20
Sam, Apr
19 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail imageStimate Doamne şi Stimaţi Domni din politica turdeană, noi, cei şapte membri ai Consiliul Artistic al Teatrului Municipal Turda,

„Vă mulţumim !

 Le mulţumim acelor oameni politici, care, cu generozitate, dedică  şedințe şi conferinţe de presă activităţii acestei instituţii!

Le mulţumim acelor oameni politici turdeni că nu vin la Teatru. Astfel, din necunoaştere şi lipsă de informare, lansează opinii, judecăţi şi verdicte cel puţin amuzante, întregul lor demers constituindu-se într-un veritabil spectacol de divertisment. Dar unul ieftin, prin comparaţie cu cele produse de instituţia teatrului.

Pentru această depreciere a calităţii producţiilor noastre, le mulţumim!

Le mulţumim că, în timp ce noi am reuşit să facem ca Teatrul Municipal să fie cunoscut şi apreciat la nivel naţional, mărturie stând articolele apărute în presa naţională, unii încearcă să-l compromită la nivel local…

Le mulţumim, tot lor, că dezinformează constant opinia publică turdeană cu privire la activitatea teatrului. În conferinţa de presă susţinută la sediul PNL,  Dl. Felezeu Călin –Preşedintele Organizaţiei PNL Turda – a afirmat că „Dacă s-ar face, strict din punct de vedere artistic, o paralelă între activitatea teatrului turdean din ultimii 7-8 ani şi activitatea pe care aceeaşi instituţie de cultură o avea cu 10, 20 sau 30 de ani în urmă, diferenţele sunt de la cer la pământ”.

Foarte adevărat! Atâta doar că dintr-o perspectivă opusă celei pe care dorea să o acrediteze Dl. Felezeu Călin. Domnule Preşedinte, acum zece ani, pe TOATĂ stagiunea 2002-2003 se puteau număra doar trei premiere, şi anume:

  • DE CE N-ARE URSUL COADĂ? DE VIRGIL DECEANU, REGIA - MIHAELA DECEANU
  • MOFTANGII DE VIRGIL DECEANU, REGIA - RODICA LĂPUȘTE
  • FATA MOȘULUI ȘI FATA BABEI – DRAMATIZARE VIRGIL DECEANU, REGIA - RODICA LĂPUȘTE

Nu comentăm nici titlurile, nici realizatorii.

Dar să mergem cu 20 de ani în urmă, când stagiunea 1992-1993 număra 4 premiere:

  • HOȚUL DE MĂRGĂRITARE DE VALERIU ANANIA, REGIA - MARIN AURELIAN
  • VRĂJITORUL DIN OZ DE FRANK BAUM, REGIA - NICU GHEORGHE
  • DEZERTORUL DE MIHAIL SORBU, REGIA - ANDREI BRĂDEANU
  • DINȚII DE MATEI VIȘNIEC, REGIA-  BORI GHIȚULESCU

Sau acum 30 de ani, în stagiunea 1982-1983, tot cu 4 premiere:

  • TRANSMITEM ÎN DIRECT DE TUDOR POPESCU, REGIA - ANDREI MIHALACHE
  • SOSESC DESEARĂ DE TUDOR MUȘATESCU, REGIA - MIRCEA MOLDOVAN
  • DOI PE CAL, UNUL PE MĂGAR DE OLDRICH DANEK, REGIA - IOAN PITARU
  • CINCI ROMANE DE AMOR DE TEODOR MAZILU, REGIA - ANDREI MIHALACHE

Ori, D-le Felezeu, în stagiunea 2011-2012 au avut loc şapte premiere, iar în această stagiune doar în primele trei luni (septembrie-noiembrie), s-au realizat DEJA  4 premiere:

  • Partida adaptare după Neil Simon, regia artistică - Vadasz Laszlo, scenografia - Albert Alpar
  • Hansel şi Gretel adaptare după Fraţii Grimm , regia artistică - Rudolf Herţeg, scenografia - Vioara Bara
  • Cabaretul cuvintelor de Matei Vişniec, regia - Ştefan Iordănescu, scenografia - Velica Panduru
  • Dumbrava minunată adaptare după Mihail Sadoveanu, regia artistică - Cristian Ioan, scenografia - Clara Labancz

Dacă ţinem cont şi de conţinutul, de programul şi de invitaţii primului Festival de Teatru şi Arte performative „Teatru pe Drumul Sării”, derulat în perioada 16-18 octombrie 2012, DA, DIFERENŢA ESTE DE LA CER LA PĂMÂNT!

Vă mulţumim că ne reamintiţi acest lucru şi ne faceţi să fim mândri de activitatea noastră!

Şi aşa, mândri cum suntem, vă mai facem o precizare, Dle Felezeu Călin: Dl. Prof. univ.dr.  Liviu Maliţa, Decan al Facultăţii de Teatru şi Televiziune Cluj, pe care l-aţi citat cu atâta « acurateţe », nu îşi aminteşte să fi avut o  discuţie cu dvs. pe tema activităţii teatrului turdean şi nici că ar fi apreciat-o drept execrabilă. Mai mult, instituţia noastră de teatru are o foarte bună colaborare cu Facultatea de Teatru şi Televiziune Cluj, pe scena turdeană având loc examene ale multor studenţi de la regie – amintim aici pe Mara Roşu, Marciana Negrea, Rudolf Herţeg sau spectacole ale tinerilor regizori absolvenţi (Muriel Manea, Marius Costache, Adela Iancu ş.a.).  Nu mai vorbim de absolvenţii secţiei de actorie care au fost şi sunt angajaţi ai acestui teatru. Am dorit şi dorim să sprijinim tinerii actori sau studenţi la începutul drumului lor artistic; stau mărturie spectacolele în care au fost distribuiţi. Un ultim exemplu pentru susţinerea acestei afirmaţii este spectacolul cu piesa Cabaretul cuvintelor de Matei Vişniec, realizat în coproducţie cu Teatrul Naţional Timişoara, unde  avem în distribuţie o studentă din anul III al Facultăţii de Teatru Cluj şi un student din anul III al Facultăţii de Teatru Tg Mureş.

Vă mulţumim pentru răbdarea cu care, nu ne îndoim, aţi citit scrisoarea noastră şi vă invităm să vă informaţi şi să vă documentaţi cu bună credinţă şi fără prejudecăţi, înainte de a rosti sentinţe. Ajungând să cunoaşteţi problemele reale cu care ne confruntăm ca şi izbânzile noastre, dobândite cu multă muncă, efort şi imaginaţie creatoare, poate că vom putea evita pe viitor polemicile sterile şi ne vom uni eforturile pentru a ridica nivelul cultural şi de civilizaţie al urbei noastre.

 

Cu cele mai alese sentimente,

Membrii Consiliului artistic al Teatrului Municipal Turda :

Anca Măniuţiu – prof. univ. dr.

Gabriela Leoveanu – scriitor

Cătălin Herlo – actor

Petre Băcioiu - actor

Romul Moruţan – actor

Cristian Nedea – regizor artistic

Narcisa Pintea -manager

 

 

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh