29
Vi, Mar
19 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail imageCu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, românii din mai multe parohii din Spania se vor putea bucura - la începutul lunii decembrie - de un Spectacol de muzică românească, colinde și tradiții de Crăciun. Aceasta în cadrul unui turneu cultural-misionar cu Florin

Săsărman, organizat cu sprijinul Parohiei Ortodoxe Române „Sfinţii Mărturisitori Visario, Sofronie şi Oprea” din Valdemoro.

Evenimentul va fi deschis oficial chiar de Ziua Națională a României, sâmbătă, 1 decembrie, la ora 14.00, în Parohia „Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana” din San Sebastian de los Reyes. Până pe 10 decembrie, românii din Spania vor putea să simtă atmosfera sărbătorilor de acasă, să se bucure de tradițiile noastre strămoșești, așa cum au fost ele păstrate și transmise din generație în generație.

Născut în lumea satului someșan, interpretul Florin Săsăraman îmbină armonios în cântecele sale muzicalitatea specifică doinelor şi colindelor din Ardeal cu  profunzimea adusă de lecturile din poeţii interbelici. Tematica religioasă, pricesnele și colindele, ocupă un loc important în repertoriul cântărețului, la fel ca cea tradițională și patriotică, abordate în nenumărate concerte în țară și străinătate. Turneul din Spania este doar unul dintre ele, fiind vizitate 20 de comunităţi din Diaspora în special cele din jurul Madridului, dar periplul se extinde şi în Comunitatea Valenciană sau prin parohiile româneşti din nordul Peninsulei Iberice.

A consemnat pr. Dorin Cătălin Sas

FLORIN SĂSĂRMAN

Thumbnail imageCantautor folk, cu puternice influenţe etno, Florin Săsărman e crescut şi educat în lumea fabuloasă a satului someşan. Îmbina armonios în cîntecele sale muzicalitatea specifica doinelor şi colindelor  din Ardeal cu  profunzimea adusă de lecturile din poeţii interbelici, fiind considerat un cântareţ al versului de dragoste sau al celui religios.

Născut pe  24 Decembrie 1961 în localitatea Beclean, jud. Bistriţa Năsăud, şi-a făcut debutul pe scenă ca interpret de muzică folk în anul 1978, la Beclean. A fost membru al Cenaclului FLACĂRA în anii 1984 si 1985. Debutul s-a produs cu un cântec propriu, Pian, dublat apoi de un altul, pe versurile lui Adrian Paunescu, Cîntec de război (Substantivele). Tot din timpul Cenaclului datează şi Floare la rever, cîntec ce va apărea mult mai tîrziu pe un album. La sfîrşitul anului 1984 primeşte Marele Premiu al Cenaclului Flacăra pentru debut.

Participă cu recitaluri muzicale la numeroase întîlniri literare în ţară (ex: Festivalul Internaţional de Poezie Sighetul Marmaţiei, începînd din 1994, anual, cu recital de muzică folk, Festivalul "Aurel Dumitraşcu", Piatra Neamt etc.), dar şi în străinătate (ex. Olomouc, Cehia 2003, Festival Internaţional de Poezie, Praga, mai 2004, la invitatia Asociaţiei Cehia-România, Nurnberg, Germania la invitaţia Asociaţiei Ars Longa sau la Romanian Fest ; Cracovia, Polonia, în 2010 etc).                Susţine concerte de colinde si pricesne în biserici din ţară, dar şi din străinătate (Yugoslavia, Ukraina, Italia, Spania -decembrie 2012).

În martie 2005, Casa de discuri Electrecord a produs albumul Buchetul. Acesta conţine 13 cîntece folk şi un cantec bisericesc, "O, Măicuţa Sfânta!", imprimat în anul 2000 în biserica Mănăstirii Putna, împreună cu un cor al călugărilor de acolo, pe versurile lui Alexandru Macedonski, Serghei Esenin, Lucian Blaga, Octavian Goga, Nichita Stănescu, Adrian Paunescu şi alţii. Imprimările au fost făcute la Mega Digital Studio, din Cluj Napoca. Principalul său colaborator muzical este Alexandru Filip, claviaturi şi orchestratorul cîntecelor imprimate.

În noiembrie 2010 îşi lansează la Bistriţa folk albumul Muchia de cuţit. La începutul anului 2011 piesa Iisus în celulă (versuri Radu Gyr) este nominalizată pentru Premiile muzicale Radio România între cele mai bune cîntece ale anului 2010. Albumul Muchia de cuţit este nominalizat între primele trei albume folk aparute în 2010, iar Florin Săsărman între cei mai buni artişti folk ai anului 2010.

Apare pe Editia de Colecţie a Jurnalului Naţional realizată cu Festivalul Folk You 2008.

Este directorul  Asociaţiei Culturale "ROMÂNIA DIN INIMA MEA", organizatoare a Festivalului Naţional pentru Tineret "Bistriţa Folk"  şi a "Întîlnirilor literare Radu Săplăcan" de la Beclean. Este preşedintele executiv al Asociaţiei Bistriţa Medievală şi iniţiatorul Serbărilor Bistriţei Medievale, festival care în 2012 şi-a desfăşurat a şasea ediţie. Începand cu 1994 realizeaza la Radio Cluj - unde este redactor - emisiunea de muzică folk “Diligenţa de Bizanţ”.

Discografie:
1994 – Vitralii, casetă audio, Aletheia, Bistriţa.

1995 – Oareunde…pe pamant, colinde; caseta audio, East & Art, Bucureşti.

1997 - Locul inimii noastre (versuri Vasile Voiculescu); C.D. si caseta audio, Star Music Production, Bucureşti.

2003 - Seara Crăciunului nost’, colinde; Electrecord, Bucureşti

2005 – Buchetul, Electrecord, Bucuresti

2007- În Cetatea Împărătească, colinde, Libris Braşov.

2010- Muchia de cuţit, Libris Braşov.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh