„Ca să pot muri liniştit, pe mine
Mie redă-mă!”
Chiar de Ziua Culturii Naționale, suprapusă peste mult mai palpabila aniversare a zilei de naștere a „Luceafărului” poeziei românești, Teatrul „Aureliu Manea” din Turda – cea mai importantă instituție de cultură a municipiului Turda, a propus îndrăgostiților de creația lui Mihai Eminescu spectacolul intitulat „Pe mine, mie… redă-mă”. Un spectacol inedit pentru publicul turdean, produs de Teatrul Ararat din Baia Mare, care îl are ca performer pe Claudiu Pintican, actor și regizor ce ne-a propus un recital de poezii eminesciene rostite cu aplomb, pasiune și aprofundată cercetare a geniului eminescian, care a dus tocmai la acest produs final, având ca titlu un extras din opera celui mai talentat dintre poeții noștri, intitulată „Odă – în metru antic”. Raluca Florian îl sprijină expresiv pe o coloană sonoră realizată de compozitorul Călin Ionce, rezultând un spectacol de poezie, muzică și dans, ca postură ilustrativă lirică.
Altfel spus, un maraton de poezii recitate, din creația marelui poet, înșiruite, cumva, cronologic, dacă ne gândim la devenirea ființei umane, la trecerea de la copilărie la adolescență și la maturitate mai apoi, sau, dacă ne referim strict la scrisorile eminesciene, suntem purtați prin trăirile omului de geniu în diferite ipostaze alese de poetul nepereche. Cu o durată de peste două ore și peste 40 de poezii recitate, unele, cum bine ştim, extrem de adânci, spectacolul propus de Pintican te face să conștientizezi, după ce ai supraviețuit, cât de mult iubești poezia. Și nu poți supraviețui decât dacă te abandonezi mesajelor transmise de filozoful ce gândea prin rime, decât dacă te transpui în lumea sa, decât dacă reușești, fie și doar pentru vreo două ore, să trăiești în inima lui.
Cam toate „Scrisorile”, „Floare albastră”, „Odă - în metru antic)”, „Femeia, măr de ceartă”, „Luceafărul”, „Glossă”, „Memento mori”, „Cărţile” „O, rămâi”, „Fiind băiet păduri cutreieram”, „Floare albastră”, „Cugetările sărmanului Dionis”, „Luceafărul” și „Memento mori”, nu puteau să lipsească din acest spectacol conceput pentru adevărate turnee de la „Nistru pân'la Tisa”.
Un spectacol itinerant, produs de oameni de cultură dispuși la acest gen de efort, mânați de principii, de realități, de viziuni. Un eveniment posibil prin Casa de Cultură din Turda, care, în cele din urmă, pare a-și înțelege menirea.
Poposit la Turda, propovăduit de Claudiu Pintican și colegii săi, atemporalul Eminescu a fost redat nouă, celor care l-am iubit egoist, subiectiv, pentru că ne-am regăsit în fiecare clipă a vieții noastre într-una dintre poeziile sale, am plutit o viață pe undele unei mări ce nu sunt altceva decât versurile sale, asupra cărora s-a suflat duh, înainte chiar de a fi enunțate.
„Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie;
Era pe când nu s-a zărit,
Azi o vedem, și nu e”.
--------------------------------
Foto: Marian Oprea -Agora Media
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.