18
Joi, Apr
16 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

„Hai în Sat la Operă” este un proiect unic în România,  un concept conturat și demarat de Asociația Culturală „Hai în Sat”, o organizație non-guvernamentală care își asuma misiunea de a contribui la culturalizarea şi educarea tinerilor din comunităţile rurale, la revitaliza satului românesc.

Totodată, prin acţiunile noastre, oferim locuitorilor din mediul urban alternative la viaţa de oraş”, implicându-i în activităţi care să îi aducă cât mai aproape de o viaţă sanătoasă, cât mai aproape de natură.

 Dacă se poate, în Sat.

        
Realitatea de la care am  pornit în conturarea proiectului „Hai în Sat la Operă”  este lipsa contextelor culturale și artistice în mediul rural. Dacă ne raportăm la stilul de viață al oamenilor care trăiesc în comunitățile rurale, constatăm că aceştia se află blocați într-un mediu în care nici măcar căminele culturale, spații care ar trebui să fie locuri în care se pot bucura de astfel de activități, nu le ofera posibilitatea de a participa la vreun act de cultură, cu atât mai puţin ocazia să vadă o piesă de teatru sau să mearga la un concert. Accesul la cultură este important tocmai pentru a le deschide perspectivele și a-i familiariza cu alte forme de exprimare umană, dându-le ocazia să cunoască lumea în alte moduri decât ei sunt sunt obișnuiți. În plus, expunerea la activități culturale este un factor deosebit de relevant mai ales în raport cu evoluția generațiilor mai tinere. Fără acces la cultură, evoluţia şi dezvoltarea lor devin incomplete. O altă nevoie relevantă pe care o identificăm este lipsa unei culturi a voluntariatului în zonele rurale. Nu există suficiente circumstanțe în care tinerii și doritorii să aibă ocazia să experimenteze voluntariatul și să-și formeze o mentalitate de implicare în comunitate și de contribuție socială. Voluntariatul este o activitate esențială pentru dezvoltarea unui individ tocmai prin faptul că antrenează o serie de aptitudini precum comunicarea, lucrul în echipă, adaptabilitatea etc, abilități care sunt relevante pe piața muncii și care sunt urmărite și dorite de către angajatori. Nu în ultimul rând, vrem să subliniem nevoia legată de schimbarea preconcepțiilor locuitorilor mediului urban față de comunitațile rurale. Mulți dintre aceștia nu cunosc nici valorile, nici frumuseţea satului și cu greu se desprind de confortul orașului pentru a vedea și înțelege cum este să îți petreci câteva ore în mijlocul naturii și tradițiilor, interacționând în mod direct cu oameni care trăiesc în sat.

 

Pornind de la problemele observate și argumentate în rândurile de mai sus, scopul proiectului „Hai în Sat la Operă” este acela de a genera o serie de evenimente care să contribuie la culturalizarea comunităților rurale și în același timp, de a atrage atenția celor din mediul urban spre posibilitatea de a petrece timp frumos si util, în mijlocul satului.

Proiectul „Hai în Sat la Operă´se va realiza în colaborare cu artiști ai Operei Naționale Române din Cluj Napoca, ai Operei Maghiare din Cluj Napoca și studenți ai Academiei de Muzica Gheorghe Dima.

În intervalul octombrie 2018 - februarie 2019 vom oferi publicului o serie de 10 reprezentații artistice în 10 localitaţi rurale atent selecționate din raza județului Cluj. Acestea sunt Aghiresu (fostă localitate industrială), Baciu, Corusu, Popesti (locații situate la 10km de Cluj-Napoca dar lipsite de activități culturale), Beliș (reprezintă o zonă turistică importantă pentru județul Cluj), Mariselul (comuna cu cea mai mare suprafață din România, dar dispersata  in cătune izolate în munte), Suceagu (cu un profil multietnic format din români, maghiari, rromi) și Vistea, Sincraiu si Mera (locuitori majoritar de etnie maghiară).


        
Cum arată obiectivele proiectului „Hai în Sat la Operă” în cifre?      

-        Să organizăm 10 evenimente cultural-artistice pe o perioadă de 5 luni (octombrie 2018-februarie 2019), cu frecvența de 2 evenimente pe lună;

-        Să facilităm accesul la cultură pentru locuitorii din 10 comunități rurale din aria județului Cluj;

-        Să avem minim 100 de participanți pe eveniment, preponderent din mediul rural, cu un total de circa 1000 de persoane care au participat la reprezentațiile artistice la finalul proiectului;

-        Să implicăm activ comunitatea rurală în organizarea evenimentelor, cu un minim de 25 de voluntari din mediul rural pe eveniment și un total de aproximativ 250 de voluntari la finalul proiectului;

-        Să avem un minim de 20 de participanți din mediul urban pe eveniment, la finalul proiectului având un total de aproximativ 200 de persoane care au venit în mediul rural pentru reprezentațiile culturale;

-        Să facilităm interacțiunea dintre comunitatea rurala și cea urbană prin minim 1 activitate de socializare pe eveniment.

 

 

 

În privinţa efectelor la nivel de comunitate, în primul rând ne așteptăm la o mai mare deschidere a persoanelor din mediul rural spre activități care țin de zona culturală și de voluntariat. De asemenea, după încheierea „Hai în Sat la Operă” ne propunem să continuăm implementarea acestui concept, selectând alte zone din țară și aducând în prim-plan un alt sector al domeniului cultural precum teatrul sau poezia.

 

Avem convingerea că oameni ca noi, legați de dragul pe care îl purtăm țării noastre și mișcați de dorința de a-i face cunoscută povestea, ne putem pune energia la un loc și putem face ca în România să se întâmple lucruri frumoase.

Va fi o onoare pentru noi să vă avem Parteneri în startul acestui proiect și vom fi încântați să acceptați invitatia de a vă alătura evenimentelor marca

„Hai în Sat!".

 

 

Vă stăm la dispoziție pentru orice alte detalii!

Echipa „Hai în Sat”

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh