj Napoca al Academiei Române, a vorbit celor prezenți cu multă
căldură, subliniind talentul creativ al poporului român. Este o plăcere să vezi că mai există oameni care iubesc poporul român și care îi încurajează, și în aceste momente grele, pe cei care s-au născut și trăiesc în această țară. Într-un cuvânt, academicianul clujean a vorbit ca un român adevărat .
Directorul Muzeului de Istorie Turda, Mariana Pîslaru, a spus, în deschiderea cuvântărilor prilejuite de vernisajul ineditei expoziții de la Turda : ”Veți avea prilejul să admirați cele mai frumoase icoane pictate pe lemn în secolul al XVIII-lea de Teodor Zugravu și icoane pe sticlă din secolul al XIX-lea din celebrele centre pe care le cunoaștem cu toții, de la Nicula și de la Gherla. Câteva piese de excepție ne-au fost împrumutate de Muzeul Mitropoliei Clujului, muzeul cel mai bogat și important din România, ca fond de icoană”, a subliniat șefa muzeului turdean.
Viceprimarul Lucian Nemeș i-a salutat pe toți cei prezenți și i-a felicitat pe organizatori ”Avem o serie de exponate foarte frumoase, vreau să vă spun că am ”trișat” înaintea începerii oficiale și le-am vizionat. Eu mă bucur că există interesul tuturor pentru Muzeul Turda, pentru tot ce găzduiește el și mai ales că am reușit să intrăm în spiritul sărbătorilor de Crăciun și să punctăm și la Muzeul Turda tot ceea ce înseamnă Nașterea Domnului Iisus Hristos”, a transmis viceprimarul participanților.
La rândul său, academicianul Marius Porumb a vorbit o jumătate de oră furnizând o cantitate importantă de informație autentică din domeniul iconografiei și istoriei arhitecturii și artei religioase din Transilvania ultimelor secole : ”Am scris despre icoanele care se află în patrimoniul muzeului din Turda în anii șaizeci, ulterior când s-a scris volumul omagial pentru academicianul Camil Mureșan, care s-a născut la Turda. (…) Aș vrea să vă spun că suntem un popor de oameni talentați, dar nu întotdeauna știm să fim negustori cu ceea ce avem și nu întotdeauna reușim să arătăm valorile pe care le avem. Suntem un popor relativ numeros, gândiți-vă că suntem a șaptea țară din Uniunea Europeană, ca populație, dar suntem un popor care avem valori prea puțin cunoscute, chiar de către noi, de români”, a subliniat academicianul Porumb, amintind apoi cele 30 de monumente, creații ale poporului român, incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Academicianul Marius Porumb a invitat vizitatorii Muzeului e Istorie Turda să viziteze și muzeul realizat împreună cu părintele Nemeș, și el prezent la vernisajul expoziției de la Turda, un muzeu plin cu icoane transilvane, amenajat chiar în subsolul Catedralei Mitropoliei Clujului.
Expoziția de la Turda prezintă cele mai valoroase icoane pictate, cu peste 200 de ani în urmă, de Teodor Zugravul, precum şi icoane pe sticlă de la Nicula sau Gherla, aflate în colecţiile celor două muzee.
În spiritul Sfintelor Sărbători, seara s-a încheiat cu programul de colinzi « O, ce veste minunată », susţinut de Corul ”Simbol” al Catedralei Ortodoxe din Turda, dirijor Sorin Tanţa și de micuții din clasa I-a de la Școala Gimnazială ”Teodor Murășanu” Turda, îndrumați de învățătoarea Mariana Codorean-Picovici.
În sălile « Palatului Princiar », publicul are prilejul să admire aceste valori ale artei tradiţionale populare româneşti până în 31 ianuarie 2013, de marţi până duminică, între orele 10,00 – 15,30.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.