Președintele filialei Turda a Uniunii Artiștilor Plastici (U.A.P.) din România, pictorul Alexandru Picovici, profesor de educație plastică la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din localitate, a făcut apel la „artileria grea” din breasla sa, pentru ceea ce ar putea fi „cântecul de lebădă” al asociației pe simezele Galeriei Municipale de Artă. Spunem ultima pentru că este cea din urmă, pentru cine știe câtă vreme, Picovici manifestându-și nemulțumirea că singura galerie de artă din Turda a fost trecută în administrarea Casei de Cultură, aflată în subordinea Primăriei Turda. Președintele UAP Turda a lăsat să se înțeleagă că, pentru următorii ani, pictorii din cadrul filialei turdene vor expune mai mult prin alte orașe ale țării și mai puțin la Turda. Asta după ce, la ultima ședință a Consiliului local al municipiului Turda, Picovici și-a manifestat deschis nemulțumirea, în fața plenului aleșilor locali, pentru decizia luată de autoritățile locale. El a apreciat atunci că artiștii plastici de valoare din afara Turzii nu vor veni la expoziții organizate de Casa de Cultură cum ar fi venit la cele organizate sub egida Uniunii Artiștilor Plastici, lăsând să se înțeleagă că este vorba de „ținuta” organizatorilor în ochii artiștilor plastici de un anumit nivel.
Paranteza din bucla spațiu-timp actuală fiind închisă, să ne întoarcem la frumoasa expoziție organizată la Galeria municipală de Artă din Turda de filiala locală a Uniunii Artiștilor Plastici din România, cu siguranță ultima din acest an, care a fost vernisată joi, 7 decembrie, de la ora 17. Demersul organizatoric al profesorului turdean Alexandru Picovici, care ani de-a rândul s-a luptat pentru a nu se amesteca profesioniștii cu amatorii în lumea plastică turdeană, apare ca evident și de această dată, încă din titlul expoziției, care nu lasă loc de interpretări, „ProArt”, o expoziție ce reunește lucrări exclusiv ale unor profesori de educație plastică. UAP Turda a invitat, așadar, pentru acest eveniment, mai mulți artiști plastici care sunt absolvenți ai instituțiilor superioare de artă și design, răspunzând „prezent” un număr de 23 din cinci județe (Satu Mare, Mureș, Bihor, Sălaj și Cluj), majoritatea, însă, și nu cu sens negativ, ba dimpotrivă, turdeni și clujeni: Ágoston Zsolt și Daniel Romeo Todea (Mureș), Victor Apostu, Borbely Cezarina, Farkas Melinda, Felicia Ilie, Sanda Manciac, Cristina Marian, Corina Rus și Gavril Zmicală (Cluj), Elena Câmpian (Bihor), Igli Brigitta (Satu Mare), Adela Elena Daroczi (Sălaj) și, nu în ultimul rând, turdenii Alin Bâlcu, Mariana Codorean-Picovici, Alexandru Picovici, Gheorghe Roșa, Lucian Țânțariu, Stanca Țop și Adrian Țop.
Profesoara Cristina Oprea, reprezentanta Casei de Cultură, la rândul său artist plastic și doctor în istoria artei, a transmis mesajul adresat expozanților de către primarul Turzii, Cristian Matei, care s-a scuzat pentru că nu a putut onora invitația organizatorilor, de a participa la vernisarea expoziției Pro Art. Un mesaj care, citat din memorie de reprezentanta Casei de Cultură din Turda, a părut prea simplist pentru veni din partea edilului-șef turdean, care nu prea are obiceiul de a-și trimite mesageri pe la diferite evenimente sau a transmite mesaje de complezență.
Despre activitatea expozanților a vorbit profesorul Beniamin Chira, inspector școlar pentru arte la Inspectoratul Școlar Județean Cluj: „Am vrut să fiu alături de dvs în semn de prețuire pentru tot ceea ce faceți pt elevii noștri, este felul în care dvs vă expimați și prin lucrările pe care le realizați și vă felicit pentru lucrările deosebite pe care le expuneți azi. În completarea activității didactice pe care o desfășurați cu elevii noștri, vine și această latură deosebită, care vă completează și care ne completează viețile noastre ale tuturor. (...) Am fost impresionat de calitatea umană a profesorilor pe care i-am văzut pe afiș și care sunt cadre didactice care își fac treaba în mod excepțional și la clasă”, a transmis inspectorul clujean aprecierile sale pentru cadrele didactice care sunt, totodată, artiști plastici.
Președintele UAP Turda, ca organizator al evenimentului, a ținut, la rândul său, să mărturisească „Mariana Codorean-Picovici a avut o idee foarte faină, să organizăm o expoziție a profesorilor de educație plastică, de educație artistică, educație vizuală care, în această perioadă sunt activi, la catedră. (...) Această expoziție este un mic cadou de Moș Nicolae. Sper să ne bucurăm de tot ce înseamnă sărbătorile de iarnă. Apoi ne-am propus, dacă din 2007 până în 2017 am făcut expoziții, în proporție de 98-99 %, numai aici, urmează, un an, doi, în care să ieșim cu lucrările noastre peste granița Turzii și sper să colaborăm mai mult cu ceilalți președinți de filiale din țară. Dacă o să mai avem un spațiu adecvat poate că vin și cei din București sau din Vâlcea, din celelalte filiale din țară, dar nu se știe, deocamdată, nimic”, a încheiat, Alexandru Picovici.
La vernisaj au fost prezenți și consilierii locali PNL, Ciprian Rigman și Marius Riter.
Expoziția rămâne deschisă, la Galeria Municipală de Artă de pe str. Libertății nr. 2-4, până la finalul acestui an, intrarea fiind gratuită. Ea găzduiește lucrări plastice realizate de profesori de educație plastică aflați în activitate, lucrări de pictură, sculptură sau ceramică și chiar fier, realizate prin tehnici variate, care asigură atât frumusețea cât și ineditul necesar oricăror expoziții de artă din epoca modernă.
Mai jos aveți link-ul spre o galerie foto care sa vă convingă să vizitați expoziția: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/12557-expozitia-proart-a-uniunii-artistilor-plastici-turda
și unul pntru a accesa video: http://turdainfo.ro/index.php/video/12558-vernisaj-proart-la-turda.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.