18
Joi, Apr
20 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

„Cultura omenirii, adecă grămădirea unui capital intelectual și moral nu seamănă cu grămădirea capitalelor în bani”, observa într-un număr din 1878 al ziarului „Timpul” nimeni altul decât Mihai Eminescu, poetul aniversat, nu întâmplător, de Ziua Culturii Naționale.

            Nici acum 140 de ani, nici astăzi, cultura nu însemna și nu înseamnă cantitate acumulată în spațiu, ci calitate acumulată în timp, adică valoare transmisă și sedimentată de la o generație la alta, nu conservată autarhic de întemeietorii ei.

            Cred că de la această opoziție dintre capitalul intelectual și moral, pe de o parte, și cel financiar, pe de altă parte, trebuie să pornească reflecția noastră asupra semnificației Zilei Culturii Naționale, fiindcă ea e menită să pună în lumină, în aceste timpuri ale valorilor materiale, însemnătatea valorilor spirituale în definirea identității noastre naționale.

            De aceea, în anul Centenarului Marii Uniri trebuie să ne simțim, mai mult ca totdeauna, definiți de zestrea noastră culturală, fiindcă ea nu se cheltuiește niciodată, dar ne îmbogățește mereu pe fiecare dintre noi și pe toți laolaltă, unindu-ne într-un profil național de care trebuie să fim mândri și demni.

            Să celebrăm, așadar, Ziua Culturii Naționale și să onorăm memoria exponentului ei, poetul Mihai Eminescu!

 

              

Prefectul județului Cluj

Dr.ing. Ioan Aurel Cherecheș

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh