Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean, derulează în toate centrele de comună din județ proiectul cultural-educativ „Zestrea tradițiilor clujene”.
În acest context, luni, 29 ianuarie 2018, începând cu ora 12:30, la Școala Gimnazială Țaga a avut loc prima întâlnire din acest an din cadrul proiectului. Zeci de elevi din mai multe clase, alături de cadrele didactice și de directoarea școlii au luat parte, în sala de informatică a unității, la o activitate educativă în cadrul căreia au aflat mai multe despre cultura tradițională, rapsozi și despre activitatea CJCPCT Cluj. În mijlocul elevilor s-au aflat cu acest prilej consultanții artistici din cadrul compartimentului de educație permanentă al instituției clujene de cultură, d-na Maria Marinela Istici și dl. Grigore Sâmboan, dar și interpreta profesionistă de muzică populară, Mariana Morcan.
„Felicit întreaga echipă a Centrului Creației Populare pentru inițiativa derulării acestui proiect și le mulțumesc tuturor pentru implicare și pentru pasiunea pe care o dovedesc. E un mod mai mult decât potrivit de a celebra Centenarul, reapropiind copiii și tinerii de valorile și tradițiile noastre autentice“ a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.
După ce le-au fost prezentate tinerilor câteva aspecte legate de activitatea Centrului, în special cea de cercetare pe teren, precum arhitectura populară, viaţa socială, portul, gospodăria ţărănească și obiceiuri, au fost proiectate secvențe din filmul documentar „Popas în Transilvania”. Acesta film care a exemplificat aspectele prezentate a fost realizat de dr. Mircea Cîmpeanu, şeful serviciului Conservare Cultură Tradiţională, într-o activitate de cercetare în zona de Câmpie a județului Cluj. Totodată, elevii au vizionat și fragmente din cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului-concurs național de interpretare a cântecului popular „Dumitru Sopon”, pentru a putea identifica probele dintr-o astfel de competiție.
De asemenea, copiilor le-au fost împărțite pliante în care este prezentată activitatea Centrului Culturii Tradiționale și acțiunile culturale viitoare la care ei pot să participe. În același timp, le-au fost prezentate rezultatele cercetării în teren realizate de specialiștii instituției, cărți de specialitate și albume foto. Apoi, interpreta Mariana Morcan, angajată a Orchestrei „Cununa Transilvană” a Centrului, le-a vorbit tinerilor despre baladă și a interpretat Balada lui Horea și alte cântece cunoscute din zona Clujului. Activitatea de la Țaga s-a încheiat cu un concurs pe teme de cultură tradițională, intitulat „Uniți prin tradiții”, la care au participat mai multe echipe de elevi.
Lansat în toamna anului 2017, proiectul „Zestrea tradițiilor clujene” își propune să-i apropie pe tineri de tradițiile populare și să le trezească interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc și va continua în luna februarie, la școlile din Apahida, Sânnicoară și Dezmir.
Biroul de presă
30 ianuarie 2018
Consiliul Judeţean Cluj
Serviciul Relaţii Publice
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.