23
Sam, Noi
4 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Școala Populară de Arte ,,Tudor Jarda”, instituție de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a găzduit în zilele de 16 și 17 noiembrie a.c., Seminarul Național ,,Arhitectura Culturii – Clădiri vechi, cultură perenă”. Evenimentul a marcat în mod oficial și festiv finalizarea amplului proces de reabilitare și modernizare a imobilului, respectiv inaugurarea clădirii care găzduiește instituția la încheierea acestor complexe lucrări.

         ,,E o zi de sărbătoare pentru cultura clujeană. După un deceniu de șantier și investiții extrem de consistente, de cca. 1,6 milioane de euro alocați din bugetul Consiliului Județean, această clădire ce a funcționat odinioară ca o simplă fabrică de zahăr, a devenit un sediu ultramodern și performant, capabil să găzduiască așa cum se cuvine actuala ,,fabrică de cultură“. După șase decenii de existență neîntreruptă în care secțiile Școlii de Arte au funcționat în clădiri separate, improprii actului cultural și care nu îi aparțineau, a sosit momentul să îi primim pe tinerii talentați care ne trec pragul, într-o clădire etalon cu spații funcționale și adecvate desfășurării actului cultural.”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe. 

         Imobilul în care funcționează Școala Populară de Arte ,,Tudor Jarda” a fost utilizat, în trecut, de către Liceul Tehnologic Special „Samus” Cluj-Napoca, unitate de învățământ special aflată sub autoritatea Consiliului Județean, până în anul 2007, când forul administrativ județean a hotărât atribuirea acestuia Școlii de Arte pentru a fi folosit ca sediu. În contextul în care, însă, clădirea în cauză avea deja o vechime considerabilă, fiind construită în anul 1829, folosirea acesteia ca și sediu al unei prestigioase instituții culturale a presupus ample lucrări de construcție și recompartimentare.

         Lucrările care au vizat atât clădirea cât și curțile aferente au constat în refacerea și consolidarea subsolului, refacerea structurii de rezistență la parter și etaj, înlocuirea tâmplăriei, înlocuirea planșeelor din lemn cu planșee din beton armat peste etaj, mansardarea clădirii și recompartimentarea acesteia prin adaptarea la nevoile specifice ale instituției culturale. Totodată, au fost refăcute în totalitate instalațiile electrice, termice, sanitare și a fost montat un sistem de climatizare ultraperformant, inclusiv o centrală termică proprie.

În același timp, având în vedere faptul că este destinată lucrului concomitent cu un număr mare de cursanți, precum și găzduirii unor evenimente cu un aflux mare de public, o atenție aparte a fost acordată investițiilor în elementele de siguranță, clădirea îndeplinind toate condițiile necesare pentru a fi autorizată ISU. Totodată, ea corespunde legislației în vigoare, dispunând de lift, băi special amenajate și alte elemente destinate persoanelor cu dizabilități.

         ,,Edificarea sediului acestei prestigioase instituții de cultură a Clujului a fost un proiect deosebit de important, pe care Consiliul Județean l-a tratat cu maxim interes de-a lungul anilor. Este o mare satisfacție pentru noi să putem oferi atât elevilor talentați care urmează cursurile școlii cât și cadrelor didactice ce îi sprijină în drumul lor spre reușită, un spațiu extrem de generos și ultramodern, adaptat nevoilor și cerințelor specifice”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, domnul Vákár István.

Înainte de a deveni sediu al Școlii Populare de Arte, imobilul de pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51 a avut diferite destinații, fiind utilizat pe parcursul timpului ca fabrică de zahăr, fabrică de birje, cazarmă, așezământ al Institutului Imperial de Corecție și anexă a Liceului Tehnologic Special „Samus”. Având în vedere vechimea considerabilă a imobilului, deși acesta nu este clasificat ca și monument istoric, el a fost tratat ţinându-se cont inclusiv de valoarea sa istorică, fiind utilizate o serie de materiale speciale, cât mai apropiate de cele folosite inițial.

 

Biroul de presă

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh