Când era elev la Școala din Cacova Ierii (comuna Iara, județul Cluj), micuțul Cornel Vana, cel care avea să devină unul dintre cei mai apreciați pictori turdeni la finalul mileniului 2, învăța despre Războiul de Independență 1877-1878și, implicit, despre bătălia de la Plevna. Iată că viața a făcut ca una dintre lucrările sale în ulei să ajungă tocmai în Bulgaria, la Plevna. Un eveniment inedit, chiar și pentru pictorul care a expus în nenumărate locuri din Europa, consemnat în felul următor pe pagina sa de Facebook: „Galeria de Artă Plevna din Bulgaria... pe un perete și Lăutarii mei se simt onorați ca acasă”.
Evenimentul a fost posibil întrucât, așa cum arătam în articolul Pictorii turdeni Maria Cristea, Cornel Vana și Manole Ciui pe simezele expoziției bucureștene „100 de artiști pentru România 100”, pictorii turdeni Maria Cristea, Cornel Vana și Manole Ciui au fost invitați să expună în cadrul expoziției internaționale „100 de artiști pentru România 100”.
În cadrul evenimentului „100 de artiști pentru România 100” au fost expuse 130 opere de artă realizate de 100 de artişti plastici: 50 din România (Argeş, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Deva, Gorj, Iaşi, Vâlcea) şi 50 din Bulgaria, Republica Moldova, Serbia şi Ucraina. Alături de pictorii turdeni pomeniți mai sus, la expoziția de la București au fost invitați și alți membri ai societății culturale Filarmonia Turda, precum Ionel Federiga, Maria Moldovan și Ionică Todea. După București, expoziția a fost mutată la Plevna, unda va rămâne pe întreaga durată a lunii martie.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.