29
Vi, Mar
19 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Lucreția Murășianu, soția unuia dintre foștii protopopi ortodocși ai Turzii Jovian Murășianu, ctitor al Catedralei din centrul orașului primește, post-mortem, titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Turda. Asta după ce Consiliul local Turda a aprobat propunerea făcută de primarul Cristian Matei.

Iată cum și-a susținut primarul turdean propunerea: „Distinsa preoteasa a fost una din cele mai active femei din perioada interbelica, ce a creat o impresionanta opera social-culturala. A condus decenii Societatea Femeilor Orto doxe din Turda, organizand o remarcabila opera filantropica si culturala in municipiul Turda, a infiintat alaturi de sotul ei Parintele Jovian - ctitorul Catedralei Ortodoxe din Centrul Municipiului Turda o fundatie destinata sa continue opera lor si dupa plecarea la cele vesnice.

Doamna Lucretia Murasianu s-a nascut in anul 1875 in satul Cernatu (azi cartier al localitatii Sacele jud. Brasov, in familia preotului Gheorghe si Eufrosina Udrea, dintr-un stravechi neam de clerici.

La data de 12 septembrie 1893 se casatoreste cu teologul Jovian Murasianu in biserica unde a fost botezata si unda a slujit cu multa vrednicie tatal sau.

O data cu decizia Mitropoliei de la Sibiu de a muta sediile protopopesti in orase, preotul Jovian Murasianu este transferat la Agarbiciu (Viisoara) pentru ca putin mai tarziu la 24 august 1901 sa fie ales si instalat protopop de Turda functie preluata la 9 septembrie acelasi an.

In anul 1914 doamna Lucretia Murasianu este presedinta Reuniunii Femeilor Romane - Filiala Turda .

In anul 1930 este aleasa consilier local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Turda in urma procesului electoral desfasurat.

A decedat la data de 4 ianuarie 1946 serviciul religios fiind oficiat in Catedrala

Ortodoxa a Municipiului Turda de un sobor de preoti in frunte cu protopop Aurel Gliga

Trupul i-a fost asezat spre vesnica odihna alaturi de sotul sau in cripta de sub altarul Catedralei”, a arătat primarul Matei, iar Consiliul local a aprobat propunerea prin care i se va acorda, post mortem, titlul de Cetățean de Onoare fostei preotese din perioada interbelică.

Primarul turdean, la rândul său, a dat curs cererii Mitropolitului Andrei Andreicuț printr-o scrisoare datată 13 iunie 2018, pe care o redăm, mai jos, integral:

„Stimate Domnule Primar,

Distinși membri ai Consiliului Local,

Una din îndatoririle noastre este aceea de a cinsti cum se cuvine memoria înaintașilor, care au știut să facă istorie și care au rămas în memoria -posterității ca oameni care și-au depășit cu mult epoca și timpul în care au trăit. Una din marile figuri de femei credincioase care au trăit în Turda în secolul trecut și care a lăsat o luminoasă moștenire orașului a fost Lucreția Murășianu, soția vrednicului de pomenire Protopopul Jovian Murășianu, care a ctitorit splendida biserică ortodoxă din inima municipiului.

Această distinsă preoteasă a fost una din cele mai active femei din perioada interbelică, ce a creat o impresionantă operă social-culturală. A condus decenii Societatea Femeilor Ortodoxe din Turda și a organizat o remarcabilă operă filantropică și culturală în oraș, a înființat alături de Părintele Jovian o Fundație, care era destinată să continue această operă și după plecarea la cele veșnice. A primit de-a lungul vieții multe distincții din partea autorităților, inclusiv medalia Meritul Cultural. A trecut la cele veșnice în anul 1946, fiind înmormântată alături de Părintele Jovian în cripta de sub altarul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Turda, Dincolo de toate aceste lucruri lăudabile, Societății Femeilor Ortodoxe și, implicit preotesei Lucreția Murășianu i se datorează marcarea pentru veșnicie a locului de mormânt de lângă Turda a lui Mihai Viteazul, primul întregitor de țară, prin amplasarea unei troițe în anul 1923.

Pentru recuperarea memoriei Lucreției Murășianu, părintele Dorin Sas din Spania, originar din Turda, a întreprins o lăudabilă muncă de cercetare, materializată în volumul „Preoteasa Lucreția Murășianu și Societatea Femeilor Ortodoxe din Turda", în curs de apariție.

Ținând cont de toate acestea, supunem atenției Domniilor Voastre propunerea de a acorda numele Lucreția Murășianu unei străzi din Municipiul Turda, precum și acordarea titlului de Cetățean de Onoare post-mortem al municipiului.

În speranța că acest demers, pe care îl considerăm necesar în anul când sărbătorim Centenarul de la Marea Unire, va primi acordul Domniilor Voastre vă mulțumim, cu recunoștință și vă binecuvântăm”, a transmis ÎPS Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Andrei Andreicuț, clericul care ocupă și poziția de Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.

În lipsa unei fotografii cu Lucreția Murășianu, vă punem la dispoziție câteva rânduri în legătură cu activitatea acesteia, apărute în ziarul Telegraful român, nr.117 din 7/20 noiembrie 1915, o mică picătură de istorie locală turdeană, deși publicația era tipărită la Sibiu.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh